Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχοντας πιστωθεί το ρόλο του λίμπερο, τον οποίο ουσιαστικά δημιούργησε. Ο εκλιπών ήταν από τους πρωταγωνιστές στον σπουδαίο τελικό του ’66 κόντρα στην Αγγλία και δεν ξέχασε ποτέ το… 2ωρο κυνήγι στον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, όπως δεν σταμάτησε να του λείπει και ο Σερ Μπόμπι Μουρ.  

Ήταν ένας από τους τρεις που ως αρχηγός εθνικής ομάδας (1974) και αργότερα προπονητής (1990) κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ένας άνθρωπος στον οποίο η Γερμανία χρωστά πολλά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και που πάντοτε θα τον ευγνωμονεί για όσα κατάφερε, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών κι έγινε ακόμα ένας από τους σπουδαίους στην ιστορία του ομορφότερου αθλήματος που προκαλεί δυσαναπλήρωτο κενό σε αυτό.

Ο Der Kaiser πάντοτε είχε να λέει για όσα έζησε στον τεράστιο τελικό του Μουντιάλ του ’66 απέναντι στην Αγγλία. Τότε που περίμενε πως και πως να τελειώσει το ματς για να… σταματήσει να τρέχει πίσω από τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

«Η πιο όμορφη στιγμή για εμένα από εκείνο το παιχνίδι ήταν… το σφύριγμα της λήξης! Έπρεπε να σταματήσω σε κάθε του προσπάθεια τον Τσάρλτον και αποδείχθηκε πως έπρεπε να το κάνω από 120 λεπτά! Έπρεπε ν’ ανεβάσω κατακόρυφα το επίπεδο της εμφάνισής μου σ’ εκείνο το παιχνίδι για να πετύχω το στόχο μου. Δεν θεωρώ ότι η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή στο γκολ του Χαρστ, αλλά δεν κατηγορώ τον διαιτητή, όλα είχαν γίνει πολύ γρήγορα. Άλλωστε, το άξιζε η Αγγλία» είχε πει ο Μπεκενμπάουερ.

Είναι τρομερό το γεγονός πως και ο τότε ομοσπονδιακός κόουτς των «τριών λιονταριών», Σερ Αλφ Ράμσεϊ είχε πει στον Τσάρλτον να… κάνει το ίδιο! Να προσέχει, δηλαδή, τον Γερμανό και να μην τον χάσει από το οπτικό του πεδίο!

Επιπλέον, ο θρυλικός πρώην αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου, είχε αποτίσει υπέροχο φόρο τιμής στη μνήμη του Σερ Μπόμπι Μουρ που «έφυγε» από τη ζωή τον Φλεβάρη του 1993… «Ήταν ο κορυφαίος αμυντικός στον κόσμο. Ήμασταν πολύ καλοί φίλοι και θα μου λείψει. Σε όλους μας θα λείψει…» ήταν τα λόγια του.

Πλέον, θα έχουν να πουν πολλά παρέα, κάπου ψηλά, στο γήπεδο όπου τον περιμένουν όλοι όσοι έχουν αφήσει φτωχότερο το ποδόσφαιρο…