Η πρωταθλήτρια Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έλυσε την συνεργασία του με τον 32χρονο κεντρικό αμυντικό Γιάροσλαβ Ράκιτσκι, όμως οι Βραζιλιάνοι του κλαμπ (Μάλκομ, Κλαουντίνιο, Γιούρι Αλμπέρτο), ενημέρωσαν ότι δεν αποχωρούν, με εξαίρεση τον αριστερό μπακ Ντάγκλας Σάντος που ενδιαφέρει την Μπαρτσελόνα, αλλά και τον Κροάτη στόπερ Γκόραν Λόβρεν, ο οποίος δεν «ψήνεται» πολύ να μείνει κι άλλο στην Ρωσία. Κίνηση-έκπληξη η παραμονή σε ρόλο βοηθού προπονητή της παλιάς μεγάλης δόξας του ουκρανικού ποδοσφαίρου, Ανατόλι Τίμοστσουκ, ο οποίος πλέον είναι ανεπιθύμητος στην χώρα του.
Τις μεγαλύτερες απώλειες έχει η Κράσνονταρ. Ελεύθερος έμεινε ο 30χρονος Σουηδός μεσοεπιθετικός Βίκτορ Κλάεσον (κασέ άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως) το συμβόλαιο του οποίου έληγε έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι, ενώ οι «ταύροι» έδωσαν άδεια επ’ αόριστον σε όλους τους ξένους (Ρεμί Καμπελά, Κρίστιαν Ραμίρες, Τζον Κόρντομπα, Βάντερσον, Ζούνιορ Αλόνσο, Έρικ Μπότχαϊμ, Κάιο, Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ) ώστε να βρουν ομάδα.
Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ομάδας προκύπτει το εξής παράδοξο. Ο πόλεμος και οι ποδοσφαιρικές του συνέπειες δείχνουν να ικανοποιούν το διαχρονικό όνειρο του βαθύπλουτου ιδιοκτήτη Σεργκέι Γκαλίτσκι για μία ομάδα με αμιγώς ρωσικό ρόστερ. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση της Κράσνονταρ όλοι οι ξένοι της, είναι εν δυνάμει υποψήφιοι για παραχώρηση και όχι μόνο για απλή ενοικίαση μέχρι το καλοκαίρι!

Δύο ρωσικοί σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας (Άρσεναλ, UFA) ενημέρωσαν ότι μετά από επικοινωνία με όλους τους ξένους τους, προκύπτει ότι προς το παρόν όλοι παραμένουν στο δυναμικό τους, ενώ η πρώτη «απώλεια» μετά την τροποποιητική οδηγία της FIFA ήρθε στην Χίμκι, όπου ο 25χρονος Σουηδός αμυντικός Φίλιπ Ντάγκερστολ ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας του με τον ρωσικό σύλλογο.
Χωρίς απώλειες φαίνεται πως θα είναι οι ΤΣΣΚΑ και Σπαρτάκ Μόσχας (παρά την φημολογία περί συμφωνίας του Βραζιλιάνου αμυντικού Αΐρτον με την Φενέρμπαχτσε), όπως και η Ρούμπιν Καζάν, ενώ η Ουράλ έχασε τους Ουκρανούς Ντένις Κουλακόφ και Γιάροσλαβ Γκόντζιουρ.
Τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές ομάδες αυτή τη στιγμή; Από ότι φαίνεται, όχι και πολλά πράγματα. Πιθανότατα δεν υπάρχει και λόγος. Αυτή τη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, δαπανηρό και ρισκαδόρικο να αποκτήσουν κάποιο ξένο ποδοσφαιριστή από ρωσική ή ουκρανική ομάδα μόνο για τα πλέι-οφ και το κύπελλο, χωρίς την παραμικρή εγγύηση πως θα μπορέσουν να τον κρατήσουν και μετά το τέλος της σεζόν, ενώ όσοι μένουν ελεύθεροι (π.χ. Κλάεσον) αυτόματα γίνονται διαθέσιμοι για όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, κάτι που εκτινάσσει το κασέ τους στα ύψη.
Πιθανότατα σε και αυτό το «μέτωπο», όπως και στο αληθινό μέτωπο, η ελληνική πλευρά θα μείνει ως θεατής