12/06/2021: Στη ζωή, τα δύσκολα βιώματα μένουν για πάντα «χαραγμένα» στη μνήμη αυτού τα έζησε. Ένα τέτοιο ήταν για τον Κρίστιαν Έρικσεν η κατάρρευσή του στο Euro 2020. Και από εδώ και πέρα, κάθε φορά που θα γιορτάζει τα γενέθλιά του (14/02), θα ευγνωμονεί, όσους τον κράτησαν στη ζωή, εκείνη ημέρα που, για λίγα λεπτά, «έφυγε» στην κυριολεξία από κοντά μας.

Υπάρχουν στιγμές που απλά όλα σταματάνε. Ο χρόνος μένει ακίνητος, όλα όσα συμβαίνουν εκτυλίσσονται σε αργή κίνηση και λεπτά μοιάζουν με αιώνες. Μία τέτοια στιγμή ήταν εκείνη της 12ης Ιουνίου του 2021, στο εναρκτήριο παιχνίδι της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2020, στο γήπεδο Πάρκεν της Κοπεγχάγης.

Ο χρόνος «πάγωσε» στο 42ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο Δανός Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας πάθει ανακοπή. Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν δραματικά. Πρώτος ο Σίμον Κιάερ φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης τρέχοντας πάνω από το συμπαίκτη του. Τα νοήματα προς τον πάγκο και τους γιατρούς έδειχναν απεγνωσμένα επιβεβαιώνοντας ότι τα δευτερόλεπτα που περνούσαν ήταν κρίσιμα.

eriksen_collapse_2.jpg

Το ιατρικό επιτελείο έδρασε άμεσα σπεύδοντας όσο πιο γρήγορα γινόταν στο πλάι του. Με τη βοήθεια απινιδωτών, του έκαναν ΚΑΡΠΑ και ουσιαστικά τον επανέφεραν στη ζωή. Από την οποία, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είχε φύγει για περίπου πέντε λεπτά!

Οι παίκτες της Δανίας όντες σε κατάσταση σοκ, λειτούργησαν σαν ασπίδα σχηματίζοντας γύρω του ένα ανθρώπινο τείχος, εμποδίζοντας τον οποιονδήποτε και κυρίως τους φωτογραφικούς φακούς να έχουν οπτική πρόσβαση στα δύσκολα λεπτά που βίωνε ο συμπαίκτης τους.

eriksen_collapse.jpg

Είναι πράγματι ανατριχιαστικό. Στιγμές μετά, ο Έρικσεν μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου πάνω σε φορείο, έχοντας, όπως φάνηκε σε μία απίθανη λήψη, τις αισθήσεις του. Οι οπαδοί αποσβολωμένοι στις κερκίδες. Συμπαίκτες και αντίπαλοι όλοι σε κατάσταση σοκ. Άπαντες περίμεναν νέα για την υγεία του. Και όταν τα νέα ήρθαν ύστερα από περίπου μία ώρα, ήταν ευχάριστα. Η UEFA αρχικά ενημέρωσε πως ο Δανός ήταν καλά και βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο για να ακολουθήσει αργότερα και η επιβεβαίωση από την Ομοσπονδία της Δανίας.

eriksen_collapse_3.jpg

Λίγη σημασία είχε η εξέλιξη της αναμέτρησης μπροστά σε όσα είχαν διαδραματιστεί. Μετά από αρκετή ώρα και έως ότου γίνει γνωστό ότι ο Έρικσεν ήταν και πάλι καλά στην υγεία του, αποφασίστηκε η επανέναρξη του παιχνιδιού, με τη Φινλανδία τελικά να νικά με 1-0. «Η Δανία έχασε. Αλλά η ζωή νίκησε», όπως αποτυπώθηκε σε δανέζικο πρωτοσέλιδο την επομένη.

Το σενάριο του να μην ξαναπαίξει σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν κάτι παραπάνω από υπαρκτό και πιθανό. Ωστόσο, εκείνος είχε άλλη γνώμη. Επέστρεψε στο αγαπημένο του ποδόσφαιρο μόλις επτά μήνες μετά τη μεγάλη περιπέτεια με την καρδιά του, με τη Μπρέντφορντ να του προσφέρει τον Ιανουάριο του 2022 συμβόλαιο έως το τέλος της σεζόν.

Στο μεταξύ, ο Δανός είχε προχωρήσει σε εμφύτευση βηματοδότη μετά από προτροπή και υπόδειξη των γιατρών του, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στη δράση. Κάτι που έγινε, αλλά μακριά από το Μιλάνο και την Ίντερ, της οποίας τότε ήταν παίκτης, καθώς η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει ρητά σε ποδοσφαιριστές με βηματοδότη να αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η επίσημη επιστροφή του Έρικσεν στα γήπεδα έγινε στις 26 Φεβρουαρίου του 2022 απέναντι στη Νιούκαστλ για το πρωτάθλημα. Στο 52ο λεπτό, πέρασε ως αλλαγή στη θέση του συμπατριώτη του, Ματίας Γένσεν, με όλο το γήπεδο να σηκώνεται όρθιο, χειροκροτώντας και «πανηγυρίζοντας» μαζί του αυτή την συγκινητική επιστροφή.

Δυόμιση περίπου χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα, απολαμβάνει το ποδόσφαιρο όσο περισσότερο μπορεί. Βρίσκεται ακόμη στο «Νησί» για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η 12η Ιουνίου του 2021 μοιάζει αρκετά μακρινή πλέον.

Θα τον συνοδεύει όμως για πάντα και, ίσως, σε κάθε του γενέθλια να περνάει από το μυαλό του. Ήταν η ημέρα που βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο, μέσα σε λίγα λεπτά.