Όταν το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο τη Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική της Κυβέρνησης(link is external), παρουσιάζοντας αναλυτικά τα διάφορα σχέδια που δρομολογούνταν για να δώσουν επιτέλους «ανάσες» στους πολίτες σε σχέση με το μείζον ζήτημα του στεγαστικού, είχαν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πότε θα προκηρύσσονταν.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες του Υπουργείου φαίνεται πως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, εν προκειμένω τη Νομική Υπηρεσία, αφού, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τις οικονομικές «ενέσεις» να προκηρύσσονται αρχές του έτους, έχουμε διανύσει μισό χρόνο και ακόμα να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Στο.. ακουστικό για επιδοτήσεις ζευγαριών, νέων και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» 

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Στεγαστικής Επιδότησης Νεαρών Ζευγαριών ή/και Νέων μέχρι 41 ετών ακόμα και σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει αναφορά πως αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2024, με διάρκεια δύο  έτη.

Πρόκειται για ένα Σχέδιο με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €15 εκατομμυρίων, το οποίο προβλέπει την παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής βοήθειας σε νεαρά ζευγάρια ή/και νέους μέχρι 41 ετών, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής τους ικανότητας και της δυνατότητας πρόσβασής τους σε στέγη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 200 ζευγάρια ή/και νέους ετησίως, βάσει των προϋποθέσεων που τίθενται στο Σχέδιο.

Μιλώντας στο Economy Today η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε πως το Υπουργείο βρίσκεται εν αναμονή του νομοτεχνικού ελέγχου του Οδηγού του Σχεδίου, για να μπορούν να ανακοινώσουν περισσότερα, ενώ πρόσθεσε πως δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα ολοκληρώσει το έργο της η Νομική Υπηρεσία.

Άλλο ένα πολυανάμενο Σχέδιο το οποίο εκκρεμεί και βρίσκεται επίσης, στο γήπεδο της Νομικής Υπηρεσίας, είναι το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο είχε ως χρονοδιάγραμμα έναρξης τον Ιανουάριο του 2024. Μάλιστα οι προβλέψεις του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες αρχικά, εκτιμώντας πως οι πρώτες μονάδες θα εντάσσονταν στο Σχέδιο εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του εν λόγω Σχεδίου ανέρχεται στα €25 εκατομμύρια και σκοπός του είναι να ενταχθούν τουλάχιστον 1.000 κενές / αδρανείς οικιστικές μονάδες στην αγορά ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν επιδότηση από €15.000 μέχρι €35.000 για την ανακαίνιση τους.

Καθυστερούν και τα υφιστάμενα 

Ανάμεσα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της Στεγαστικής Πολιτικής της Κυβέρνησης ήταν και η επαναπροκήρυξη υφιστάμενων σχεδίων. Υπενθυμίζεται πως οι πυλώνες της Στεγαστικής Πολιτικής αφορούσαν τα:

01/ Υφιστάμενα Στοχευμένα Στεγαστικά Σχέδια

02/ Σχέδια Προσιτής Στέγης

03/ Προσφυγικά Σχέδια

04/ Σχέδια Κοινωνικής Στέγης

Συγκεκριμένα, για τις αρχές του 2024 είχε αποφασιστεί η επαναπροκήρυξη για τα Στεγαστικά Σχέδια Ορεινών, Μειονεκτικών και Ακριτικών Περιοχών, Υπαίθρου και Εντός των Τειχών Λευκωσίας, καθώς επίσης, για το Επίδομα Ορεινών Περιοχών και το Επίδομα απομακρυσμένων περιοχών.

Τα χέρια του Υπουργείου Εσωτερικών παραμένουν, ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση δεμένα αφού αναμένονται, όπως πληροφορούμαστε, τα σχόλια από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών. Τα εν λόγω Σχέδια κρίνονται πάντως, ιδιαίτερα σημαντικά αφού από αυτά είχαν επωφεληθεί στο παρελθόν σχεδόν 30.000 δικαιούχοι, με τις δαπάνες να αγγίζουν συνολικά, τα €58 εκατομμύρια.

Παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, θα πρέπει να σημειωθεί πως ορισμένα Σχέδια προκηρύχθηκαν στην ώρα τους. Ειδικότερα, τα Σχέδια Αναθεώρησης Πολεοδομικών Κινήτρων και “Built to Rent”, έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν από τον Δεκέμβριο του 2023, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων να είναι ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους.

Το Σχέδιο Αναθεώρησης Πολεοδομικών Κινήτρων στοχεύει στην παραγωγή νέου οικιστικού αποθέματος, ενώ ταυτόχρονα, το Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη έχει ως στόχο την κατασκευή 700-800 μονάδων σε περίοδο τριών ετών.