Kıbrıs (01.05.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το τρίτο πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, σε δήλωση για την 20η επέτειο της «μονομερούς εισδοχής της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατά την έκφρασή του, Ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

«Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, κατά παράβαση των κριτηρίων που η ίδια είχε θέσει, εισάγοντας έτσι και το Κυπριακό πρόβλημα. Το γεγονός αυτό, που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα του πώς το διεθνές σύστημα παραβιάζει τους δικούς του κανόνες, αποτέλεσε επίσης ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ελπίδα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στη βάση του διαμοιρασμού».

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το πρώτο πραξικόπημα στην Κύπρο έγινε με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο «δόθηκε στην ελληνοκυπριακή ηγεσία το δικαίωμα να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί», ενώ το «δεύτερο πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 1974».

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με τα «σύνορα» που διαμορφώθηκαν με την τουρκική εισβολή «οι δύο λαοί έφτασαν στις μέρες μας αυτοδιοικούμενοι πλάι-πλάι στα δικά τους κράτη εδώ και 50 χρόνια».

«Παρά τις όποιες εξοπλιστικές προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η ειρήνη και η ηρεμία διατηρούνται στην Κύπρο χάρη στην παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί και την αποτρεπτική δύναμη που δημιουργεί», υποστήριξε.

“Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταμείφθηκε με την ένταξη στην ΕΕ”

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», συνέχισε ο Τατάρ,  «η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία έχει κινητοποιήσει όλα τα μέσα για να διατηρήσει το άδικο και παράνομο καθεστώς της, χρησιμοποίησε τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ως εργαλείο για να διασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθεί η ζώνη άνεσης που έχει δημιουργήσει. Μέσα σε 56 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε όχι σε κάθε είδους σχέδια και προτάσεις, ανταμείφθηκε με την ένταξη στην ΕΕ μια εβδομάδα μετά το όχι που είπε στα δημοψηφίσματα του Σχεδίου Ανάν που διεξήχθησαν ξεχωριστά και ταυτόχρονα. Πρόκειται για το τρίτο πραξικόπημα στο νησί της Κύπρου».

Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία διατηρεί το σφετεριστικό της καθεστώς υπό το δόγμα της αναγκαιότητας, με σχεδόν τα μισά από τα άρθρα του συντάγματος της συνεταιρικής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960 να έχουν ανασταλεί, δήλωσε ακριβώς πριν από 20 χρόνια ότι το Κυπριακό είναι πλέον πρόβλημα της ΕΕ. Με την ένταξη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει ιδρυθεί με βάση τις αξίες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει γίνει συμμέτοχος, ακόμη και ο πιο κυρίαρχος εφαρμοστής της απάνθρωπης απομόνωσης στην οποία έχει υποβληθεί ο τουρκοκυπριακός λαός από το 1963».

«Η διεθνής κοινότητα ξαφνικά αναίρεσε τις υποσχέσεις της»

Ο Τατάρ συνεχίζει υποστηρίζοντας και τα εξής:

«Παρόλο που εξέφρασε ξεκάθαρα τη βούλησή του στην κάλπη ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος εργάστηκε με όλες τις καλές προθέσεις του κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, η διεθνής κοινότητα ξαφνικά υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις της. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του μόνο προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Ο λαός μας έχει επίσης χάσει την εμπιστοσύνη του στη διεθνή κοινότητα. Η διεθνής κοινότητα έδειξε ότι οι υποσχέσεις που έδωσε και οι υποσχέσεις που πρόβαλε είναι μια πολιτική εξαπάτησης και παραπλάνησης και κάποιοι από τους αξιωματούχους της εξέφρασαν και οι ίδιοι αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Στο πλαίσιο αυτής της ντροπιαστικής εικόνας που δημιούργησε η διεθνής κοινότητα, ξεκαθάρισα ότι δεν θα μας ξεγελάσουν πλέον αυτές και παρόμοιες υποσχέσεις».

Κλείνοντας, ο Τατάρ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι:  «Εάν πρόκειται να βρεθεί συμβιβασμός στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό μπορούν να ξεκινήσουν μόνο ως μια νέα διαδικασία με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Είναι επίσης απαραίτητο να τερματιστεί ο διωγμός της απομόνωσης, που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό από το 1963. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια εποικοδομητική διαδικασία στη βάση της πρότασής μας που θέσαμε στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση 5 + ΟΗΕ στη Γενεύη το 2021. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία που περιλαμβάνει ή έστω επικαλείται τη βάση της ομοσπονδίας που έχει εξαντληθεί, για την οποία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχουμε αποσύρει τη συγκατάθεσή μας. Δεν δεχόμαστε να στερηθούμε τα εγγενή μας δικαιώματα λόγω της πολιτικής απομόνωσης που ακολουθεί το καταπιεστικό ελληνοκυπριακό καθεστώς, το οποίο χρησιμοποιεί τα εργαλεία του τρίτου πραξικοπήματος που πραγματοποίησε η ΕΕ καθιστώντας τους Έλληνες μονομερές μέλος. Θα εργαστούμε ακούραστα για την επιβεβαίωση αυτών των δικαιωμάτων».