Η Παλαιστινιακή Προεδρία χαιρέτισε την Τετάρτη την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, αντίστοιχα.

Η Προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι χαιρετίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Νορβηγίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και ότι οι διαδικασίες για την έκδοση διαταγμάτων αναγνώρισης θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου.

Έντονο προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχή,  Wafa,  αναφέρεται σε αναγνωρίσεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αποκαλεί στο σχετικό θέμα όπως η Τουρκία, δηλωσή «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου».

Συγκεκριμένα σημειώνεται:

Η Προεδρία προέτρεψε τις χώρες του κόσμου, ιδίως τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το κράτος της Παλαιστίνης, να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης σύμφωνα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη λύση των δύο κρατών που βασίζεται σε ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας και τις γραμμές του 1967, και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίες επέλεξαν τον δρόμο της υποστήριξης της επίτευξης της ειρήνης και της σταθερότητας και την εδραίωση των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οκτώ χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης και αυτές είναι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και η Σουηδία.