Καλό… 2025 για την εφαρμογή της λειτουργίας προειδοποίησης του πληθυσμού για ακραία καιρικά φαινόμενα μέσω SMS.

Παρόλο που το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε λειτουργία της προειδοποίησης εντός του 2024, όπως ανέφερε στο SigmaLive o Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, μέχρι στιγμής έχουν προκύψει δύο ενστάσεις μετά την απόφαση για κατακύρωση της προσφοράς σε συγκεκριμένο προσφοροδότη, με αποτέλεσμα να απαιτείται επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Λιασίδης, η λειτουργία μετατίθεται για το 2025 διότι με την κατακύρωση μίας προσφοράς και την υπογραφή του συμβολαίου, δίνονται «οκτώ μήνες ως μέγιστος χρόνος εγκατάστασης».

Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει σύντομα, διαβεβαίωσε ο κ. Λιασίδης, με στόχο η εφαρμογή να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

Πρόκειται, σημείωσε, για ένα εργαλείο για το κράτος, το οποίο θα είναι μεν υπό την ευθύνη της Πολιτικής Άμυνας, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε υπηρεσία το χρειαστεί, οποτεδήποτε.

Πώς θα λειτουργεί

Σε περίπτωση φυσικών ή άλλων καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, κ.λπ.), εξήγησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, θα επιλέγεται στον χάρτη ένα πολύγωνο και όσες αναμεταδόσεις εμπίπτουν σ’ αυτό το πολύγωνο (σ.σ. όσα δηλαδή στίγματα συσκευών εντοπίζονται), θα λαμβάνουν μήνυμα με οδηγίες.

Το μήνυμα θα στέλνεται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Θα προηγηθεί πιλοτική φάση, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν δοκιμές στον πληθυσμό, ενώ θα γίνει επίσης ενημέρωση του κοινού.