Έντονο προβληματισμό προκαλεί το νέο περιστατικό τραυματισμού οπλίτη της Εθνικής Φρουράς. Ο οπλίτης της ΕΛΔΥΚ τραυματίστηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια βολής χειροβομβίδας στο πεδίο βολής στον Άγιο Μόδεστο.

Η χειροβομβίδα εξερράγη στο χέρι του οπλίτη με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τα δάκτυλα του. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά και δεύτερος στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ.

Ωστόσο, το περιστατικό της Τετάρτης δεν είναι μεμονωμένο καθώς το 2014 σημειώθηκε ο τραυματισμό του εθνοφρουρού Ανδρέα Δουλαππά ο οποίος ακρωτηριάστηκε από τις χειροβομβίδες αιγυπτιακής κατασκευής.

Ακατάλληλες για πόλεμο

Το SigmaLive επικοινώνησε με ειδικούς σε θέματα εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς. Όπως εξήγησαν οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες θεωρούνται ακατάλληλες. Επεσήμαναν ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται σήμερα τέτοιες χειροβομβίδες.

Οι εν λόγω χειροβομβίδες είναι κατασκευασμένες με μοχλό οπλίσεως. Πρόκειται για πλαστικό υλικό ενώ σε άλλου τύπου χειροβομβίδες είναι μεταλλικό το υλικό.

Αποτέλεσμα είναι να ξεγελιούνται οι εθνοφρουροί λόγω της πίεσης που γίνεται μέσα στη χειροβομβίδα.

Επίσης, φαίνεται να υπάρχει ελάττωμα και στην επιβράδυνση με αποτέλεσμα κάποιες να έχουν πέντε δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη, ενώ άλλες 3-4 δευτερόλεπτα.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για τη χρήση τέτοιου υλικού, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ακατάλληλες, οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες δεν έχουν την ικανότητα να σκοτώσουν. Όπως μας αναφέρθηκε και στις δύο περιπτώσεις όπου εξερράγησαν οι χειροβομβίδες στα χέρια των εθνοφρουρών, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν τραυματιστεί θανάσιμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι οι αιγυπτιακές χειροβομβίδες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες για πόλεμο. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί τις έχει προμηθευτεί αρχικά η Εθνική Φρουρά και γιατί συνεχίζει να τις χρησιμοποιεί.

Στην Επιτροπή Άμυνας οι αιγυπτιακές χειροβομβίδες

Όπως ενημερώνεται το SigmaLive η  Επιτροπή Άμυνας θα εξετάσει το ζήτημα με τις αιγυπτιακές χειροβομβίδες.

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας μιλώντας στο Sigmalive, ανέφερε ότι το θέμα θα εξεταστεί στην Επιτροπή καθώς είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε δέκα χρόνια. «Να έρθουν στη Βουλή αυτοί που έκαναν τις παραγγελίες και έφεραν στην Κύπρο τις αιγυπτιακές χειροβομβίδες».

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE