Στα αποδυτήρια του Πανθεσσαλικού το βράδυ της Δευτέρας (22/11), αμέσως μετά τη νίκη επί της Λαμίας και το πρώτο, εφετινό διπλό του Παναθηναϊκού, δεν υπήρχαν ούτε… πανηγυρισμοί, ούτε γελάκια, αλλά διάθεση απ’ όλους για αυτοκριτική.
Κι όλες οι κουβέντες ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του “τριφυλλιού” κατέληγαν στο συμπέρασμα πως «…δεν έπρεπε να το κάνουμε τόσο δύσκολο και να κινδυνέψουμε να χάσουμε βαθμούς από έναν τέτοιο αντίπαλο». Ήταν κι αυτό μία (δεύτερη) “νίκη”, κυρίως όσον αφορά τη νοοτροπία όλης της ομάδας, που είδε το πρώτο ημίχρονο της να αποτελεί συνέχεια, σαν… copy-paste των αγώνων του “τριφυλλιού” σε “Ζωσιμάδες”, “Βικελίδης” και Τρίπολη.
Νοοτροπία και χαρακτήρας που όφειλε να έχει επιδείξει ο Παναθηναϊκός και σ’ αυτά τα ματς που προηγήθηκαν και σίγουρα θα πρέπει να “ζυμωθούν” ακόμη περισσότερο εντός του “πράσινου” οργανισμού κατά την εφετινή σεζόν, στο δρόμο προς την επιστροφή του κλαμπ προς την αγωνιστική “κανονικότητα” και τον ανταγωνισμό.
Το δε δεύτερο ημίχρονο στο Πανθεσσαλικό πρέπει να αποτελέσει “οδηγό” για τα επόμενα παιχνίδια και δη σ’ αυτά που μπορεί να “στραβώσουν” εξαρχής στον Παναθηναϊκό. Εκεί, όπου το ζητούμενο θα είναι πάντα η καθαρή σκέψη όλης της ομάδας για το πώς θα μπορέσει να ανατρέψει τα σε βάρος της δεδομένα, χωρίς να… πνίγονται οι “πράσινοι” σε μια κουταλιά νερό, όπως συνέβαινε κατά κόρον σε αντίστοιχες περιπτώσεις…
Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν πολύ ευχαριστημένος μετά το διπλό επί της Λαμίας. Όχι μόνο για τη νίκη, αλλά για την αγωνιστική αντίδραση των παικτών του, αλλά κι εκείνους που βγήκαν μπροστά, έκαναν step-up και βρήκαν τον τρόπο για να γυρίσουν το παιχνίδι, χωρίς να πειραχτεί το μυαλό τους και η σκέψη τους.
«Προετοιμαστήκαμε καλά σ’ αυτή την περίοδο των δύο εβδομάδων, γιατί ξέραμε ότι η Λαμία είναι μία ομάδα που σε όλα τα παιχνίδια της ήταν πολύ αξιόπιστη στον αγωνιστικό χώρο. Παρότι χάναμε στο ημίχρονο με 1-0 καταφέραμε στο δεύτερο ημίχρονο να αλλάξουμε το σκορ, χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας. Ίσως ήμασταν λίγο πιο αποφασιστικοί όσον αφορά την τελευταία πάσα και γενικά ήμασταν πιο επικίνδυνοι, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να κάνει λάθη. Με αφήνει ικανοποιημένο το αποτέλεσμα και η προσπάθεια των παικτών μας. Σίγουρα όλοι οι παίκτες έκαναν ότι καλύτερο για να πάρουμε αυτό το παιχνίδι...» ήταν το σχόλιο του Σέρβου τεχνικού στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι, αποτυπώνοντας το πόσο τον ικανοποίησε η ψύχραιμη προσέγγιση της ομάδας του μετά το γκολ που δέχθηκε, χωρίς να… πιεί θάλασσα ετούτη τη φορά.
Κι αυτό στο τέλος της ημέρας είναι ίσως και το πιο σημαντικό: Μέσα απ’ τα λάθη και τις αποτυχίες, να μπορεί όλη η ομάδα να μαθαίνει και να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, προχωρώντας τη διαδικασία της ωρίμανσής της, στο δρόμο προς τη σταθερότητα και τη διάρκεια.
Αυτή η ωρίμανση είναι πλέον το επόμενο (και πιο σημαντικό) “στοίχημα” του 59χρονου τεχνικού και των συνεργατών του, οι οποίοι έχουν μπροστά τους ένα σούπερ απαιτητικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων με 7 καθοριστικούς αγώνες, που θα χαράξουν μεγάλο κομμάτι της εφετινής πορείας του Παναθηναϊκού σε πρωτάθλημα και Κύπελλο…