Με συγκρατημένη αισιοδοξία επέστρεψε στην Κύπρο η αποστολή της Δημοκρατίας στο Λίβανο, με αποκλειστικό θέματα τις ροές παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό το πρίσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος από βάρκες φορτωμένες Σύρους (κατά συντριπτική πλειοψηφία) μετανάστες, μετέβη στη Βηρυτό, έτοιμος να προσφέρει, αλλά και να λάβει.

Όπως σημείωσε σε χθεσινή ανακοίνωση η  Προεδρία:

«Η ηγεσία του Λιβάνου αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη και ανέλαβε τη δέσμευση όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Λιβάνου εμφανίστηκε συνειδητοποιημένη για τα κενά ελέγχου από δικής της πλευράς, δείχνοντας παράλληλα σαφή πρόθεση να εντείνει τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το πρίσμα του αμοιβαίου οφέλους.

Την ώρα πάντως που βρισκόντουσαν σε εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες, στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, του Διοικητή της ΚΥΠ και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, στην Κύπρο τέθηκε υπό κράτηση 18χρονος Λιβάνιος, ο οποίος φέρεται να συνεργάζεται με άλλο πρόσωπο που διαμένει στον Λίβανο και να αποτελούν μέλη κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών.
Όπως δήλωσαν εξάλλου στο AlphaNews.Live, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι αυτή ακριβώς η πτυχή που μπορεί να αποτελέσει κομβικό παράγοντα απάμβλυνσης του προβλήματος, μιας και είναι εδώ και καιρό γνωστό, ο τρόπος και η μεθοδολογία που ακολουθούν τα κυκλώματα για φέρουν με ταρίφα €3.000, Σύρους μετανάστες στην Κύπρο.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Najib Mikati, τα όσα συζήτησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της χώρας.
Η Λευκωσία είναι θετική, ως θέση αρχής, στην περαιτέρω στήριξη της Βηρυτού, ωστόσο ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος πως χρειάζονται απτά αποτελέσματα για να προκύψει μια σχέση win-win στο κρίσιμα θέμα του Μεταναστευτικού.
Αυτό εντούτοις που καθίσταται σαφές από πλευράς κυβέρνησης, είναι πως η στήριξη του Λιβάνου, πρέπει να έχει άμεσο και ξεκάθαρο αντίκτυπό στις συνέπειες του Μεταναστευτικού για την Κύπρο.  

Πηγή: Alphanews