Όσα έχει προσφέρει ο Μάικλ Τζόρνταν στο χώρο του μπάσκετ, αλλά και τα συναισθήματα που έχει δημιουργήσει σε εκατομμύρια μικρά παιδιά – φίλους του αθλήματος, δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λέξεις.

Πρόκειται για τον – κατά πολλούς – κορυφαίο παίκτη, που αγωνίστηκε ποτέ στα παρκέ και ο οποίος «μάγευε» άπαντες, με την ικανότητα στο σκοράρισμα και τα απίθανα φυσικά του προσόντα.

Ο Αμερικάνος σούπερ σταρ ξεκίνησε την καριέρα του το 1984 από τους Σικάγο Μπουλς, τους οποίους οδήγησε σε 6 «δαχτυλίδια» (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998), ενώ ολοκλήρωσε το μπασκετικό του «ταξίδι» στους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, αφού πρώτα είχε αποσυρθεί για τρία χρόνια (1998 – 2001).

Τα πεπραγμένα του Τζόρνταν με την «Πορτοκαλί Θεά» και όσα ήταν ικανός να κάνει με αυτή, πιθανότατα να ξεπερνούσαν τις προσδοκίες όλων. Και το μέγεθος του ως αθλητής, φαινόταν από τον σεβασμό που του έδειχναν σε πολλές περιπτώσεις οι αντίπαλοί του.

Ο «Air Jordan» ήταν ο κορυφαίος όλων και αυτό το γνώριζαν άπαντες. Και γι’ αυτό το λόγο, εκείνος είδε τη φανέλα του να αποσύρεται ακόμη και από ομάδα, στην οποία δεν αγωνίστηκε ποτέ!

Ο λόγος για τους Μαϊάμι Χιτ, οι οποίοι σε μια από τις τελευταίες παραστάσεις του Τζόρνταν στον «μαγικό» κόσμο, θέλησαν να τον τιμήσουν, αποσύροντας το «23».

jordan-heat2.jpg

Στις 11 Απριλίου του 2003 λοιπόν, ο Τζόρνταν και οι Ουάσιγκτον Ουίζαρντς νίκησαν με 91-87, με τον 40χρονο τότε «MJ» να σημειώνει 25 πόντους, να μαζεύει 2 ριμπάουντ και να μοιράζει 4 ασίστ, σε 40 λεπτά συμμετοχής!

Πάντως, εκείνο το παιχνίδι έχει μείνει στην ιστορία για τις τιμές που απέδωσαν οι Χιτ στον Τζόρνταν, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης, ο οποίος είδε τη φανέλα του να αποσύρεται από αντίπαλη ομάδα.

Ο πρόεδρος των ΧιτΠατ Ράιλι, είχε επισημάνει πως αυτό συνέβη, για όσα είχε προσφέρει ο Τζόρνταν στο μπάσκετ και η απόσυρση της φανέλας με το νούμερο «23» για το Μαϊάμι, αποτελούσε την απόλυτη ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του – τότε – 40χρονου.

Μάλιστα, μετέπειτα οι Χιτ απέσυραν και το νούμερο «6» προς τιμήν του Μπιλ Ράσελ, ο οποίος διέπρεψε στο χώρο του NBA, με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς.

Τόσο για την απόσυρση της φανέλας του Τζόρνταν, όσο και για αυτή του Μπιλ Ράσελ, ο Σακίλ Ο’Νίλ είχε εκφράσει την αντίθεση του, τονίζοντας πως αμφότεροι είχαν διαγράψει την πορεία τους στο μπάσκετ, σε άλλες ομάδες.

Παρόλα αυτά, η ουσία είναι πως οι Χιτ αποφάσισαν να τιμήσουν δύο αντιπάλους τους, οι οποίοι είναι δύο από τους κορυφαίους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ.