Oι Λέικερς αποκλείστηκαν από το play-in τουρνουά μετά την ήττα τους από τους Σανς και τη νίκη των Σπερς επί των Νάγκετς, ολοκληρώνοντας ένα φοβερό κάζο. Στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν εκ των φαβορί για τίτλο και όχι μόνο δεν μπήκαν στα playoffs, αλλά έμειναν εκτός και από το play-in τουρνουά. Μιλάμε για μια παταγώδη αποτυχία και ίσως τη μεγαλύτερη για κάποια ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ. Ποτέ στο παρελθόν μια ομάδα που θεωρούνταν φαβορί για το πρωτάθλημα (μαζί με τους Νετς στα στοιχήματα) δεν είχε μείνει εκτός playoffs και κάτω από την 10η θέση της περιφέρειας της. Το Gazzetta στέκεται στους λόγους που οδήγησαν τους Λέικερς στο κάζο.
To… έγκλημα με Ουέστμπρουκ και η απόρριψη του ΝτεΡόζαν
Οι Λέικερς είχαν ευκαιρία να προσθέσουν στο δυναμικό τους τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν το καλοκαίρι, όμως επέλεξαν τελικά να φέρουν στο Λος Άντζελες τον Ράσελ Ουέστμπρουκ. Για να γίνει αυτό έστειλαν στους Ουίζαρντς τους Κούζμα, Χάρελ και Κάλντγουελ-Πόουπ χάνοντας σημαντικά κομμάτια από το rotation τους. Η χρονιά εξελίχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τόσο για τους Λέικερς όσο και ατομικά για τον Russ τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα σε αρκετά παιχνίδια οι φίλαθλοι των λιμνάνθρωπων. Από την άλλη ο ΝτεΜάρ κάνει την καλύτερη σεζόν της ζωής του με τους Μπουλς, μέχρι κάποιο σημείο μέσα στη σεζόν διεκδικούσε το βραβείο του MVP.
Για το θέμα μίλησε και ο θρύλος Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος τόνισε στο «Get Up» πώς θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα εάν και εφόσον είχαν γίνει διαφορετικές κινήσεις το περασμένο καλοκαίρι, ρίχνοντας το φταίξιμο στον Λεμπρόν Τζέιμς που οι Λέικερς δεν απέκτησαν τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν αλλά τον Ράσελ Ουέστμπρουκ:
«Είχα μιλήσει με τον ατζέντη του ΝτεΡόζαν και μου είχε πει ότι ο ΝτεΜάρ ήθελε να αγωνιστεί στους Λέικερς επιστρέφοντας στο σπίτι του. Και αντί να ήταν τώρα στους Μπουλς, θα βρισκόταν στο Λος Άντζελες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία. Όμως χάλασε όταν άρχισε να μιλάει ο Λεμπρόν με τον Ουέστμπρουκ με αποτέλεσμα να γίνει εκείνος παίκτης των Λέικερς και όχι ο ΝτεΡόζαν» είπε ο «Μάτζικ» και συνέχισε:
«Πιστεύω ότι αν παίρναμε τον ΝτεΡόζαν θα είχαμε κρατήσει και τους ρολίστες όπως ο Καρούζο και ο Κάλντγουελ Πόουπ οι οποίοι παίζουν καλή άμυνα. Και έφυγαν. Και γι’ αυτό είμαστε τόσο κακή ομάδα αμυντικά. Αν είχαμε πάρει τον Ντερόζαν, θα είχαμε δώσει τον Κούζμα για τον Μπάντι ΧΙλντ και τώρα θα παίζαμε στους τελικούς της Δύσης», ανέφερε. Και έτσι επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν τον Βασιλιά να έχει σημαντικό λόγο σε ότι κινήσεις και ανταλλαγές κάνουν οι ομάδες του τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας σαν GM κατά κάποιο τρόπο.
Ο… γυάλινος Ντέιβις
Για άλλη μια φορά ο Άντονι Ντέιβις στάθηκε άτυχος και έδειξε πως είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Απέναντι στους Τζαζ στα μέσα Φλεβάρη τραυματίστηκε και κάπου εκεί επιβεβαίωσε πως είναι… γυάλινος και έδειξε προς τα που πηγαίνει η σεζόν για τους Λέικερς.
Που θα είχε φτάσει ο Άντονι Ντέιβις αν δεν είχε υποστεί τόσους τραυματισμούς; Ο Ντέιβις έχει χάσει συνολικά πάνω από 180 ματς στην καριέρα του λόγω τραυματισμών και έχει υποστεί πάνω από 50 τραυματισμούς σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του σώματος του. Οι Λέικερς το ήξεραν αυτό όταν τον πήραν. Ποιοτικός ψηλός που όμως συχνά πυκνά βρίσκεται στα πιτς. Στάθηκαν τυχεροί στη φούσκα, αφού ξεκουράστηκε αρκετό καιρό και τελικά στο Ορλάντο πραγματοποίησε τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του, οδηγώντας παρέα με τον ΛεΜπρόν τους Λέικερς στο πρωτάθλημα.
Μέχρι στιγμής μετρά 23.2 πόντους και 9.8 ασίστ κατά μέσο όρο. Σίγουρα οι Λέικερς περίμεναν καλύτερα πράγματα στο σκοράρισμα από εκείνον. Επιπλέον η πρώτη του Unibrow φαίνεται και σε άλλες δύο κατηγορίες. O Nτέιβις έχει το χειρότερο ποσοστό της καριέρας του σε τρίποντα με 19% και βολές με 71.5%. Δεν είναι στα καλύτερα του και του λείπει η αυτοπεποίθηση που είχε σε προηγούμενες σεζόν.
Λύγισε στα τελευταία κρίσιμα ματς
Πριν μισό μήνα οι Λέικερς ήταν σε θέση play-in τουρνουά και ήθελαν απλά μια σωστή διαχείριση για να μπουν έστω και 10οι στην δεύτερη ευκαιρία για τα playoffs. Ωστόσο οι λιμνάνθρωποι λύγισαν στα δύσκολα και μέτρησαν 7 ήττες στα επτά τελευταία παιχνίδια τους, κάτι που τους οδήγησε στις πρόωρες διακοπές. Οι Λέικερς έχασαν κατά σειρά από Σίξερς, Πέλικανς, Μάβερικς, Τζαζ, , Πέλικανς, Νάγκετς και Σανς. Βέβαια η ζημιά άρχισε να γίνεται από το ξεκίνημα του Μάρτη. Από την 1η Μάρτη μέχρι και την αναμέτρηση κόντρα στους Σανς, οι Λέικερς έπαιξαν 19 ματς και πήραν ροζ φύλλο αγώνα μόλις στα τέσσερα. Έτσι δεν γίνεται να έχεις φιλοδοξίες για κάτι σημαντικό μέσα στη σεζόν.
Τα στατιστικά λένε την αλήθεια
Αν δει κάποιες σημαντικές στατιστικές κατηγορίες, θα καταλάβει και για ποιο λόγο οι Λέικερς μένουν εκτός play-in τουρνουά. Οι λιμνάνθρωποι είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ στις βολές, αφού σουτάρουν με 72.7%. Στην 21η θέση του ΝΒΑ βρίσκονται στα τρίποντα με το 34.9%. Πολλή δουλειά χρειάζονται και στα ριμπάουντ, εκεί όπου είναι 20οι με 43.9… σκουπίδια κατά μέσο όρο. Η συγκέντρωση και το σωστό διάβασμα του παιχνιδιού δεν διακρίνουν τους Λέικερς, οι οποίοι είναι 4οι στη λίγκα στον τομέα των λαθών με 13.9. Μόνο οι Μάτζικ, οι Ουόριορς και οι Ρόκετς είναι χειρότεροι από αυτούς. Αλλά φυσικά εκεί που θα πρέπει να σταθούμε είναι η άμυνα τους και το πως ανταποκρίνονται ή μάλλον καλύτερα δεν ανταποκρίνονται μέσα στα ματς. Αν δει κάποιος σε ορισμένες φάσεις τον ΛεΜπρόν Τζέιμς που είναι ο κορυφαίος παίκτης των Λέικερς και το πως παρατάει μερικές φάσεις και δεν ασχολείται καν, σκεφτείτε τι κάνουν οι υπόλοιποι. Οι φετινοί Λέικερς δεν φημίζονται για την άμυνα τους και δέχονται 118.4 πόντους ανά ματς. Με αυτόν τον τρόπο αποτελούν την τέταρτη χειρότερη άμυνα της λίγκας. Δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο της σεζόν να… μαζέψουν την άμυνα τους και να παίξουν σαν ομάδα με αλληλοκαλύψεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Το supporting cast δεν βοήθησε
Τις προηγούμενες σεζόν και ειδικά στη φούσκα, οι Λέικερς πήραν σημαντικά πράγμα και καθοριστική βοήθεια από το supporting cast, από τους παίκτες που συμπληρώνουν τους ηγέτες της ομάδας. Φέτος όμως δεν συμβαίνει αυτό. Αν βγάλουμε εκτός πλάνου την… υποτιθέμενη Big Three (μόνο ο ΛεΜπρόν έπαιξε σαν Big) ΛεΜπρόν-Ντέιβις-Ουέστμπρουκ, τότε μένουν οι Καρμέλο, Τόμας, Μονκ, Χόρτον-Τάκερ, Ριβς , Μπράντλεϊ, Έλινγκτον, Τζόνσον, Όγκουστιν, Ντουμπούγια και Χάουαρντ. Από όλους αυτούς, μόνο ο Μονκ με τον Καρμέλο μπορεί να πει κανείς πως δίνουν κάτι στους Λέικερς. Μετρούν από 13.4 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά και 4.1 με 3.3 ριμπάουντ αντίστοιχα. Ο Μονκ σουτάρει με 39.1% τρίποντα και ο Καρμέλο με 37.2%. Oι υπόλοιποι δεν έχουν καταφέρει να γίνουν αισθητοί φέτος, με τον Βόγκελ να μην ξέρει τι να κάνει και να μην μπορει να ανοίξει το rotation. Δεν νιώθουν άνετα στην επίθεση και σε αυτό φταίνε και οι ίδιοι με την παρουσία τους, αλλά και οι ΛεΜπρόν και Ουέστμπρουκ που αρκετές φορές κρατάνε τη μπάλα στα χέρια τους αρκετά δευτερόλεπτα στην επίθεση και δεν τους επιτρέπουν να μπουν στο ματς και να βρουν τα… πατήματα τους. Πάντως η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική τους, αφού κανείς φέτος δεν έγινε σημαντικός για τους πρωταθλητές του 2020.