Μπορεί η Νέα Σαλαμίνα να αγωνίζεται φέτος στη Β’ Κατηγορία μετά από μια περίοδο 13 χρόνων σταθερής παρουσίας της στα «σαλόνια» της Α’ Κατηγορίας, το δικό της γήπεδο ωστόσο παραμένει «σαλόνι». Στολίδι θα λέγαμε εμείς, το οποίο όπως όλα τα στολίδια σε κάθε χώρο, για να συνεχίσουν να κοσμούν το δικό τους περιβάλλον χρειάζεται συντήρηση και στήριξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ: Τα δεδομένα, οι παραμέτροι και αυτό που της αξίζει
Εν αναμονή αποφάσεων για τους αγώνες στο Δασάκι (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΒΑΣΕΩΝ)
Η Αστυνομία των Βάσεων αποφασίζει για την έδρα της Ομόνοιας…(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)
Εξ αφορμής του διαλόγου που έχει ανοίξει τους τελευταίες μήνες για τα αδειοδοτούμενα γήπεδα στην Κύπρο, τα προβλήματα που προέκυψαν με αρκετά φιλικά παιχνίδια ομάδων Α’ και Β’ κατηγορίας να ακυρώνονται λόγω ακαταλληλότητας αρκετών γηπέδων από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων (ΑΑΣ), αλλά και του πως παρολίγον η Ομόνοια να βρεθεί χωρίς έδρα μετά την κόντρα που υπήρξε με τον ΓΣΠ, όπως και του γεγονότος ότι η Ανόρθωση δια επίσημων δηλώσεων σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας έδρας τα επόμενα χρόνια, αν το «Α. Παπαδόπουλος» δεν μπορέσει να πάρει τις απαιτούμενες άδειες για μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια, τις συζητήσεις στην Αραδίππου για το τοπικό γήπεδο, την διαφαινόμενη αποχώρηση των τριών ομάδων της Λεμεσού από το Τσίρειο Στάδιο για να στεγαστούν στο Limassol Arena, αλλά και του γεγονότος ότι το ΓΣΖ παραμένει χωρίς άδεια για αγώνες Α’ Κατηγορίας, η προσοχή μας επικεντρώνεται και στην περίπτωση της Νέας Σαλαμίνας.
Αμμόχωστος…
Η Νέα Σαλαμίνα, μετά την καταστροφή του 1974 και τον ξεριζωμό από την Αμμόχωστο, επαναδραστηριοποιήθηκε προσωρινά στη Λάρνακα δημιουργώντας το δικό της γήπεδο. Η απόφαση για ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου πάρθηκε τελικά το 1989.
Πολλοί Σαλαμιναίοι δούλεψαν εθελοντικά για την ανέγερση του. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε τελικά το 1992. Έκτοτε γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο βελτιωτικά έργα, με τις μεγαλύτερες ανακαινίσεις να έχουν γίνει το 1998 και το 2007.
Το γήπεδο αυτό δεν θα μπορούσε να μη φέρει την ονομασία «Αμμόχωστος – Επιστροφή», εκφράζοντας τον πόθο και την προσμονή των φιλάθλων της Νέας Σαλαμίνας, αλλά και όλων των προσφύγων της πόλης για επιστροφή στην πόλη τους, η οποία 47 και πλέον χρόνια μετά παραμένει μια πόλη-φάντασμα.
Διαχρονικό το πρόβλημα
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, οι απαιτήσεις του να μπορεί το «Αμμόχωστος – Επιστροφή» να φιλοξενεί μέχρι και τρεις ομάδες Α’ και Β’ Κατηγορίας σε μια σεζόν για τις ανάγκες τους (όπως και της Εθνικής Ελπίδων και Νέων) βάζουν επιπλέον πίεση στη ιδιοκτήρια ομάδα. Πρόκειται για ένα γήπεδο που όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σχεδόν κάθε χρόνο τυγχάνει βελτίωσης και τα έργα ανακαίνισης πολλές φορές επηρεάζουν και τον προγραμματισμό της ίδια της ομάδας στους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Σωματείο προσφέρει λύσεις φιλοξενίας σε άλλα σωματεία που το έχουν ανάγκη, ενίοτε και στις μικρές εθνικές, χωρίς να έχει ουσιαστικό οικονομικό κέρδος όπως άλλα σωματεία που ενοικιάζουν τα δικά τους γήπεδα, καθώς το κέρδος δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Στις περιπτώσεις που χρειάστηκε η Νέα Σαλαμίνα να φιλοξενηθεί σε άλλα γήπεδα λόγω βελτιωτικών έργων ή άλλων προβλημάτων του «Αμμόχωστος – Επιστροφή», δεν συνάντησε και τόσες «φιλόξενες» συμπεριφορές όσο η δική της, πληρώνοντας δυσανάλογα ποσά για ενοίκια.
Δεν είναι δηλαδή τώρα που έπεσε κατηγορία η Νέα Σαλαμίνα που αναγκάζεται να ψάξει για λύσεις σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των εγκαταστάσεων του γηπέδου «Αμμόχωστος-Επιστροφή», αλλά πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που αρκετές διοικήσεις της κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Εποχή covid-19…
Ο κορωνοϊός έβαλε επιπλέον βάρος στις πλάτες των Σαλαμιναίων, καθως τα αποδυτήρια δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν με βάση όλα τα πρωτόκολλα προστασίας και καταπολέμησης της διασποράς του.
Πέραν τούτου, δεν φτάνουν οι χορηγίες και τα κονδύλια για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής μονάδας, ενώ τα κριτήρια της ΑΑΣ απαιτούν για τους απογευματινούς και νυχτερινούς αγώνες αύξηση στην ένταση του φωτισμού, ιδιαίτερα για τα τηλεοπτικά παιχνίδια.
Την ίδια ώρα και στις ίδιες συνθήκες σωματεία με πολύ μικρότερο εκτόπισμα και όγκο οπαδών λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ στήριξης για να δημιουργήσουν ιδιόκτητα γήπεδα.
Πάνω από 200.000 ευρώ
Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η Νέα Σαλαμίνα έχει ξοδέψει τα τελευταία τρία χρόνια ένα ποσό πέραν των 200.000 ευρώ για συντηρήσεις και βελτιώσεις στις γηπεδικές της εγκαταστάσεις. Όχι μόνο για μικροζημιές, αλλά και για τις ανάγκες πλήρωσης των διαρκώς ανανεωμένων κριτηρίων της ΑΑΣ, της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ (βλ. αγώνες Εθνικής Ελπίδων και Νέων).
Μάλιστα, παρά της χορηγία των 40.000 ευρώ από τον ΚΟΑ, φαίνεται ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για ανακαίνιση του σκεπάστρου στην κεντρική εξέδρα και αναβάθμισης του γηπέδου σε θέματα ασφαλείας των φιλάθλων έχουν καταμετρηθεί από λογιστικό έλεγχο σε τουλάχιστον τα διπλάσια.
Από τη Λάρνακα στο Μενεού
Προς ολοκληρωτική ανακαίνιση του «Αμμόχωστος – Επιστροφή» και λύση των όλων προβλημάτων έχουν γίνει κάποιες μελέτες τεχνολογικές μελέτες με το ελάχιστο τους κόστος να ανέρχεται περίπου στα 3.000.000 ευρώ.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Νέα Σαλαμίνα με τα έξοδα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο γήπεδό της, αλλά και με τη διαδικασία δημιουργίας βοηθητικών γηπέδων στο Μενεού, δεν μπορεί αυτό να μετουσιωθεί σε πράξη, μόνο με χρήματα από το δικό της ταμείο.
Ιδιαίτερα για μια ομάδα που δεν έχει τους πόρους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή από μεγαλο-επενδυτές το πρόβλημα είναι εμφανές. Το θέμα είναι αν θέλουμε τους ανθρώπους της Νέας Σαλαμίνας να συνεχίζουν να θυσιάζονται και να αγωνίζονται προς όφελος του κυπριακού αθλητισμού ή να τους κρατούμε όμηρους υποχρεώσεων που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν σε δύσκολους καιρούς.
Οι διοικήσεις από το 2011 και μετά, κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να ξεπληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα χρέη που άφησαν προηγούμενες διοικήσεις, ενώ με σωστή διαχείριση ήδη στο Μενεού έχουν ανακαινίσει τα αποδυτήρια, έχουν ηλεκτροδοτήσει τρία γήπεδα και η παρούσα διοίκηση ανάπλασε σχεδόν όλους τους χώρους. Γιατί να μην τους εμπιστέυεται σήμερα ο οποιοσδήποτε;
Πρόβλημα (και) με το νερό…
Δεν έφτανε η πίεση των κριτηρίων, μαθαίνουμε επίσης ότι η Νέα Σαλαμίνα πληρώνει νερό το οποίο από τον λογιστικό έλεγχο φαίνεται ότι δεν το καταναλώνει η ίδια. Συγκεκριμένα, λόγω της μετακίνησης τμήματων των Ακαδημιών, αλλά και της πρώτης ομάδας για σκοπούς προπονήσεων από τη Λάρνακα στο Μενεού, η ομάδα της Αμμοχώστου έχει αναγκαστεί να τροφοδοτείται από ιδιωτικό αγωγό για τις συγκεκριμένες ανάγκες. Ως αποτέλεμσμα, χάνεται αρκετό νερό καθώς στη διαδρομή επωφελούνται εμ την παρέμβασή τους και τρίτοι, με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να χρεώνει και για αυτό τους «ερυθρόλευκους».
Ποιος θα λύσει τα προβλήματα;
Σαφώς και για όλα τα προβλήματα με τις γηπεδικές τις εγκαταστάσεις δεν μπορεί να υπάρξει ο μάγος με το μαγικό ραβδί που θα φέρει τις λύσεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι γεγονός ότι αρκετές αποφάσεις της νυν κυβέρνησης (όπως για παράδειγμα η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για διαγραφή 19,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τον φόρο εισοδήματος το Νοέμβριο του 2017 για αρκετά σωματεία), έχουν δώσει σημαντικές ανάσες σε πολλούς. Ποδόσφαιρο όμως χωρίς γήπεδα όπως το «Αμμόχωστος» στην Κύπρο δεν μπορεί να παίζεται. Από αυτή την απόφαση η Νέα Σαλαμίνα ελάχιστα ευνοήθηκε καθώς υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις της ως προς τις κρατικές αρχές και έτσι ευνοήθηκαν σωματεία που έδειξαν ασυνέπεια.
Πληροφορούμαστε επίσης ότι η Νέα Σαλαμίνα έχει εδώ και καιρό αποστείλει μέσω του ΚΟΑ προς το ΥΠΠΑΝ συγκεκριμένα κοστολόγια για το γήπεδό της, όπως ισχύει και για την Ανόρθωση και τον Εθνικό Άχνας για τις έδρες τους (σ.σ τα δύο γήπεδα δεν εμπίμπτουν στις αρμοδιότητες του ΚΟΑ για συντήρησή τους), αλλά το ΥΠΟΙΚ όπως υποστηρίζουν οι «ερυθρόκλευκοι» δεν έχει συμπεριλάβει τα γήπεδα αυτά στους προϋπολογισμούς για το παρών και το επόμενο έτος.
Το θέμα είναι ποιος θα λύσει το πρόβλημα. Αν δηλαδή τα όσα έχουν λεχθεί στις τελευταίες συσκέψεις με τον ΚΟΑ, την ΚΟΠ, την ΑΑΣ και τον ΠτΔ στο προεδρικό, είναι αρκετά για να μπορέσουν οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί να υλοποιηθούν. Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν πάντως ότι προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται να γίνουν ακόμη περισσότερα…
Τάσος Θεοδώρου