Στο Συνοδικό Δικαστήριο βρίσκεται πλέον ο λόγος, σχετικά με την αντιμετώπιση που θα τύχουν οι δύο Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ που φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικής και ηθικής φύσεως αδικήματα. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία ανακοίνωσε την έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης, μετά από καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών, το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο αναμένεται να συνέλθει εντός των επόμενων ημερών. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι και άλλα πρόσωπα θα κληθούν για κατάθεση, με το Σώμα εξετάζει ενδελεχώς τα οπτικοακουστικά τεκμήρια αλλά και τους ισχυρισμούς που έχουν προβληθεί εκατέρωθεν.

Η πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση, λόγω της μη προσέλευσης των δύο εμπλεκόμενων στη διαδικασία το πρωί της Παρασκευής, παρά τις εκκλήσεις.

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου – Γραμματέας Ιεράς Συνόδου
«Η Ἱερὰ Σύνοδος ἀπεφάσισε να καλέσει τοὺς ὡς ἄνω κληρικοὺς ἐνώπιόν Της πρὸς ἀπολογίαν. Κληθέντες διὰ τηλεφώνου καὶ τρὶς διὰ μηνύματος ἀρνήθησαν οὗτοι νὰ παρουσιαστούν ἐνώπιον τῆς Ἁγίας Συνόδου. Ὡς ἐκ τούτου ἡ Ἱερὰ Σύνοδος ἀπεφάσισε την παραπομπήν αὐτῶν ἐνώπιον τοῦ Ἐξαμελούς Συνοδικοῦ Δικαστηρίου.»
Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ALPHA, ο Εκπρόσωπος Τύπου Αρχιεπισκοπής, Χριστάκης Ευσταθίου, το εξαμελές Δικαστήριο, εκλέγεται με κλήρο κάθε Σεπτέμβριο και έχει αρμοδιότητα να εκδικάσει σε πρώτον βαθμό μείζονος σημασίας εκκλησιαστικά ζητήματα ή αδικήματα, αλλά και να αποφασίζει καθαίρεση. Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζει τις εφέσεις κατά αποφάσεων των επισκοπικών Δικαστηρίων.

Παράλληλα, την υπόθεση, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, αρχίζει να διερευνά και το Αρχηγείο της Αστυνομίας, μετά από καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Η θέση των δύο εμπλεκομένων
Άμεση ήταν η ανταπόκριση των δύο εμπλεκομένων μετά την απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου.

Με ανακοίνωσή τους οι νομικοί τους σύμβουλοι, Ανδριάνα Κλαϊδη και Νικόλαος Κουλούρης, υποστήριξαν ότι οι έγγραφες παραδοχές των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών λήφθηκαν με παράνομα μέσα.

Δικηγόροι Αρχιμανδριτών
«Είχε προηγηθεί η πολύωρη και παράνομη κράτησή και περιορισμός τους κατ’ εντολή του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής και με την συμμετοχή και συνέργεια πολυπληθής ομάδας ανθρώπων του, οι οποίοι τρομοκρατούσαν και απειλούσαν τους πελάτες μας.»

Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που τέθηκε και ενώπιον της Συνόδου.

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου – Γραμματέας Ιεράς Συνόδου
«Ἐτέθη, ἐπίσης, ἐνώπιον τῆς Ἱερᾶς Συνόδου ἐπιστολὴ ἐκ μέρους δικηγόρου, διὰ τῆς ὁποίας καταγράφεται ὅτι οἱ ὡς ἄνω ἐν ἀργίᾳ τελοῦντες κληρικοί, εἶχαν πιεσθεῖ καὶ ἐκφοβισθεῖ γιὰ νὰ ὑπογράψουν αἴτηση καθαίρεσής τους.»

Παράλληλα, έκαναν λόγο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης άλλων μοναχών από Αρχιμανδρίτη, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών, έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά την Ιερά Σύνοδο, καθώς εκπροσωπούν επίσης τα φερόμενα θύματα στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Εκκλησίας είναι ότι θα επέλθει κάθαρση σε όλες τις τάξεις της.

AlphaNewsLive