Επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μην κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Αββακούμ ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, αρνούμενοι να απαντήσουν εάν πήγαν ή όχι για ανάκριση οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες την Πέμπτη (21/3).

Ειδικότερα, ο πάτερ Ελευθέριος, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής είπε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου της ανακριτικής επιτροπής, δεν θα προβαίνουν σε περαιτέρω δηλώσεις επί της ουσίας.

«Όπως έχουμε δηλώσει και με την ανακοίνωση της ανακριτικής επιτροπής ημερομηνίας 19 Μαρτίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου μας που είναι η συγκέντρωση όλου του υλικού και η κατάρτιση πορίσματος το οποίο θα υποβληθεί ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, για τη λήψη απόφασης, δεν θα προβαίνουμε σε οποιασδήποτε περαιτέρω δηλώσεις επί της ουσίας της υπόθεσης, όσο το έργο της επιτροπής συνεχίζεται κανονικά», είπε.

Σε ερώτηση αν οι δύο εν αργία μοναχοί παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον της ανακριτικής Επιτροπής, ο Πατήρ Ελευθέριος είπε πως δεν θα πει επί της ουσίας κάτι περαιτέρω, επαναλαμβάνοντας πως σήμερα συντόνισαν το έργο και τις επόμενες ενέργειες. «Κάτι περισσότερο δεν έχω και εγώ εξουσιοδότηση να πω», κατέληξε.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση είχαν αναφέρει ότι «επειδή δημοσιογράφοι επεδίωξαν να μιλήσουν με μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, εμείς, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, δηλώνουμε κάθετα και κατηγορηματικά ότι δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις για την εν λόγω υπόθεση».

Προστίθεται ότι «αφού τελειώσουμε την διαδικασία καθώς ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας μας, θα παραδώσουμε όλο το υλικό μαζί με το πόρισμα στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για τα περαιτέρω».

Η Ανακριτική Επιτροπή απευθυνόμενη προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας και προς όλους κάλεσε όπως «ειρηνεύετε και όπως εισέλθετε στο προκείμενο στάδιο της αγίας και μεγάλης τεσσαρακοστής με νηστεία και προσευχή, προετοιμάζοντας όλοι τους εαυτούς μας στην συνάντηση μετά του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στο Πάθος του, στον Σταυρό του και στην Ανάστασή του».