Πάντοτε ένα γκολ στις καθυστερήσεις που αποτρέπει την ήττα δημιουργεί θετικά συναισθήματα, μόνο που για την ΑΕΚ δεν ισχύει στον απόλυτο βαθμό, αλλά… μερικώς. Το τέρμα του Λέδες απέτρεψε την τέταρτη διαδοχική ήττα και το να μεγαλώσει πολύ περισσότερο ο προβληματισμός στις τάξεις της, αλλά δεν δημιουργεί χαμόγελα, παρά μόνο μία ανακούφιση. Έστω, μετρίασε περισσότερο την απογοήτευση που υπήρχε από την ανατροπή του Απόλλωνα και την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου. Η ΑΕΚ δεν μπήκε καλά στο ματς, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος κατάφερνε να ισορροπήσει και να φέρει τα κάτω πάνω.
Το πλάνο του Νταβίντ Μπαντία, ο οποίος θεωρώ πως επέλεξε μία πολύ καλή ενδεκάδα, έδειχνε να λειτουργεί: πίεση ψηλά στην άμυνα του Απόλλωνα, στα όρια της περιοχής, πίεση στην πρώτη και στη δεύτερη μπαλιά.
Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο ο κόουτς τα χάλασε. Η τριπλή αλλαγή του δεν βοήθησε καθόλου, αφού η έξοδος των Γκαρσία-Γκιούρτσο (ειδικά του δεύτερου ακόμη αδυνατώ να την κατανοήσω) άλλαξε όλη την αριστερή πλευρά, ενώ χάλασε την επίθεση μεταφέροντας αριστερά τον Άλτμαν και τον Τρισκόφσκι (που είχε αρχίσει στην κορυφή) πίσω από τον Ρόμο.
Ενώ κατάφερε να πάρει το προβάδισμα σε ένα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο –στις καθυστερήσεις του α’ μέρους, στο δεύτερο είχε μία ανεξήγητη καθίζηση από το ξεκίνημά του. Ο Μπαντία χάλασε στο β’ ημίχρονο αυτό που ο ίδιος έχτισε στο πρώτο. Η ΑΕΚ σταμάτησε να πιέζει, έδωσε περισσότερο χώρο απ’ ότι θα έπρεπε, δίνοντας τη δυνατότητα στον Απόλλωνα, όσο περνάει ο χρόνος, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να γυρίσει το ματς –όπως κι έγινε.
Επιπροσθέτως, η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ στο ντέρμπι ήταν όχι απλά άσχημη, αλλά κάκιστη. Ο Απόλλωνας κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες μέσα στην περιοχή της και τις πλείστες φορές που έβγαινε μπροστά, «μύριζε» απειλή -διόλου τυχαία. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα αν ο ένας βαθμός θα αποδειχθεί καθοριστικός για την ΑΕΚ στη μάχη της Ευρώπης (προφανώς πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για πρωτάθλημα).
Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή, είναι πως πρόκειται για ένα βαθμό ψυχολογίας. Χρειάζονται όμως και νίκες…

Υ.Γ. Ο Γκιούρτσο έλειψε απίστευτα από την ΑΕΚ.

Υ.Γ 1. Το σχήμα με Ιβάν κορυφή και Άλτμαν πιο πίσω λειτούργησε καλά…

Υ.Γ 2. Το αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ πραγματοποίησε μία απ’ τις χειρότερες του εμφανίσεις κι ο Λεάλ σίγουρα τη χειρότερή του.

Υ.Γ 3. Ο τραυματισμός του Τάντι χάλασε το αρχικό πλάνο του Μπαντία. Ο Απόλλων έπαιζε συνεχώς στο πρώτο μέρος απ’ την πλευρά του Ροσάλες. Φυσικά κάτι τέτοιο θα το σκεφτόταν ακόμη κι ο μικρός μου γιος. Ο νοών νοείτο…

Ανδρέας Βεντούρης