Με στοχευμένες κινήσεις δημιουργίας έντασης εντός της νεκρής ζώνης συνεχίζει το κατοχικό καθεστώς, εν αναμονή και του διορισμού της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.
Μετά τον Άγιο Δομέτιο και την Πύλα, κινήσεις από τουρκικής πλευράς καταγράφηκαν και στην περιοχής της Δερύνειας, με την Κυβέρνηση να προβαίνει σε εκ νέου διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες, σχολιάζοντας τις αναφορές του δημάρχου της Δερύνειας, διευκρίνισε ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης. Παρόλα αυτά υπάρχει μια ανησυχία από ελληνοκυπριακής πλευράς με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλέον ξεκάθαρη στόχευση της τουρκικής πλευράς στις κινήσεις της, με τις οποίες θέλει να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης που να μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει και ενεργή κρίση επί του εδάφους για αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, από τουρκικής πλευράς γίνονταν διάφορες κινήσεις προκειμένου να μπουν σε συζήτηση με τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι το οποίο απορρίπτεται από πλευράς Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, η οποία έχει υπό την ευθύνη της, τη ζώνη απαγκίστρωσης.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη νεκρή ζώνη στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης λειτουργών των ΜΜΕ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το καθεστώς» όπως ήταν πριν.
Εν αναμονή και της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε, όπως αναμενόταν, θετικά στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, για το διορισμό απεσταλμένου του στο Κυπριακό, με το όνομα της Μαρία Άνχελα Ολγκίν να έχει διαρρεύσει από προχθές, ως της εκλεκτής του Αντόνιου Γκουτέρες.
«Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη θετική ανταπόκριση ως προς το διορισμό της προσωπικότητας θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός ο οποίος επανέλαβε «την ειλικρινή» πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. «Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», ανέφερε.
Για το αν έχει ενημέρωση για το πόσο καιρό θα μείνει ο απεσταλμένος στην Κύπρο, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι ο διορισμός του απεσταλμένου το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να αρχίσει να πραγματοποίει τις επαφές για τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΡΙΚ έκαναν λόγο για περίοδο έξι μηνών. «Ελπίζουμε να υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση και αυτό το διάστημα να μην είναι μεγάλο με την έννοια ότι θα μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

⦁ Θετική απάντηση και τ/κ πλευράς
Η τ/κ πλευρά απάντησε θετικά για τον διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
«Απαντήσαμε θετικά στο θέμα του απεσταλμένου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για ομοσπονδία. Θα ισχύει (ο διορισμός του απεσταλμένου) για περίοδο 6 μηνών. Η θέση της τ/κ πλευράς είναι να προσπαθήσει να βρει το κοινό έδαφος στη βάση δύο κρατών», ανέφερε ο Ερτουγρούλογλου μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας «Κίμπρις Ποστασί».

Πηγή: Philenews