Στόχος πρέπει να είναι η εμπορευματοποίηση και κατ’ επέκταση η αυτοχρηματοδότηση των Κέντρων Αριστείας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στα εγκαίνια του έργου “Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων-Αποκατάσταση και Επέκταση Παλιάς Δημοτικής Αγοράς”, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα τα στηρίξει στα πρώτα τους βήματα.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, στο παλιό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Παλιού Δημαρχείου, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Το κτίριο στεγάζει το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS και οι χώροι του θα προσφέρονται για ερευνητικά εργαστήρια, συνέδρια, εκθέσεις και επιχειρήσεις στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι τόσο το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS όσο και τα υπόλοιπα άλλα Κέντρα Αριστείας στην Κύπρο, στηρίζονται ουσιαστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της θεσμικής χρηματοδότησης και της ανάπτυξης Μηχανισμού Στήριξης και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

“Η συνεισφορά των Κέντρων Αριστείας προς την πατρίδα μας, είναι ουσιαστικής σημασίας και συμβάλλει τα μέγιστα στη στοχευμένη πολιτική μας για ενίσχυση, ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, στόχοι που ανταποκρίνονται και συμβαδίζουν και με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει συνειδητά υψηλούς στόχους για ανάπτυξη στους τομείς της τεχνολογίας και της διασύνδεσης της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική καινοτομία. “Αυτό που είναι σημαντικό την ίδια στιγμή είναι η εμπορευματοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας”, επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι κάποια στιγμή τα Κέντρα Αριστείας πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. “Αυτός είναι και ο στόχος της ίδιας της ΕΕ και για αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα πρώτα χρόνια για να φτάσουμε στον στόχο της εμπορευματοποίησης και κατ’ επέκταση της αυτοχρηματοδότησης”, είπε.

Ο Πρόεδρος έδωσε τα εύσημα στον Δήμαρχο Λευκωσίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για “το άψογο αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στον χαιρετισμό του ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βοηθήσει, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου, γιατί, όπως είπε, “κρατάει Θερμοπύλες” και προωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.

“Αν δεν διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας τους, υπό προϋποθέσεις και κριτήρια, εκτός του ότι θα χαθεί η αρχική επένδυση των €210 εκ. θα χαθούν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον ερευνητικό τομέα”, επισήμανε, σχετικά με την ανάγκη στήριξης όλων των υφιστάμενων Κέντρων Αριστείας.

Είπε ότι τα έργα στο κέντρο της πόλης αποτελούν τη “μεγαλύτερη επένδυση” για τον Δήμο, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 12 χρόνια έχουν επενδυθεί για τα έργα στην εντός των τειχών πόλη περίπου €160 εκ., σημειώνοντας ότι τροχοδρομούνται έργα που θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας της επόμενης δημοτικής αρχής, ύψους €20 εκ.

Η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θέμις Χριστοφίδου, είπε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής αναμένεται να συνεχίσει να εκπληρώνει τον στόχο της προς την αρμονική ανάπτυξη του συνόλου και την επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ένωσης, επειδή αυτή η πολιτική είναι η “συγκολλητική ουσία” που κρατά την Ευρώπη ενωμένη.

Ο Γενικός Διευθυντής του CYENS, Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι η περιοχή του κέντρου της Λευκωσίας αποτελεί πλέον προορισμό για νέους επιχειρηματίες, ενώ υπογράμμισε ότι το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε, και “νέοι επιστήμονες από τοπικά και διεθνή πανεπιστήμια εργάζονται εδώ, δίπλα στην Πράσινη Γραμμή”.

Απαριθμώντας τα επιτεύγματα του Κέντρου Αριστείας, είπε ότι σήμερα η Δημοτική Αγορά στεγάζει “όλα όσα εμείς ονειρευτήκαμε κι εσείς στηρίξατε”, σημειώνοντας ότι τώρα οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και να καινοτομούν στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ