Η δεύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι είναι ηχηρή και μάλιστα ακόμη πιο πολύ από αυτή του Φραν Ναβάρο. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν δικό τους τον Ζέλσον Μαρτίνς, ο οποίος ανήκε στην Μονακό από τον Ιανουάριο του 2019.
Ο 28χρονος εξτρέμ φεύγει από τους Μονεγάσκους, έχοντας στα πόδια του 129 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκόραρε 16 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ. Η Μονακό εκταμίευσε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνει δικό της από την Ατλέτικο, η οποία το 2018 είχε δώσει 22 εκατομμύρια ευρώ στη Σπόρτινγκ για να τον αποκτήσει.
Έναν μήνα πριν από τη μεταγραφή του στους κολτσονέρος είχε πιάσει το απόλυτο limit up. Χάρη στις εμφανίσεις του στους δράκους, όπως και εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος του ακόμη και από την Αγγλία, το market value του ανερχόταν στα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Εκείνη την χρονιά μάλιστα, όπως έγραφε η Record, την περίπτωσή του παρακολουθούσε στενά η Λίβερπουλ. Οι Reds έψαχναν αντικαταστάτη για τον Φιλίπε Κουτίνιο και στόχος τους ήταν ο Ζέλσον Μαρτίνς. Μάλιστα, τα λιοντάρια σκέφτονταν να αυξήσουν την ρήτρα αποδέσμευσής του στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Γρήγορος, τεχνίτης, ντριμπλέρ και έξυπνος
Στις εμφανίσεις του στην Σπόρτινγκ, αλλά και στις πρώτες του χρονιές στη Μονακό έδειξε το εύρος των ικανοτήτων του. Ο Πορτογάλος σχολιαστής, Λουίς Καταρίνο, είχε περιγράψει στο ESPN για τον Ζέλσον το 2018: «Είναι ένας από τους καλύτερους που έχω δει στο πορτογαλικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχουν λίγοι εξτρέμ, που μπορούν να προσφέρουν τέτοιο συνδυασμό ταχύτητας, αντίληψης, σταθερότητας και τεχνικής. Έχει τη δύναμη να καταστρέψει οποιονδήποτε αμυντικό του κόσμου και η αυτοπεποίθησή του είναι ακλόνητη».
Οι πρώτες του μέρες στη Μονακό τον χειμώνα του 2019 (ως δανεικός από την Ατλέτικο) ήταν εκρηκτικές, με τρία γκολ και μία ασίστ στα τέσσερα πρώτα του παιχνίδια. Μάλιστα, τότε το goal.com τον χαρακτήριζε ως «σωτήρα» της Μονακό και μιλούσε με τα καλύτερα λόγια του, για την ικανότητά του στην ντρίμπλα, την ευκινησία και την ταχύτητά του.
Ορισμένες από τις επιδόσεις του δείχνουν για το τι είναι ικανός. Το 2016-17 ήταν πρώτος σε ασίστ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα με εννέα, ενώ την επόμενη σεζόν είχε οκτώ και αναδείχθηκε τέταρτος. Τη σεζόν 2019-20, ως παίκτης της Μονακό, ήταν 3ος με 112 προωθητικά κουβαλήματα και 3ος πάλι με 38 κουβαλήματα εντός της μεγάλης περιοχής.
Τα τελευταία του χρόνια και μετά την έξοδό του από την Πορτογαλία δεν έχει τεράστια επαφή με τα δίχτυα, αλλά το 2021-22 είχε 0.19xG ανά τελική, τέταρτη κορυφαία επίδοση στη Ligue 1.

Το ίνδαλμά του είναι από τη Βραζιλία
Όπως κάθε παίκτης, έτσι και ο Ζέλσον Μαρτίνς μεγάλωσε έχοντας ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Το ίνδαλμα του Πορτογάλου εξτρέμ έρχεται από την Βραζιλία και είναι ο Ρομπίνιο. Το αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στην ιστοσελίδα της Μονακό.
«Ο Ρομπίνιο, χωρίς δισταγμό! Τι τεχνική και τι κομψότητα είχε με την μπάλα. Πέρασε από Ρεάλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μίλαν. Τι καριέρα ε; Αγαπούσα αυτόν τον παίκτη» ανέφερε για τον Βραζιλιάνο «μάγο» ο Ζέλσον Μαρτίνς και πράγματι θέλησε να υιοθετήσει στοιχεία από το παιχνίδι του.

Και τώρα ο Ολυμπιακός
Πλέον ανοίγεται μία νέα «πόρτα» στην καριέρα του Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός τον έχει κάνει δικό του με συμβόλαιο έως το 2027 και οι ερυθρόλευκοι προσθέτουν στο επιθετικό τους «οπλοστάσιο» έναν πάρα πολύ ποιοτικό ποδοσφαιριστή, με παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο και τεράστιες δυνατότητες.
Ο ίδιος από την πλευρά του έχει το απαιτούμενο κίνητρο. Ο Μαρτίνς θέλει να επιστρέψει στα παλιά του στάνταρς, καθώς τη σεζόν 22/23 δεν βρήκε ρυθμό, ενώ φέτος έμεινε στον «πάγο» από τον Άντι Χίτερ. Ο ίδιος εργαζόταν, προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμος.
Ο 28χρονος Πορτογάλος είχε βρεθεί και στη λίστα της Νότιγχαμ Φόρεστ και του συμπατριώτη του Νούνο Εσπίριτο Σάντο, ωστόσο τελικά ο Ολυμπιακός έμελλε να είναι η νέα του ομάδα. Στους ερυθρόλευκους έχει όλα τα «εφόδια», ώστε να κάνει τη διαφορά, να δώσει υπερπολύτιμες λύσεις και να επιστρέψει στις εμφανίσεις που άπαντες τον είχαν συνηθίσει.