Επτά τελευταία παιχνίδια στην Premier League με 31 γκολ για την Άρσεναλ που κατέρριψε το ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτι με τα 28 σε ισάριθμους αγώνες τη σεζόν 2017/18. Η ομάδα του Λονδίνου τα «έσπασε» μέσα σε ενάμιση μήνα σκοράροντας πέντε γκολ plus σε τρία διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια. Σαν να πηγαίνει πια για εκδρομή!

Ο Μίκελ Αρτέτα βλέπει επιτέλους τις ιδέες του να γίνονται πραγματικότητα. Αυτές που συνθέτουν τη δική του φιλοσοφία. Το «Arteta Ball» δεν είναι πια μία σκέψη, αλλά το βασικό χαρακτηριστικό της Άρσεναλ που «τρομοκρατεί» τους αντιπάλους. Έτσι ένιωσαν οι τελευταίοι επτά αντίπαλοι που βρέθηκαν στο δρόμο των «κανονιέρηδων».

Κρίσταλ Πάλας, Νότιγχαμ Φόρεστ, Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ, Μπέρνλι και εσχάτως η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ «βίωσαν» την ορμή των «Κανονιέρηδων». Ουδείς κατάφερε να τους εμποδίσει. Ακόμα και η πρωτοπόρος της βαθμολογίας «υποτάχθηκε» στο επιθετικό σχέδιο του Ισπανού προπονητή και των παικτών του.

Το πλάνο στο επιθετικό τρίτο είναι πολυδιάστατο και έχει σκοπό να φέρει τη μπάλα εντός περιοχής. Όταν συμβεί αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταγραφεί τελική. Στημένες φάσεις, καταστάσεις 1vs1 και 2vs2, overlap και συνεχόμενες κινήσεις στο χώρο με παράλληλη στήριξη του συμπαίκτη καταργούν οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα.

 Η τετράδα της άμυνας κρατά το παιχνίδι πάνω από τη μεσαία γραμμή, Ράις – Έντεγκαρντ – Ζορζίνιο αναλαμβάνουν τη σίγουρη μεταβίβαση της μπάλας στους Μαρτινέλι – Σάκα – Χάβερτς – Τροσάρ. Οι πρώτοι είναι πάντα κοντά στους δεύτερους για να προσφέρουν στήριγμα και κάπως έτσι δημιουργούν υπεραριθμία μέσα και έξω από την αντίπαλη περιοχή. Αξιοποιώντας τις ικανότητές τους, οι προαναφερθέντες εξτρέμ πάνε σε ατομικές ενέργειες και δημιουργούν προϋποθέσεις για γκολ. Είτε εκτελούν μόνοι τους είτε πασάρουν – σεντράρουν στο κατάλληλο σημείο.

Κάπως έτσι πέντε από τους προαναφερθέντες μετρούν από 10 και πάνω συμμετοχές σε γκολ. Ο Σάκα ξεχωρίζει με τα 13 γκολ και τις οκτώ ασίστ, ακολουθεί ο Νορβηγός «μαέστρος» με έξι γκολ και έξι ασίστ, ενώ συνολικά από 10 συμμετοχές σε γκολ έχουν Μαρτινέλι, Ράις και Χάβερτς. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη πεντάδα είναι «μέσα» στα 63 από τα 68 τέρματα της ομάδας στη φετινή Premier League!

Δικαιολογημένα λοιπόν η Άρσεναλ έχει την κορυφαία επίθεση της χώρας και ταυτόχρονα την καλύτερη άμυνα. Οι επιδόσεις των κεντρικών αμυντικών έχουν ονοματεπώνυμο. Ο Νίκολας Χοβέρ έχει επιληφθεί των στατικών φάσεων και η κάμερα τον πιάνει συνεχώς να δέχεται τα συγχαρητήρια του Αρτέτα. Όχι μόνο για αυτά σε θέση άμυνας, αλλά κυρίως για αυτά σε θέση επίθεσης, αφού με αυτόν τον τρόπο προέρχονται 19 γκολ!

Γκάμπριελ και Σαλίμπα ειδικεύονται στο ψηλό παιχνίδι, απειλούν συνεχώς και «καθαρίζουν» οποιαδήποτε απειλή προς την εστία του Ράγια. Ο Ισπανός κίπερ από την άλλη, αν και δέχθηκε έντονη κριτική για τις εμφανίσεις τους στα μέσα τη σεζόν, «κλείνει» στόματα με τα 13 clean sheet, τα περισσότερα από κάθε άλλο τερματοφύλακα της κατηγορίας.

Όλα λειτουργούν αρμονικά και μένει να αποδειχθεί εάν αυτό αρκεί για να στεφθεί η Άρσεναλ πρωταθλήτρια, αλλά και να κάνει μία αξιοσημείωτη πορεία στο Champions League. Το είπε άλλωστε και ο Αρτέτα μετά την ευρεία νίκη επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. «Το ότι σκοράρουμε τόσο πολύ και δε δεχόμαστε γκολ είναι καλό σημάδι, σημασία έχει όμως να συνεχίσουμε νικηφόρα».

Για να τα καταφέρει, πέρα από άρτια εφαρμογή του πλάνου, απαιτείται το «μέταλλο» του νικητή και η στόφα της πρωταθλήτριας, στοιχεία που κρατούν από πάνω της Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι.