Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας μετά την επιβλητική της εμφάνιση κόντρα στο Καζακστάν και τη νίκη της με 5-0, πάει να παίξει έναν ακόμη τελικό. Αυτός θα γίνει στη γνώριμη γι αυτή Τιφλίδα που… ξυπνά όμορφες μνήμες.

Νίκη στην Τιφλίδα και… φύγαμε για EURO

Ήταν Οκτώβριος του 2011 στα προκριματικά του Euro 2012 όταν η αήττητη ομάδα του Φερνάντο Σάντος ταξίδεψε στην Τιφλίδα με στόχο τη νίκη (αν και η ισοπαλία θα την έστελνε στην τελική φάση). Αντίπαλος για την πρόκριση ήταν η Κροατία που απείχε δύο βαθμούς από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η Εθνική ήθελε να παραμείνει στην πρώτη θέση που έδινε απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση. Η δεύτερη θα την έστελνε στη διαδικασία των μπαράζ.

Αν και το ματς δεν εξελίχθηκε ιδανικά αφού οι Γεωργιανοί του Κετσπάγια προηγήθηκαν στο πρώτο μέρος, οι Φωτάκης και Χαριστέας σφράγισαν τη νίκη με 2-1 και την πρόκριση στο Euro. Αυτή είναι και η τελευταία παρουσία της Εθνικής ομάδας σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ήρθε με νίκη στην Τιφλίδα. Το λες και όμορφη συγκυρία.

Γεωργία (Κετσπάγια): Ρεβισβίλι, Κάσια, Αμισουλασβίλι, Χιζανισβίλι, Καλάτζε, Κανκάβα (42′ λ.τρ. Λομπιανίτζε), Κομπιασβίλι, Γκριγκαλασβίλι (51′ Ιασβίλι), Ταργκαμάτζε, Μιτσεντλίζε (65′ Γκουρούλι), Μαρτσβαλάτζε.

Ελλάδα (Σάντος): Τζόρβας, Βύντρα, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Τζιόλης (56′ Φωτάκης), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (68′ Αθανασιάδης), Χαριστέας, Γκέκας (90′ Κονέ).

Το… απόλυτο της Εθνικής στη Γεωργία

H Eθνική ομάδα δεν έχει να θυμάται μόνο το 2011 και την πρόκριση στην τελική φάση του Euro με νίκη μέσα στην Τιφλίδα. Άλλες 3 φορές έχει αντιμετωπίσει εκτός έδρας τους Γεωργιανούς και έχει το… απόλυτο των νικών. Η πρώτη φορά ήταν τον Ιούνιο του 1999 όταν επικράτησε με 2-1. Το ίδιο έγινε στις 26 Μαρτίου του 2005 (σας θυμίζει κάτι η ημερομηνία; θα είναι η ίδια που θα παίξουμε και φέτος) όταν η νίκη ήρθε με 3-1, ενώ η τελευταία φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2021.

Τα ματς της Εθνικής στη Γεωργία

  • 5 Ιουνίου 1999 προκριματικά Euro: Γεωργία – Ελλάδα 1-2
  • 26 Μαρτίου 2005 προκριματικά Μουντιάλ: Γεωργία – Ελλάδα 1-3
  • 11 Οκτωβρίου 2011 προκριματικά Euro: Γεωργία – Ελλάδα 1-2
  • 9 Οκτωβρίου 2021 προκριματία Μουντιάλ: Γεωργία – Ελλάδα 0-2

Το αήττητο της Εθνικής κόντρα στη Γεωργία

Οι δύο Εθνικές έχουν αναμετρηθεί ήδη 9 φορές με το μοναδικό φιλικό να είναι το πρώτο ματς που έδωσαν τον Μάιο του 1996. Η Εθνική ομάδα διατηρεί το αήττητο κόντρα στους Γεωργιανούς στα 9 ματς που έχουν δώσει. 7 νίκες και 2 ισοπαλίες είναι ο απολογισμός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και ταξιδεύει στην Τιφλίδα με στόχο να το διατηρήσει.