Με νέα ανακοίνωσή της η CONMEBOL αντιτίθεται στο πλάνο της FIFA για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής πραγματοποίησε μια συνάντηση με τις 10 χώρες μέλη της αποφασίζοντας ομόφωνα ότι δεν θα δώσουν το πράσινο φως σε ένα διετές Μουντιάλ.
Μεταξύ άλλων η CONMEBOL αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ένα ήδη επιτυχημένο μοντέλο, ενώ κατηγορεί την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ότι γυρίζει την πλάτη σε σχεδόν 100 χρόνια παγκόσμιας ποδοσφαιρικής παράδοσης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το πλάνο της FIFA απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές Λίγκες, οι οποίες και εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει αλλαγή στην ισορροπία του ποδοσφαίρου.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση της CONMEBOL: «Δεν υπάρχουν λόγοι, οφέλη ή δικαιολογία για την αλλαγή που προωθεί η FIFA. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οι 10 χώρες που απαρτίζουν την CONMEBOL επιβεβαιώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.
Το εν λόγω έργο γυρίζει την πλάτη του σε σχεδόν 100 χρόνια παγκόσμιας ποδοσφαιρικής παράδοσης, αγνοώντας την ιστορία ενός από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα στον πλανήτη. Η CONMEBOL στηρίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο που ισχύει αυτή τη στιγμή, με τους όρους και τα συστήματα κατάταξής του, επειδή έχει αποδειχθεί ένα επιτυχημένο μοντέλο, που βασίζεται στην αθλητική διάκριση και που ανταμείβει την προσπάθεια, το ταλέντο και την προγραμματισμένη δουλειά».