Σήμερα συμπληρώνονται 128 χρόνια από τον άθλο του Σπύρου Λούη στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάχθηκαν το 1896 στην Αθήνα. Ήταν ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλητισμού.

Ο Σπύρος Λούης πρώτευσε στον Μαραθώνιο την 5η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων (10/4 με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) καλύπτοντας την απόσταση σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Κατά την είσοδό του στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Λούης, μπήκε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο και αποθεώθηκε από 80.000 θεατές. Στον Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων έλαβαν μέρος 16 αθλητές, εκ των οποίων οι 12 ήταν Έλληνες και οι 4 ξένοι. Δεύτερος τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3.06.03’’.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Λούης αγωνίστηκε χωρίς οποιαδήποτε προετοιμασία. Μάλιστα, συμμετείχε στους Αγώνες από… σπόντα, καθώς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξέπληξε μες την αντοχή του. Ο Συνταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, που ήταν διοικητής του, τον έπεισε να δηλώσει συμμετοχή στον Μαραθώνιο. Στον προκαταρκτικό αγώνα, που έγινε στις 25 Μαρτίου, ο Λούης τερμάτισε στην 5η θέση, όμως ο χρόνος του ήταν εκτός του ορίου που τέθηκε. Ωστόσο, έγινε δεκτή η συμμετοχή του στο αγώνισμα μαζί με τον Μασούρη (6ος), λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.