Από τη μια η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επεξεργάζεται κάποιες νέες ιδέες για το Κυπριακό και από την άλλη η είδηση ότι ο κατοχικός ηγέτης δέχθηκε πρόσκληση για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Γκουτέρες, προκαλούν το ενδιαφέρον για επικείμενες εξελίξεις.

Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ένας μήνας με έντονη κινητικότητα, αφού μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον κατοχικό ηγέτη στη Νέα Υόρκη, ενώ αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί, ενδεχομένως στο δεύτερο μισό του μήνα, η τρίτη στη σειρά επίσκεψη της Μαρίας Άγνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο. Την ίδια ώρα στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, αναμένεται ότι θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις και θα συμπεριληφθεί σχετική παράγραφος στα συμπεράσματα.

Ξεκινώντας από τη συνάντηση της 5ης Απριλίου, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Ερσίν Τατάρ, θα έχει ενδιαφέρον εάν γίνει γνωστό το παρασκήνιο της απόφασης του Γενικού Γραμματέα να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη. Στο παρελθόν, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντάτο με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων, κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχρονικά, υπήρχε το παράπονο από τον εκάστοτε κατοχικό ηγέτη, πως δεν συναντά και την τ/κ κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο πριν από περίπου δύο χρόνια, όπου ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, προσκλήθηκε για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και ο Ερσίν Τατάρ. Ενδεχομένως κι αυτή τη φορά, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα, να προσκλήθηκε και ο κατοχικός ηγέτης για συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε στις 21 Μαρτίου με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιδεικνύει για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλος της ΕΕ και την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Πάντως στη βάση των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, δεν αναμένεται κάποια σοβαρή ανατροπή στις θέσεις της άλλης πλευράς, με τον Ερσίν Τατάρ να επαναλαμβάνει το γνωστό του αφήγημα, ότι η ΔΔΟ είναι νεκρή και πλέον θα πρέπει να αναζητηθεί νέο πλαίσιο λύσης, με τον ίδιο αφενός να θέτει άμεσα την προϋπόθεση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, ο Ερσίν Τατάρ αναμένεται να θέσει ξανά το θέμα των δύο κρατών και θα ισχυριστεί ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς προκειμένου να δημιουργηθεί νέο τραπέζι διαπραγματεύσεων στη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Στην προσπάθεια για να ενωθούν οι ψηφίδες της νέας προσπάθειας, θα πρέπει να ενταχθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Euronews, ο οποίος προετοίμασε για κινητικότητα, στη βάση νέων ιδεών που επεξεργάζεται ο Αντόνιο Γκουτέρες. Χωρίς να γίνει πιο σαφής για τα όσα ενδεχομένως να μοιράστηκε μαζί του ο Γενικός Γραμματέας.

Το γεγονός πάντως, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη στήριξη και την ετοιμότητα του να ανταποκριθεί σε όσα άκουσε από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ενδεχομένως να σημαίνει πως πρόκειται για ιδέες, που δεν εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και συνεπώς γίνονται αποδεκτά. Πλέον, από τη μια αναμένεται και η στάση του Ερσίν Τατάρ στις πέντε Απριλίου, στα όσα θα ακούσει και αφετέρου η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Γενικού Γραμματέα.

Ταυτόχρονα με αυτές τις διεργασίες, πάντως, σε ένα άλλο επίπεδο, αναμένεται κινητικότητα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό διότι, έχει ήδη προγραμματιστεί η επίσκεψη της κας. Ολγκίν στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τους θεσμούς, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, είναι προγραμματισμένο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου έχει ήδη προαναγγελθεί η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά και η κατάληξη στην παράγραφο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Με δεδομένη και την πρόταση Χριστοδουλίδη για Ευρωπαίο απεσταλμένο, οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι πως έχει ωριμάσει ο καιρός για να γίνει το επόμενο βήμα με στόχο τον διορισμό απεσταλμένου. Ήδη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ο ίδιος φρόντισε να κάνει γνωστό, βρίσκεται σε επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ήδη στο τραπέζι υπάρχει συγκεκριμένο όνομα.

Μετά κι από τις όποιες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα μέσα Απριλίου, αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει την τρίτη της επίσκεψη στην Κύπρο η κα. Ολγκίν, που ενδεχομένως να φέρει μαζί της για πρώτη φορά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αφού πλέον έχει σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη για το Κυπριακό, τόσο από τις επαφές της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Κύπρο όσο και από τις επαφές της σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Μια από τις εκτιμήσεις που γίνονται πάντως, είναι πως αν οι πρωτοβουλία Γκουτέρες, μέσα κι από την εργασία της κας. Ολγκίν ευοδωθούν, και καμφθούν οι ισχυρές αντιστάσεις της Άγκυρας, ενδεχομένως να κορυφωθούν πριν από το τέλος του καλοκαιριού, με μια τριμερή ή πενταμερή συνάντηση, για να κλειδώσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.