Στη λίστα με τους διακριθέντες του Απόλλωνα στα πρώτα εννέα παιχνίδια πρωταθλήματος, δίχως αμφιβολία περιλαμβάνεται ο Ίσραελ Κολ. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι είναι τρίτος σε λεπτά συμμετοχής (839), πίσω μόνο από Ρομπέρζ (881) και Ζράντι (859). Αυτοί οι τρεις, παρεμπιπτόντως, είναι οι μόνοι που έχουν σπάσει το φράγμα των 800 λεπτών.
Επιστρέφοντας στον Κολ, δεν είναι επίσης τυχαίο που αγωνίστηκε βασικός σε όλα τα ματς και μόλις σε δύο έγινε αλλαγή (με Εθνικό και ΑΕΚ). Ποδοσφαιριστής που κάνει τρομερή δουλειά στη μεσαία γραμμή, με τρεξίματα, σωστές τοποθετήσεις και μεταβιβάσεις, ικανός τόσο ανασταλτικά όσο και μεσοεπιθετικά.
Γεννημένος στην Κόρδοβα της Αργεντινής, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Φέρρο Καρίλ Οέστε, προτού συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας του. Ήταν Μάρτιος του 2013 και δύο μήνες αργότερα, πετύχαινε το πρώτο γκολ της καριέρας του κόντρα στην Ουρακάν.
Σαρμιέντο και Σέντραλ Κόρδοβα ήταν οι επόμενοι δύο ποδοσφαιρικοί του σταθμοί στην πατρίδα του, προτού… ξενιτευτεί για πρώτη φορά στην καριέρα του, παίρνοντας το αεροπλάνο για την Ελλάδα με συγκεκριμένο προορισμό, την Πάτρα.
Όχι ασφαλώς για το περίφημο της καρναβάλι, αλλά για να ενταχθεί στην Παναχαϊκή, που τότε, το 2018 συγκεκριμένα, αγωνιζόταν στην Football League, δηλαδή στην τρίτη κατηγορία της χώρας.

«ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ»: Οι εμφανίσεις του στην αχαϊκή ομάδα ήταν εντυπωσιακές. Με 26 συμμετοχές και 3 γκολ, συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη της ανόδου στην Super League 2, μπαίνοντας στο… μάτι του Απόλλων Σμύρνης.
Αφότου άρχισε την επόμενη σεζόν (2019-20) στην Παναχαϊκή, παρέμεινε κάτοικος Πάτρας μόλις την μισή, καθώς, μόλις στις 2 Ιανουαρίου του ’20, η Παναχαϊκή ανακοίνωνε την παραχώρησή του στον Απόλλωνα.
«Αποτέλεσε με την συμπεριφορά του υπόδειγμα επαγγελματία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφερε και του ευχόμαστε ολόψυχα τα καλύτερα από εδώ και στο εξής στην καριέρα του», έγραψε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΟΙ ΑΝΟΔΟΙ ΚΑΙ Ο… ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ: Με τον Απόλλων Σμύρνης, ο Κολ έκανε το «δύο στα δύο» στις ανόδους, εξασφαλίζοντας τον προβιβασμό του στην Super League τον Μάιο του 2020, έχοντας καταγράψει 11 συμμετοχές κι ένα γκολ.
Οι εμφανίσεις του παρέμειναν σε ψηλό επίπεδο και στην ανώτατη κατηγορία, γι’ αυτό και η ελληνική ομάδα ήθελε νωρίς να τον… δέσει με νέο συμβόλαιο. Ο Απόλλων ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα του Αργεντινού, αλλά ο ίδιος ήταν διστακτικός. Ήξερε ότι το καλοκαίρι του ’21 θα μπορούσε να βρει καλύτερες προτάσεις και κυρίως προοπτικές.
Ο Απόλλων, ο… δικός μας, για να μην μπερδευόμαστε, είχε κάνει την πρώτη νύξη τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά βρήκε κλειστή την πόρτα. Ο Κολ όμως επέμενε να μην ανανεώνει και, όπως σημειωνόταν τότε στα ελλαδικά ρεπορτάζ, «έχει προκαλέσει και έναν εκνευρισμό στους διοικούντες».
Με τις εμφανίσεις του στον Απόλλωνα, τώρα γίνεται κατανοητό το γιατί…

Ανδρέας Βεντούρης