Τον κόσμο του ως ασπίδα ύψωσε ο ΔΗΣΥ στην πρώτη αντίδρασή του, μετά την γνωστοποίηση της υποψηφιότητας του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του, Μάριου Πελεκάνου, με το ΕΛΑΜ στις Ευρωεκλογές. Σε γραπτή της δήλωση σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, στην οποία δεν κατονομάζει τον κ. Πελεκάνο, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε πως η παράταξη είναι πεδίο προσφοράς και όχι όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών, υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες συναγωνιστές που βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες, στο εξής θα γίνουν ασπίδα απέναντι σε κάθε είδους υπονόμευση, σε κάθε είδους σχεδιασμό που επιχειρεί να καταστρέψει ό,τι έκτισαν με κόπο. Όσοι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, προδίδουν την εμπιστοσύνη τους και εκμεταλλεύονται την ανοχή τους κάνουν μοιραίο λάθος». Έστειλε, δε, το μήνυμα, πως «όσοι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, προδίδουν την εμπιστοσύνη τους και εκμεταλλεύονται την ανοχή τους κάνουν μοιραίο λάθος».

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε γραπτή της δήλωση ανέφερε πως «ο ιδρυτής μας και οι δεκάδες χιλιάδες συναγωνιστές που έκαναν τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστική δύναμη στη χώρα, μας έμαθαν να βλέπουμε την παράταξη ως πεδίο προσφοράς, όχι ως όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών».

Η κα. Δημητρίου πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Να αξιοποιούμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό για να δίνουμε, όχι να παίρνουμε. Αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες συναγωνιστές που βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες, στο εξής θα γίνουν ασπίδα απέναντι σε κάθε είδους υπονόμευση, σε κάθε είδους σχεδιασμό που επιχειρεί να καταστρέψει ό,τι έκτισαν με κόπο. Όσοι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, προδίδουν την εμπιστοσύνη τους και εκμεταλλεύονται την ανοχή τους κάνουν μοιραίο λάθος».

Καταλήγοντας, η Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα βρίσκεται πάντοτε απέναντι στον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό των άκρων. Και στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, με τις ιδέες και τις θέσεις του, θα βγει νικητής και πιο δυνατός».

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ συνοδευόταν από δήλωση του κ. Πελεκάνου, στην οποία, μεταξύ άλλων, ευχαριστούσε όσους στάθηκαν δίπλα του τα προηγούμενα χρόνια, «υποστηρίζοντας στο πρόσωπό μου κοινές θέσεις, αντιλήψεις και ανησυχίες», προσθέτοντας ότι «με την ίδια λογική συνεχίζουμε την προσπάθειά μας».