Νομοσχέδια για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτά θα αφορούν την επόμενη φουρνιά και όχι τους υφιστάμενους πολιτικούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, τα δύο νομοσχέδια προνοούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οι εν ενεργεία αξιωματούχοι και οι αφυπηρετήσαντες αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.
  • Επεκτείνεται, η ηλικία έναρξης της καταβολής της σύνταξης για το σύνολο των αξιωματούχων που θα υπηρετήσουν μετά την ψήφιση των νέων νόμων στο 65ο έτος.
  • Η νομοθετική ρύθμιση δεν θα επηρεάσει τους αξιωματούχους που έχουν ήδη συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και κατ’ επέκταση λαμβάνουν ήδη σύνταξη.
  • Δεν επηρεάζουν το δικαίωμα των αξιωματούχων σε καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που έχει ήδη κατοχυρωθεί από υπηρεσία σε άλλα αξιώματα.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στην επιστολή που προώθησε στην Πρόεδρο της Βουλής, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του Προέδρου της Βουλής και των βουλευτών. «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνει η Κυβέρνηση αποτελούν τον μόνο συνταγματικό τρόπο ρύθμισης του όλου θέματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση που αντλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και με τις σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Υπενθυμίζεται πως, λόγω του δικαστικού προηγούμενου, καμία συναφής νομοθεσία δεν έχει στεριώσει, καθώς κρίνονταν ως αντισυνταγματικές.

H Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εντοπίσει 25 εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, ενώ αριθμός πρώην αλλά και νυν βουλευτών λαμβάνουν σύνταξη από το 60ό έτος της ηλικίας τους.