Πολύ σωστά ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ευγένιος Χαμπουλλάς, άνοιξε θέμα γηπέδου της ομάδας της Αμμοχώστου το βράδυ της περασμένης Τρίτης (28/09) στην πρώτη εκπομπή «ΑΝΟλα στη φόρα» στη Cablenet.

Πάμε να δούμε και να εξετάσουμε κάποιες παραμέτρους που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σωστό timing

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Ανόρθωση δεν έχει διοικητικά προβλήματα, ούτε διανύει περίοδο εσωτερικών εντάσεων ή εκλογών. Υπάρχει ηρεμία, σταθερότητα και υγεία σε διοικητικό επίπεδο, συνθήκη και γεγονός που ευνοούν και επιτρέπουν το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης σε επίπεδο εταιρείας και συλλόγου.

Συν τις άλλοις, ο «Φοίνικας» δοκιμάζεται ξανά σε ευρωπαϊκούς ομίλους και παίζει εκτός του «Α. Παπαδόπουλος» και αυτό από μόνο του προβληματίζει.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην ίδια πόλη της Λάρνακας, Νέα Σαλαμίνα, ΑΕΚ Λάρνακας, Ερμής Αραδίππου, Ομόνοια Αραδίππου, Αλκή και ΑΣΙΛ όχι μόνο συζήτησαν πρόσφατα θέματα γηπέδου, αλλά οι διοικήσεις τους μελετούν και εφαρμόζουν ήδη τα δικά τους πλάνα για ανασυγκρότηση, ανακαίνιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων των ομάδων τους. Η Ανόρθωση γιατί να μην το κάνει;

Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος - Ανόρθωσις Αμμοχώστου Ποδόσφαιρο

Άλυτο το κυπριακό…

Το σύνθημα «Αμμόχωστος-Επιστροφή» δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει στην προσωρινή έδρα της «Κυρίας». Κάποτε ως μεγάλη ταμπέλλα στην ανατολική εξέδρα, κάποτε ως επικεφαλίδα σε κουρτίνες και παράθυρα και κάποτε σε γκράφιτι και σημαίες.

Το γιατί έμεινε άλυτο το κυπριακό και το πως χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες λύσης είναι θέμα των ιστορικών και πολιτικών αναλυτών. Όπως και το γιατί οι Αμμοχωστιανοί θα μπορούσαν να είχαν ήδη επιστρέψει στην πόλη τους στις κατά καιρούς συγκυρίες που είχαν παρουσιαστεί.

Αν και σε όλα τα σχέδια που είχαν προταθεί για λύση, υπήρχε σαφής πρόνοια για επιστροφή των Βαρωσίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σημασία έχει ότι με όλα τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν η Ανόρθωση θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αμμόχωστο μόνο σε περίπτωση επιστροφής της πόλης. Κάποιοι έκαναν τις επιλογές τους, είτε ήταν Ανορθωσιάτες, είτε όχι. Και αυτούς σήμερα και μελλοντικά τους κρίνει η ιστορία και μόνο και όχι εμείς. Εμάς δουλειά μας είναι να δούμε αν αξίζει ή όχι η Ανόρθωση με άλυτο το κυπριακό να μπει σε έξοδα και σε διαδικασία δημιουργίας νέας (προσωρινής) έδρας.

Εμείς λέμε ότι ναι, η Ανόρθωση και η κάθε Ανόρθωση δεν μπορεί να μένει μακριά από το περιβάλλον του ανταγωνισμού. Δεν μπορεί να αγνοεί τα βήματα προόδου που έχουν κάνει ή προτίθενται να κάνουν άλλες ομάδες. Αυτό θα την καταδίκαζε, όπως ήταν καταδικασμένες για χρόνια και άλλες ομάδες όταν η ίδια η Ανόρθωση πρωτοστατούσε και πρωτοτυπούσε, παρά την προσφυγιά της, κυρίως τη δεκαετία του 1990.

Η τάση στον κόσμο

Αν χαθεί και η Αμμόχωστος θα χαθεί και η Κύπρος»

Το είχαμε γράψει ξανά και πλέον δεν υπάρχει λόγος για να παρεξηγούμαστε. Ο κόσμος της Ανόρθωσης, η νέα της γενιά δηλαδή, δεν διαφέρει και πολύ με τον κόσμο της ΑΕΚ Αθηνών ή άλλων προσφυγικών ελληνικών και ευρωπαϊκών ομάδων. Ο τελευταίος πόλεμος στην Ευρώπη που ανάγκασε αθλητικά σωματεία και ομάδες, μαζί και με τον κόσμο τους να ξεριζωθούν χρονολογείται το 1974. Δηλαδή 47 χρόνια, σχεδόν μισό αιώνα πριν. Δεν υπάρχει δηλαδή πλέον άμεση – γεωγραφική ή ζωτική – σχέση της νέας γενιάς μελών και φιλάθλων με την πραγματική έδρα ή την πραγματική πόλη του συλλόγου.

Συνεπώς μόνο συμβολικό χαρακτήρα έχουν γήπεδα προσφυγικών ομάδων όπως αυτό της «Αγίας Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια, το Στάδιο της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα, το «Αμμόχωστος-Επιστροφής» στη Λάρνακα, το «Γρηγόρης Αυξεντίου» στη Λάρνακα, το ανερχόμενο γήπεδο «Γλαύκος Κληρίδης» της Δόξας Κατωκοπιάς στην Περιστερόνα, όπως και το «Α. Παπαδόπουλος» κ.ο.κ.

Πλέον ο σκοπός συλλόγων ή συλλόγων που έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες εταιρείες δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εδραίωσής τους στις συνειδήσεις των νέων γενιών. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά κυρίως οι παλαιότεροι παράγοντες της Ανόρθωσης που είδαν την ομάδα αυτή να κερδίζει χιλιάδες φίλους στην επαρχία της Λάρνακας, οι οποίοι καμία σχέση δεν είχαν με την Αμμόχωστο, αλλά τους μαγνήτιζαν οι επιτυχίες και ο τρόπος με τον οποίο ο Κίκης Κωνσταντίνου και η παρέα του σε συνεργασία με το Δήμο Αμμοχώστου, αλλά και τη Νέα Σαλαμίνα παρήγαν πολιτική… επιστροφής στην Πόλη του Ευαγόρα. Πολιτική που είχε κυρίως τη μορφή της διαφώτισης για το ποια είναι αυτή η ομάδα και που θέλει να πάει. Συνεργάστηκαν και μέχρι τώρα αυτό κρίνεται επιτυχές, μέχρι το σημείο που από εκεί και μετά παίρνει την ευθύνη αποκλειστικά η πολιτική ηγεσία της χώρας.

OPAP ARENA»: Γεμίζει καθίσματα σιγά-σιγά (VIDEO)

Κάθε εποχή αλλάζει και τα δεδομένα επίσης αλλάζουν. Η ουσία είναι ότι εν έτη 2021 η κυρίαρχη τάση στον κόσμο είναι ότι όλες οι ομάδες πάσχουν από σχεδόν άδεια γήπεδα. Λίγο ο κορωνοϊός, λίγο η απογοήτευση από πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις και λίγο η απαξίωση του ποδοσφαίρου από κάποιες συμπεριφορές, συνθέτουν αυτή την εντύπωση και αυτό το κλίμα. Πώς λοιπόν θα πείσει η διοίκηση της Ανόρθωσης ότι ενδεχόμενη μεταφορά της έδρας της μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2030 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα αποβεί κερδοφόρα και υπέρ των στόχων της εταιρείας και του συλλόγου;

Έχουμε την άποψη ότι μόνο με διαφανείς διαδικασίες και με συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις και προσφορές σε εταιρείες και εργολάβους που έχουν ήδη ασχοληθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν με παρόμοια πρότζεκτ μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ. Διαφορετικά κανένας δεν πρόκειται να πειστεί…

Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Είναι η Ανόρθωση δεξιό σωματείο; Εμείς λέμε όχι. Εμείς λέμε ότι η Ανόρθωση είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο σωματείο.

Δεν διαχωρίζει δηλαδή τα μέλη και τους φίλους της στη βάση της πολιτικής ή ιδεολογικής τους τοποθέτησης ή στη βάση του τι ψηφίζουν σε βουλευτικές, προεδρικές ή τοπικές εκλογές. Αυτά τα κόμπλεξ έχουν ξεπεραστεί. Όπως δεν το πράττει αυτό η Μαν. Γιουνάιτεντ (Αγγλία) ή η Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) ή η Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) ή η Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία), ομάδες της προοδευμένες και σύγχρονης Ευρώπης με τα ισχυρότερα πρωταθλήματα, έτσι ούτε και η Ανόρθωση το κάνει αυτό, όπως και οι πλείστες πλέον ποδοσφαιρικές εταιρείες στην Κύπρο. Η ιστορία σαφώς και είναι εκεί, αλλά είναι εκεί για να διδάσκει και όχι για να διαχωρίζει. Διαφορετικά δεν θα δεχόταν ποτέ στις τάξεις της η Ανόρθωση ούτε Τουρκοκύπριους ποδοσφαιριστές, ούτε πρώην σοβιετικούς κομμουνιστές. Αυτά είναι ξεπερασμένα.

Συνάντηση κορυφής… | ShootandGoal

Τώρα όμως είναι η ώρα που πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοούμε να γίνει μέρος οποιασδήποτε διαπλοκής συμφερόντων. Ούτε να παραβεί τους αθλητικούς νόμους και κανονισμούς προς όφελος ή προς διάκρισή της. Εννοούμε ότι τώρα είναι η ώρα που το πλάνο της κυβέρνησης Αναστασιάδη για εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση, όπως και οι εξαγγελίες  και οι αποφάσεις για έργα εκατομμυρίων ευρώ στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, πρέπει να έρθουν σε συνάρτηση με τα υγιώς συμφέροντα των ποδοσφαιρικών σωματείων και συλλόγων της περιοχής και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανάγκη από στήριξη και καθοδήγηση. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με διαδικασίες διαλόγου και διαπραγματεύσεων της Ανόρθωσης με τους αρμόδιους φορείς της ΚΟΠ και του ΚΟΑ και των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών. Και αν η Ανόρθωση καταφέρει να ανοίξει διαύλους προς όφελος των προσφυγικών ομάδων της περιοχής, τότε θα επωφεληθούν και οι υπόλοιπες.

Μόνος του κανείς δεν πέτυχε τίποτα στη ζωή… Απομένουν άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2023 και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί…

Δείγματα γραφής από Πουλλαίδη

Άλλη μια ευκαιρία και μια ευνοϊκή συγκυρία για την Ανόρθωση αποτελεί η περίπτωση… Χρίστου Πουλλαίδη.

Φυσικά και δεν εννοούμε ότι ο άνθρωπος διαθέτει… χρυσάφι στις αποθήκες του και ότι θα σώζει μια ζωή την Ανόρθωση, ούτε ότι είναι το θύμα της υπόθεσης. Εννοούμε ότι η Ανόρθωση μπορεί να βασιστεί στην εμπειρία του. Έχει δουλέψει στον κατασκευαστικό τομέα, έχει αρκετά δείγματα γραφής από μεγάλα έργα σε Κύπρο και εξωτερικό και μπορεί να συνεισφέρει στο όλο έργο τόσο ο ίδιος, όσο και οι διασυνδέσεις του.

ΠΟΥΛΛΑΙΔΗΣ | AlphaNews.Live

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να παραβλέπει και το γεγονός ότι στη Βατυλή έχει αφήσει το δικό του στίγμα με την αναστύλωση της εκκλησίας του χωριού με δική του πρωτοβουλία. Θα πρέπει επίσης να πειστεί από τη διοίκηση πως κάτι τέτοιο αξίζει και θα του επιφέρει και του ίδιου κάποιο σημαντικό όφελος…

Το πλάνο

Τι ακριβώς είπε ο Ευγένιος Χαμπουλλάς; Ότι η Ανόρθωση θέλει να λύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει με το γήπεδό της, καθώς αυτό αδυνατεί για διάφορους λόγους να φιλοξενήσει παιχνίδια ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να πληροί κριτήρια της Κατηγορίας 4.

Κάποιοι διερωτήθηκαν πως είναι δυνατόν αυτό το πρόβλημα να έχει προκύψει τώρα, όταν τα τελευταία χρόνια έχει παίξει σε αυτό και η Εθνική Κύπρου, αλλά και άλλες ομάδες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ας ξεκαθαριστεί ότι το  «Α. Παπαδόπουλος» κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 και μπορούν να διεξαχθούν αγώνες μέχρι τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και του Europa League, αντίστοιχα. Κατ’ εξαίρεση σε σχέση με τις άλλες χώρες, η ΟΥΕΦΑ το κατατάσσει στην Κατηγορία 3 (κατηγορία όπου μπορούν γίνουν αγώνες των ομίλων του Europa League καθώς και αγώνες μέχρι και τα play off του Champions League) και έχει δώσει το ΟΚ στην ΚΟΠ για διεξαγωγή αγώνων μέχρι και για τα play-offs της κορυφαίας της διοργάνωσης.

Η Ανόρθωση, λοιπόν, έχει τη βούληση και τη θέληση να παρουσιάσει στις αρμόδιες αρχές της ΟΥΕΦΑ τις λύσεις, τις μελέτες και το πλάνο της για άνοδο του γηπέδου στην Κατηγορία 4 (όπως είναι το ΓΣΠ και το «ΑΕΚ Αρένα»). Αν αυτό δεν ικανοποιήσει, τότε δεν θα επιδιώξει τα επόμενα χρόνια να επενδύσει σε μια ανακαίνιση 5-6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζει να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο που δεν πρόκειται ποτέ να ανέβει κατηγορία. Η ουσία είναι να απαλλαγεί μια για πάντα η ομάδα από την υποχρέωση και την ταλαιπωρία μεταφοράς της σε άλλο γήπεδο.

Αυτό από μόνο του πρέπει να χαροποιεί τόσο τον κόσμο της Ανόρθωσης, όσο και την ίδια την ΚΟΠ και την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων. Πρόκειται για μια διοίκηση που θέλει να βελτιώσει το σπίτι της, να διορθώσει πράγματα και καταστάσεις και δεν θέλει να αφήνει γύρω της την αβεβαιότητα. Ούτως ή άλλως αρκετά έχει ταλαιπωρήσει αυτή την ομάδα το θέμα του γηπέδου από τα χρόνια του πολέμου και μετά… Κάποτε πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα μια και καλή.

Παραδείγματα προς… αποφυγή

Πρότζεκτ και πλάνα κυπριακών, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομάδων που έπεσαν στο κενό ή δεν τελεσφόρησαν ποτέ, έχουμε μετρήσει πολλά. Χαρακτηριστικότερο αυτό της Ομόνοιας που ακόμα πληρώνει αρκετές συνέπειες της κομματικής διαπλοκής της των προηγούμενων δεκαετιών.

Η κόντρα που προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι με τον ΓΣΠ και η διαφαινόμενη συμφωνία με τον Εθνικό Άχνας για χρησιμοποίηση του γηπέδου στο Δασάκι, είναι ενδεικτικά του  τι πρέπει να αποφεύγει μια διοίκηση σε θέμα ενοικίασης ή δημιουργίας δικού της γηπέδου.

Οι εγγυήσεις

Τα λεφτά είναι πολλά και οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι Ανορθωσιάτες, αλλά και παλαιότεροι παράγοντες της ομάδας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο υπέφερε αυτός ο σύλλογος από προσωπικά δάνεια, οφειλέτες και εγγυητές. Αυτή τη φορά πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτική η διοίκησή της. Οι εγγυήσεις για θετικό αποτέλεσμα και ολοκλήρωση των όποιων έργων, πρέπει να είναι εγγυήσεις. Διαφορετικά, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τη λυπηθεί και να τη σώσει…

Πόσα καταστήματα και ΑΤΜ έχουν 10 τράπεζες

Ξεκάθαρη άποψη…

Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη. Η Ανόρθωση αξίζει να έχει γήπεδο Κατηγορίας 4, όπως και η κάθε Ανόρθωση της Ευρώπης. Μακάρι αυτό να μπορούσε να γίνει λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, σε χώρο στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Τα δεδομένα όμως σήμερα είναι άλλα. Αν τα καταφέρει με σωστό πλάνο είτε στο χώρο του «Α. Παπαδόπουλος» , είτε κάπου αλλού στην επαρχία Αμμοχώστου, τότε θα μαθαίνουν για την πόλη αυτή πολλές ακόμα επόμενες γενεές…

Τάσος Θεοδώρου