Απαντήσεις και «μπηχτές» περιείχε η ομιλία Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την επίσημη τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού. Μεταξύ άλλων κάλεσε τα νέα μέλη της κυβέρνησης να κλείσουν τ΄αυτιά τους στις σειρήνες ενώ τόνισε πως όλοι τους είναι υπόλογοι στην κοινωνία και σε κανέναν άλλον.

«Όρος εντολής να εντατικοποιήσουν και να επιταχύνουν την προσπάθεια για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που βρίσκεται εδώ και μήνες σε τροχιά υλοποίησης. Ενός φιλόδοξου και τολμηρού προγράμματος που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την καλύτερη ποιότητα ζωής του στην καθημερινότητά του.

Απευθύνομαι στα νέα μέλη της Κυβέρνησης με σεβασμό και με μια προτροπή, να εργαστείτε ακούραστα και με όρεξη να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου σας και να στηριχθείτε στους έμπειρους και εργατικούς τεχνοκράτες. Να έχετε πάντα επικαιροποιημένη γνώση των θεμάτων του χαρτοφυλακίου σας, επαφή με τους πολίτες και όλους τους επηρεαζόμενους από τις πολιτικές μας», είπε εισαγωγικά.

Στη συνέχεια ανέφερε, «να θυμάστε ότι κριτής μας είναι ο λαός, πυξίδα μας το Σύνταγμα, ισχύοντες νόμοι και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Όλοι μας είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλο. Υπηρετούμε το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.

 

Το έργο μας δεν είναι καθόλου εύκολο και όταν το παλιό αλλάζει οι αντιστάσεις σε όσους το συνήθισαν ή τους εξυπηρετεί, είναι μεγάλες. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να σας φοβίσει.

Ευχαριστώ δημόσια τα απερχόμενα μέλη για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε αλλά και για την τόλμη συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς δεδομένη κομματική στήριξη και με πρόγραμμα φιλόδοξο και πρωτοποριακό. Είμαι ευγνώμον για τον κόπο και την αφοσίωσή τους».

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος είπε πως «τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνετε είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες. Πρέπει κάθε μέρα να θυμάστε ότι οι τομείς δραστηριότητάς σας επηρεάζουν την καθημερινότητα και το μέλλον του κάθε πολίτη. Ειπώθηκε ότι η πραγματική γενναιοδωρία στο μέλλον , είναι να τα δίνεις όλα στο παρόν. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα πράξετε. Προς τούτο σας καλώ να συνεργαστείτε με όλα τα κοινωνικά σύνολα, τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, τους κοινωνικούς εταίρους και φυσικά τις πολιτικές δυνάμεις και τη νομοθετική εξουσία.

Κλείστε τ’ αυτιά σας στις σειρήνες. Αυτό κάνω κι εγώ. Πάσης φύσεως σειρήνες. Αφοσιωθείτε μόνο στην υλοποίηση του έργου σας προς το δημόσιο συμφέρον. Κλείστε τ’ αυτιά σας στην αβασάνιστη κριτική, να επιδιώκετε την εποικοδομητική κριτική και να μην αποπροσανατολίζεστε από τους στόχους μας. Για την κυβέρνηση μας είναι μονόδρομος. Δουλειά και μόνο δουλειά. Απ’ αυτήν κρινόμαστε μόνο από τον λαό καθημερινά».

«Σε λίγες μέρες θα απευθυνθώ στον κυπριακό λαό για να εξηγήσω αναλυτικά το πλάνο μας για το 2024».

Συνέχισε λέγοντας ότι «τον Μάρτιο του 2023 ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας με πλήρη συναίσθηση ευθύνης. Ευτύχισα να επιλέξω ικανούς και ακέραιους συνεργάτες και μέλη του Υπουργικού. Ευχαριστώ δημόσια όλους.  Ηγούμαι μιας κυβέρνησης που έχει ξεκάθαρο πλάνο και θα πάρει την Κύπρο όπως υποσχέθηκε, μπροστά και ψηλά με περηφάνεια. Άστε το παλιό να αντιστέκεται και δουλέψετε χωρίς να αναμένετε την όποια επιβράβευση.

Η επιβράβευση θα επέλθει μόνο μέσα από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας μέσα από την κοινωνία. Επαναλαμβάνω ότι μόνο εκεί είμαστε υπόλογοι. Μένουμε αφοσιωμένοι στο έργο μας που θα είναι ωφέλιμο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και θα στηρίζεται στις αρχές διαφάνειας, αξιοκρατίας και Δικαιοσύνης.

Κανένα βαρίδιο ή εξάρτηση δεν κουβαλάμε. Δεν έχουμε καμιά κρυφή ατζέντα γι’ αυτό δώσαμε χέρι συνεργασίας και φιλίας σε όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις».