Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αξίες του Ολυμπισμού, το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και η ευγενής άμιλλα συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (22/06/2022) στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, σε μια μουσική αποθέωση του αθλητισμού και του πολιτισμού. Όταν μάλιστα σε μια τέτοια «σύναξη» Ολυμπιακών αξιών πρωταγωνιστούν νέοι άνθρωποι, το τελικό αποτέλεσμα είναι δεδομένα ακόμα πιο ελπιδοφόρο! Η«ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟ», υπό τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, διοργανώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) και την ΟΠΑΠ Κύπρου, την εταιρεία που χρόνια τώρα ανοίγει μονοπάτια στον πολιτισμό και στηρίζει την κοινωνία μας. Η πρωτοποριακή συναυλία, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους αθλητικούς φορείς, από δεκάδες αθλητές και αρκετό κόσμο, διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού για την «Ολυμπιακή Ημέρα», η οποία τιμάται στις 23 Ιουνίου. Την ημέρα εκείνη, το 1894, ιδρύθηκε στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), με πρωτοβουλία του Γάλλου παιδαγωγού και βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν και με πρώτο Πρόεδρο τον Έλληνα ποιητή και λογοτέχνη Δημήτριο Βικέλα.

Η «Ολυμπιακή Ημέρα»

Είχε προηγηθεί στις 15 Ιουνίου ο εορτασμός της «Ολυμπιακής Ημέρας» στην Πάφο, οι εκδηλώσεις της οποίας στο σύνολό τους ήταν φέτος αφιερωμένες εις μνήμη του Ντίνου Μιχαηλίδη. Μάλιστα, για πρώτη φορά έγιναν εκτός Λευκωσίας, εγχείρημα που αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένο με τη μαζική παρουσία του κοινού! Φέτος η «Ολυμπιακή Ημέρα» ήταν μια συνδιοργάνωση της ΚΟΕ με τον Δήμο Πάφου και το Σωματείο Δρομέων Περικλής Δημητρίου, με κύρια αγωνιστική εκδήλωση τους αγώνες δρόμου για παιδιά και ενήλικες και μουσικοχορευτικο προγραμμα με παραδοσιακούς χορούς. Στόχος της ΚΟΕ για τα επόμενα χρόνια είναι να μεταφερθούν οι εορτασμοί και σε άλλες πόλεις, με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τέλειο συναπάντημα!

Επιστρέφοντας στη συναυλία, βασίστηκε σε έργα των Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μίκη Θεοδωράκη, Andrew Lloyd Weber, John Williams και άλλων σημαντικών δημιουργών, με παράλληλη προβολή των πιο ιστορικών στιγμών των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως αξιοσημείωτη καταγράφεται και η συμμετοχή παιδιών του Sistema Cyprus. Πρόκειται για ένα μουσικό-κοινωνικό πρόγραμμα  με στόχο την προσφορά δωρεάν μουσικής παιδείας σε παιδιά και νέους με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο μέσα από τη δημιουργία ορχηστρών και χορωδιών. Σημαντική κρίνεται, ως προς τους γενικότερους συμβολισμούς της όλης εκδήλωσης, και η παρουσία κορυφαίων αθλητών μας. Όλοι τους έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση, ως πρότυπα για τη νέα γενιά, να της μεταδίδουν τα σωστά μηνύματα για τις Ολυμπιακές αξίες. Δεν θα μπορούσε να είχε «παντρευτεί» σε υψηλότερο επίπεδο και σε έναν κοινό χώρο, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μιας χώρας! Τα κορυφαία ταλέντα του αθλητισμού, με τα κορυφαία ταλέντα της μουσικής!

Θερμές ευχαριστίες…

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Γιώργος Χρυσοστόμου και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ευχαριστούν όσους παρευρέθηκαν στη λαμπρή βραδιά του Ολυμπισμού. Τις πιο θερμές ευχαριστίες επίσης στην ΟΠΑΠ Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Ιδιαιτέρως όμως στον Σάββα Κοσιάρη, ο οποίος ανέλαβε όλο το βάρος για τη διεκπεραίωση αυτού του εγχειρήματος και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Με τον δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο, μας ταξίδεψε στον χρόνο. Ξεκινώντας από το ένδοξο παρελθόν και καταλήγοντας στο σήμερα και τις τεράστιες προκλήσεις για την ανθρωπότητα. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι εκφράστηκαν με συγκίνηση για τη μοναδική εμπειρία που βίωσαν. Τόσο ο κ. Κοσιάρης όσο και τα παιδιά της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, είχαν καταλυτικό ρόλο σε αυτό το έντονο συναίσθημα!