Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, υπερασπίστηκε εκ νέου σήμερα την ιδέα μιας «ευρωπαϊκής Super League», λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιβληθούν αυστηρότεροι οικονομικοί έλεγχοι στις ομάδες, καθώς το μοντέλο του οικονομικού Fair Play (FFP) της UEFA , ευνοεί συλλόγους που υποστηρίζονται από κυρίαρχα κράτη.

Δώδεκα μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προσπάθησαν τον Απρίλιο να δημιουργήσουν ένα πρωτάθλημα, αλλά το σχέδιο κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των έξι αγγλικών συλλόγων που εμπλέκονταν, για να τους ακολουθήσουν στη συνέχεια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν και Ίντερ. Μόνο η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους συνεχίζουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα.

«Είναι ένα έργο που θα εφαρμόσει επιτέλους οικονομικούς ελέγχους που τηρούνται αυστηρά και θα αποτρέψει τον αυξανόμενο πολλαπλασιασμό απαράδεκτων καταστάσεων στις οποίες οι σύλλογοι λαμβάνουν αδιάκριτη οικονομική υποστήριξη από κράτη ή άλλες πηγές», είπε ο Πέρεθ στη γενική συνέλευση της Ρεάλ Μαδρίτης.

«Αυτή η πρακτική που δεν αρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση νοθεύει τον ανταγωνισμό και οδηγεί το ποδόσφαιρο σε οικονομική καταστροφή», πρόσθεσε για τους ισχύοντες κανόνες χρηματοδότησης.

Είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, είχε δώσει ψευδείς πληροφορίες στους φιλάθλους, προκειμένου να δυσφημήσει τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League.

«Οι σύλλογοι απειλήθηκαν με κυρώσεις ακατάλληλες για το κράτος δικαίου και οι πρόεδροι συλλόγων προσβλήθηκαν. Πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της UEFA να προσβάλει δημόσια τον πρόεδρο της Γιουβέντους, μία από τις παλαιότερες και πιο γνωστές ομάδες, με λόγια που δεν μπορώ να πω εδώ ;» αναρωτήθηκε ο Πέρεθ.

«Η πίεση και οι απειλές που άσκησε η UEFA έφτασαν σε τέτοιο ακραίο σημείο που εννέα από τους 12 συλλόγους έπρεπε να ανακοινώσουν δημόσια τη βούλησή τους να αποσυρθούν από το έργο, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που είχαν υπογράψει και οι οποίες δεν μπορούσαν να παραβιαστούν νομικά», είπε.