Μία ανάσα από την πρόκρισή τους στα τελικά του Μουντιάλ βρίσκονται οι ΗΠΑ, με την Κόστα Ρίκα να τους καταδιώκει και να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον την παρουσία της σε διηπειρωτικό μπαράζ για να βρεθεί και εκείνη στο Κατάρ.
Λίγες ώρες μετά τον Καναδά, ο οποίος εξασφάλισε το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από το 1986 και μόλις δεύτερη στην ιστορία του, οι ΗΠΑ έκαναν τα ξημερώματα της Δευτέρας το πλέον σημαντικό βήμα για να τον ακολουθήσουν στα γήπεδα του Κατάρ.
Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πούλισικ που σημείωσε χατ-τρικ, επιβλήθηκε 5-1 εντός έδρας του Παναμά και έφτασε στους 25 πόντους, όσους και το Μεξικό που πέρασε από την Ονδούρα με 1-0 χάρη στο χρυσό γκολ του Άλβαρες στο 70′, με την Κόστα Ρίκα να επικρατεί με 2-1 του Ελ Σαλβαδόρ εκτός έδρας και να ανεβαίνει στην 4η θέση με 22 βαθμούς.
Με δεδομένο πως οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή +13 διαφορά τερμάτων και η Κόστα Ρίκα +3, αυτό σημαίνει πως ενόψει του τελευταίου αγώνα τους στα προκριματικά της ζώνης της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, στο Estadio Nacional της Κόστα Ρίκα, θα πανηγυρίσουν την πρόκριση στο Παγκοσμίο Κύπελλο με νίκη, ισοπαλία ή ακόμα και με ήττα μέχρι πέντε γκολ διαφορά.
Από εκεί και πέρα, το Μεξικό θέλει έναν βαθμό στο φινάλε για να είναι σίγουρο για την απευθείας πρόκριση μέσω της 2ης ή της 3ης θέσης, με την Κόστα Ρίκα να γνωρίζει πως ακόμα και αν δεν τερματίσει στην πρώτη τριάδα (κλείδωσε την 4η θέση) θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στην τελική φάση μέσω αγώνα μπαράζ με το νικητή από τη ζώνη της Ωκεανίας.