«Η Σεβίλλη έμεινε εκτός Ευρώπης από τη φάση των ομίλων». Σαν να λέμε «φτου ξελευθερία» για όλους τους υπόλοιπους, που γλυκοκοιτάζουν το Europa League! Πώς ήταν, όμως, τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και οι Ανδαλουσιανοί, την τελευταία φορά που έζησαν κάτι ανάλογο;

Η Σεβίλλη ηττήθηκε με 2-1 από τη Λανς και αποχαιρέτησε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τη φετινή σεζόν, σε ένα «σκηνικό» που δεν είναι αρκετά γνώριμο για τους ίδιους.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2008, όταν η ισπανική ομάδα είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση του τρίτου ομίλου του (τότε) Κυπέλλου UEFA, και αυτή ήταν η τελευταία φορά, μέχρι σήμερα, που αποκλείστηκε εντελώς από την ευρωπαϊκή της συνέχεια.

Έκτοτε, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει βέβαια και κάτι, που παραμένει ίδιο: ο Χεσούς Νάβας, μοναδικός συνδετικός… κρίκος σε αυτές τις δύο χρονιές.

Το ρόστερ της ομάδας εκείνη την περίοδο ξεχώριζε για την παρουσία των Λουίς Φαμπιάνο και Κανουτέ στην κορυφή της επίθεσης. Μάλιστα, υπήρχαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που αργότερα αγωνίστηκαν στη χώρα μας: ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, που έπαιξε για αρκετά χρόνια στον ΠΑΟΚ, οι Μιγκέλ Κορδέρο και Χοσέ Κάρλος της ΑΕΚ, αλλά και ο Έντσο Μαρέσκα, που είχε ένα πέρασμα από τον Ολυμπιακό.

 Μετά τη σεζόν 2008/2009, η Σεβίλλη έκανε… συνήθεια την κατάκτηση του Europa League, φτάνοντας τον απλησίαστο αριθμό των επτά κατακτήσεων! Ακόμη και σε χρονιές που συμμετείχε στο Champions League, φρόντιζε να «καπαρώσει» τουλάχιστον την τρίτη θέση στη φάση των ομίλων, και συνέχιζε για να κατακτήσει το Europa League (2015-16 και 2022-23).

Ενδεικτικό, για το πόσα μεσολάβησαν από την τελευταία φορά, που βίωσε κάτι ανάλογο;

Στην περίοδο του προηγούμενου αποκλεισμού των Ανδαλουσιάνων από τη φάση των ομίλων, ο Σέρχιο Ράμος είχε πετύχει μόλις τρία τέρματα στο Champions League. Την Τρίτη (12/12), με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ισοφάρισε προσωρινά και έγινε ο αμυντικός με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του θεσμού!

 Όπως είναι αντιληπτό, η τελευταία φορά που η ισπανική ομάδα έπαθε τέτοιο… κάζο, ήταν μια εντελώς διαφορετική εποχή για το ποδόσφαιρο. Πέρσι, κατάφερε να πιάσει το «μαξιλαράκι» του Europa League, και εν τέλει να το κατακτήσει. Φέτος, πλησίασε στο να… προσπαθήσει να κάνει το ίδιο, όμως, η αξιόμαχη Λανς την κέρδισε δίκαια και έδωσε την ευκαιρία σε κάποια άλλη ομάδα να κατακτήσει τον αγαπημένο θεσμό της Σεβίλλης.