Συνέρχεται σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για να οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα που θα ληφθούν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.
Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου που αρχίζει στις 9:30, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα προβεί σε δηλώσεις.
Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και Υπουργών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, τα δεδομένα στα κρατικά νοσηλευτήρια και η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος.
Κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης, ο Υφυπουργός Καινοτομίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκαν όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, «τα επιπλέον μέτρα, τα οποία εισηγούνται οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Omega, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ο νέος περιορισμός στις συναθροίσεις. Στα σπίτια το όριο θα μειωθεί μέχρι 10 πρόσωπα, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των παρευρισκομένων σε κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, σε εκκλησίες και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις. Ο μέγιστος αριθμός ενδέχεται να είναι 200 με 250 άτομα. Την ίδια ώρα θα παραταθούν τα self test και θα αυξηθεί το ποσοστό τηλεργασίας μάλλον στο 50%.
Οι εισηγήσεις:
-Μείωση των συναθροίσεων σε οικίες (μέχρι 10 πρόσωπα)
-Μείωση των παρευρισκομένων σε κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, εκκλησίες, γάμους και βαφτίσεις (μέχρι 200-250 άτομα)
-Παράταση των self test
-Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας (50%)
Προς επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα
«Γρίφος» ήταν μέχρι αργά το απόγευμα για το τι θα γίνει με τα σχολεία αφού εντός της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής υπήρχαν δύο σχολές απόψεων. Η μια που ζητούσε παράταση του κλεισίματος και η άλλη την επιστροφή των μαθητών κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Η πλειοψηφία σύμφωνα με έγκυρες πηγές κατέληξε στο να επιστρέψουν τα παιδιά την Δευτέρα αλλά να διενεργούνται σε όλες τις σχολικές μονάδες rapid test και όχι δειγματοληπτικά. Κάτι εξάλλου που ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός παιδείας μιλώντας στο Omega λέγοντας πως τα παιδιά δεν πρέπει να μείνουν στο σπίτι .
«Εάν τυχόν κριθεί ωφέλιμο θα μπορούσε να αυξηθεί η συχνότητα των τεστ στη δημοτική εκπαίδευση ή να χρησιμοποιείται η διπλή μάσκα, ή ακόμα και αν θα ήταν χρήσιμο να δώσουμε σε παιδιά σε σχολεία αυτό το πιο βολικό πιο εύχρηστο το self test», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.
Κάποια μέλη της επιστημονικής ομάδας πάντως εισηγήθηκαν και πιο… ριζοπαστικά μέτρα τα οποία ωστόσο δεν προκρίνονται στο παρόν στάδιο, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση στις μετακινήσεις για δύο εβδομάδες.
«Να σκεφτούμε κατά πόσο πρέπει να υπάρξει περιορισμός στις μετακινήσεις μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05:00 το πρωί, αυτό είναι κάτι που ίσως θα βοηθούσε», επισήμανε το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Μιχάλης Βωνιάτης.
Βαρόμετρο των τελικών αποφάσεων θα είναι ο “δείκτης” των νοσηλειών, όπου εκεί φαίνεται πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη παρόλο που οι μονάδες εντατικής θεραπείας «πιέζονται», με τον ΟΚΥΠΥ να αναθεωρεί συνεχώς τα πλάνα του και να γίνονται σχεδόν καθημερινά συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους.