Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο το χάπι της ΜERC κατά του κορωνοϊού, ενώ θα δίνεται μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για τήρηση των πρωτοκόλλων.
Το συγκεκριμένο χάπι σύμφωνα με μελέτες μειώνει τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο. Οπως ανέφερε η κ.Παναγιωτοπούλου το χάπι θα συνταγογραφείται από τους προσωπικούς γιατρούς όμως θα υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο, «αφού υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις και θα χορηγείται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως, στις ευάλωτες ομάδες και άτομα άνω των 65 ετών, δεν θα είναι για όλους τους ασθενείς» ξεκαθάρισε.
Τόνισε επίσης ότι είναι απαγορευτικό να χορηγηθεί το συγκεκριμένο χάπι σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Εξήγησε ότι «Θα πρέπει να υπάρχει αντισύλληψη, καθώς δεν πρέπει καν να μείνει έγκυος μία γυναίκα. Όλα αυτά είπε θα συμπεριλαμβάνονται στα πρωτόκολλα, όπως και σε άλλες χώρες» σημείωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται τον επόμενο μήνα στην Κύπρο και το χάπι της Pfizer, για το οποίο επίσης θα υπάρχουν και συνταχθούν πρωτόκολλα.