Αντιμέτωπος με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας είναι ο 47χρονος Σύρος, που συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς θεωρείται ύποπτος για τη διακίνηση των 60 μεταναστών που εντοπίστηκαν ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, μετά και τη θλιβερή κατάληξη, με το θάνατο του ενός εκ των παιδιών που νοσηλεύονταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ο 47χρονος Σύρος συνελήφθη γύρω στις 6 το απόγευμα και κατονομάστηκε από τους άλλους επιβαίνοντες και φέρεται να είναι ο πλοηγός της βάρκας που μετέφερε 60 άτομα και εντοπίστηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Την προσθήκη της κατηγορίας για ανθρωποκτονία έφερε ο θάνατος του ενός εκ των τριών παιδιών που είχαν μεταφερθεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο και νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ένα δεν άντεξε τις κακουχίες που υπέστη και κατέληξε αιφνιδίως το πρωί της Πέμπτης, με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου να αναφέρει πως το παιδί υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Είχε έρθει ξανά στην Κύπρο ο 47χρονος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, ο 47χρονος φαίνεται ότι είχε έρθει ξανά στην Κύπρο, πριν από δύο χρόνια, ως παράνομος μετανάστης. Ωστόσο, στην συνέχεια ο άνδρας φαίνεται να διέφυγε από τα κατεχόμενα και να επέστρεψε στη Συρία. Αυτό που διερευνά η Αστυνομία είναι κατά πόσο ο 47χρονος είχε κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο.

200_kQGoE7J.width-1024.width-800

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 04:30, το ΚΣΕΔ έλαβε πληροφορία από το εμπορικό πλοίο ‘’ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ΄΄, το οποίο έπλεε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για εντοπισμό μικρής ξύλινης βάρκας με περίπου 60 άτομα.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα προκειμένου να τα μεταφέρει με ασφάλεια στην Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Όπως αναφέρεται επίσης, κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι 3 παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ άλλα 3 άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα. Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής προέβη σε παροχή ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών, ενώ κινητοποιήθηκαν επιπλέον 1 σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ.

Τα υπόλοιπα άτομα, όπως αναφέρεται, παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κ.Δ. και έτυχαν της απαραίτητης περίθαλψης, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος απέπλευσε από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου 2024.

Άμεση η κινητοποίηση ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ για πλωτό μέσο με 62 άτομα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, με την λήψη της πληροφορίας από το κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης για εφαρμογή του σχεδίου «Νέαρχος», για πλωτό μέσο με 62 άτομα, ανάμεσα τους και παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, κατά την πρώτη εκτίμηση διαφάνηκε ότι υπήρχαν αρκετά άτομα σε πολύ σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση. Άμεσα ενεργοποιήθηκε, σημειώνεται, το εσωτερικό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ για έναρξη της επιχείρησης διάσωσης τους.

Μέσω του Επιχειρησιακού Κέντρου της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, ενεργοποιήθηκαν άμεσα 4 ασθενοφόρα και 8 πληρώματα για να υποδεχθούν τους μετανάστες στο σημείο άφιξής τους καθώς και 3 εξιδεικευμένοι νοσηλευτές για ανταπόκριση με τα ελικόπτερα της αστυνομίας και της εθνικής φρουράς.

Κατά τον εντοπισμό τους, 6 παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε ημικωματώδη κατάσταση, ενώ άλλα 3 άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δόθηκαν οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε όλους τους πάσχοντες.

Τα Πληρώματα Ασθενοφόρων μετέφεραν με ασθενοφόρα και εναέρια μέσα τους πάσχοντες στα Νοσοκομεία Αμμοχώστου, Λάρνακας, Λευκωσίας και Μακάρειου Νοσοκομείου όπου έτυχαν της κατάλληλης φροντίδας Υγείας.

Από την επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν και πληρώματα της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς συνολικά διασώθηκαν και διακομίστηκαν στα Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, 3 παιδιά στη ΜΕΘ Παιδιών του ΝΑΜ ΙΙΙ, 2 παιδιά στο ΤΑΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, 1 παιδί στο ΤΑΕΠ Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας και 4 ενήλικες στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Με λύπη ανακοινώνουμε, συνεχίζει ο ΟΚΥπΥ, ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για διάσωση τους, δυστυχώς το ένα από τα παιδιά τα οποία διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του.

ΠΗΓΗ: REPORTER