Ο ένας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του Roland Garros. Ο άλλος είναι το Νο1 και κάτοχος του τροπαίου. Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις αφήνουν ιστορία και συνήθως είναι… τουλάχιστον στα ημιτελικά -πολύ σπάνια νωρίτερα.
Μια από αυτές τις σπάνιες φορές είναι φέτος. Ο Ράφαελ Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα συναντηθούν στα προημιτελικά του γαλλικού grand slam, σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι ένας πρόωρος τελικός, αλλά και η σύγκρουση δύο ισχυρών και διαφορετικών προσωπικοτήτων.
Στατιστικά που ζαλίζουν
Τα… νούμερα που συνοδεύουν τα μεταξύ τους παιχνίδια προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον. Οι δυο τους έχουν αναμετρηθεί 58 φορές, με τον Νόλε να προηγείται στις νίκες με 30-28. Κανένα ζευγάρι δεν έχει συναντηθεί περισσότερες φορές.
Από τις 58 αναμετρήσεις, οι 28 είναι σε τελικό, με τον Σέρβο να έχει πανηγυρίσει τους 15 και τον Ισπανό τους 13. Ωστόσο, στα majors ο Ναδάλ είναι κυρίαρχος με 10-7 νίκες.
Η συνάντησή τους στο Παρίσι, πάντως, είναι σαν… εντός έδρας ματς για τον Ναδάλ. Ο Ισπανός είναι ο «βασιλιάς» της διοργάνωσης με 13 τρόπαια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Με τον Τζόκοβιτς έχει συναντηθεί εννιά φορές επί γαλλικού εδάφους και μέτρησε επτά νίκες, ενώ από τις 27 φορές που έχουν αναμετρηθεί σε χωμάτινη επιφάνεια, τις 19 βγήκε νικητής.
Πάντως, ο Σέρβος παραμένει ο μοναδικός που τον έχει κερδίσει δύο φορές στο grand slam του Παρισίου.
Η τελευταία τους συνάντηση έναν χρόνο πριν
Νόβακ Τζόκοβιτς και Ράφα Ναδάλ συναντήθηκαν τελευταία φορά ξανά στο Παρίσι. Στον συναρπαστικό ημιτελικό του περσινού Roland Garros ο Σέρβος βγήκε νικητής και μάλιστα με επική ανατροπή.
Ο Ναδάλ πήρε το πρώτο σετ με χαρακτηριστική άνεση (6-3), όμως ο Τζόκοβιτς ήταν αυτός που τσέκαρε την πρόκριση μετά από μια τρομερή μάχη διάρκειας 4 ωρών και 11 λεπτών με 6-3, 7-6(4), 6-2.
Μετά από αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε η χρονιά για τον Ισπανό, που υπέφερε από χρόνιο τραυματισμό. Επέστρεψε στα courts οκτώ μήνες μετά, τον Ιανουάριο, για το Australian Open, από όπου όμως ο «Τζόκερ» απουσίασε, λόγω της άρνησής του να εμβολιαστεί.
Δυο κόσμοι αντίθετοι
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για δύο από τους σπουδαιότερους τενίστες που έχουμε την τύχη να βλέπουμε στα courts, ούτε το πάθος που καταθέτουν με κάθε τους κίνηση. Εκτός αγωνιστικών χώρων, όμως, δεν ισχύει το ίδιο.
Κάτι που φάνηκε και φέτος στο Παρίσι. Στο ματς με τον Σβάρτζμαν ο Τζόκοβιτς έγινε δεκτός με… γιούχα στο Suzanne Lenglen, ενώ λίγες ώρες αργότερα, ο Ναδάλ απόλαυσε τις επευφημίες του κόσμου στο Philippe Chatrier, το γήπεδο που στεγάζεται ένα τεράστιο άγαλμα προς τιμήν του.
Ο Νόλε έχει αποδείξει πολλές φορές πόσο σημαντική είναι για αυτόν η πίστη στις ιδέες του, ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει προσωπικό κόστος. Η συμπεριφορά του, όμως, στο φετινό Australian open, φαίνεται πως οδήγησε σε… μερική κατάρρευση της προσωπικότητας του
Ο εμβολιασμός κατά του covid-19 ήταν μονόδρομος για τη συμμετοχή στο grand slam που έχει κατακτήσει εννιά φορές. Συνεπώς, η άρνησή του να εμβολιαστεί τον έθετε αυτομάτως εκτός. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να ταξιδέψει, αφού,όπως υποστήριξε, είχε πιστοποιητικό νόσησης.
Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που ίσχυσαν στη Μελβούρνη οδήγησαν στη σύλληψή του μόλις προσγειώθηκε στην Αυστραλία και την κράτησή του σε ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο, ενώ λίγες μέρες μετά αποφασίστηκε η απέλασή του. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της έρευνας αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που παραβαίνει τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς είχε εμφανιστεί σε εκδήλωση μια από τις ημέρες που είχε δηλώσει πως ήταν θετικός.
Φυσικά, ένας από τους παίκτες που κλήθηκαν να μιλήσουν για το περιστατικό -και ενώ το θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη- ήταν ο Ράφα Ναδάλ.
«Ξέρω ότι αν ήθελε, θα έπαιζε χωρίς πρόβλημα. Έλαβε τις αποφάσεις του και ο καθένας είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά υπάρχουν συνέπειες. Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει. Από μια άποψη, τον λυπάμαι. Αλλά ταυτόχρονα, γνώριζε τις συνθήκες πολλούς μήνες πριν και πήρε την απόφασή του», είπε ο Ισπανός σε συνέντευξή του.
Η πορεία τους ως τώρα στο Roland Garros
Επιστροφή στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε ξεκούραστα στα προημιτελικά, χωρίς να χάσει ούτε σετ.
Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε τον Γιοσιχίτο Νισιόκα (Νο99) και έκανε περίπατο, με 3-0 σετ σε δύο ώρες. Συνολικά έχασε μόνο τέσσερα γκέιμς, με το τρίτο σετ να είναι με «bagel» (6-3, 6-1, 6-0).
Στη συνέχεια βρήκε μπροστά του τον Άλεξ Μόλκαν (Νο38), από τον οποίο γνώρισε πίεση μόνο στο τρίτο σετ, αφού πήρε τα δύο πρώτα με περίπατο (6-2, 6-3). Το τρίτο ήταν συναρπαστικό, αφού ο Νόλε έκανε μπρέικ για το 2-1, όμως ο Μόλκαν το πήρε αμέσως πίσω και ισοφάρισε. Στη συνέχεια έκανε το 5-4 σταματώντας μπρέικ πόιντ του Νο1 για να οδηγήσει το σετ στο τάι μπρέικ. Εκεί, όμως, λύγισε, με τον Τζόκοβιτς να επικρατεί 7-4.
Την πιο γρήγορη νίκη του, όμως, την πήρε στον τρίτο γύρο, απέναντι στον Αλιάζ Μπεντενέ (Νο195), με 6-3, 6-3, 6-2 σε 1 ώρα και 46 λεπτά.
Ούτε ο Ντιέγκο Σβάρτζμαν (Νο16) κατάφερε να φέρει αντιστάσεις στον κορυφαίο αυτή τη στιγμή τενίστα, αφού λύγισε με 6-1, 6-3, 6-3 μετά από 2 ώρες και 17 λεπτά.
Με αντίστοιχη ευκολία ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα του Roland Garros και ο Ράφα Ναδάλ -τουλάχιστον στα τρία πρώτα παιχνίδια.
Στον πρώτο γύρο επικράτησε του Τζόρνταν Τόμσον (Νο82) σε 2 ώρες και 4 λεπτά, με 6-2, 6-2, 6-2 και στη συνέχεια επιβλήθηκε του Κορεντίν Μουτέ (Νο139) με 6-3, 6-1, 6-4 σε 2 ώρες και 12 λεπτά.
Στον τρίτο γύρο νίκησε χωρίς πρόβλημα τον Μπότιτς Βαν Ντε Ζάντσκουλπ (Νο26) με 6-3, 6-3, 6-4, αλλά στη συνέχεια τα… χρειάστηκε.
Στον τέταρτο γύρο αντιμετώπισε τον Φίλιξ Οζέρ Αλιασίμ (Νο9) και κατάφερε να τον λυγίσει στο πέμπτο σετ μετά από 4 ώρες και 23 λεπτά. Ο Καναδός προηγήθηκε στα 6-3, όμως ο Ναδάλ πήρε τα επόμενα δύο με 6-3 και 6-3. Ο Αλιασίμ αντέδρασε ξανά και έκανε το 2-2 σετ με 6-3, όμως στο πέμπτο σετ ο Ισπανός κυριάρχησε πλήρως, πήρε τα τρία τελευταία σετ και έκανε το 3-2 σετ με 6-3.