Δεν διαπιστώνει το ενδεχόμενο ύπαρξης αδικήματος διαφθοράς στις τρεις καταγγελίες που αφορούν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, η Αρχή Κατά της Διαφθοράς, η οποία υιοθετεί τα πορίσματα των ερευνώντων λειτουργών.

Εκτός από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, καταγγελλόμενος στην τρίτη υπόθεση ήταν και ο Ανώτερος Αξιωματικός της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, εναντίον του οποίου επίσης δεν διαπιστώνεται το ενδεχόμενο ύπαρξης αδικήματος διαφθοράς.

Ο οποίος, να σημειωθεί ότι προσερχόμενος για κατάθεση παρουσίασε δύο έγγραφα, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν, επικαλούμενος ότι τα έγγραφα αφορούσαν σε «ευαίσθητα θέματα», με τους ερευνώντες λειτουργούς να αναφέρονται σε κωλυσιεργία στην έρευνα.

Στο πόρισμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, παρόλο που δεν διαπιστώνεται το ενδεχόμενο ύπαρξης αδικήματος διαφθοράς από τον Μιχάλη Κατσουνωτό, η Αρχή θεωρεί ότι ενδεχομένως να έχει διαπράξει αδίκημα με την άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν, και ως εκ τούτου, η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα προωθήσει όλα τα σχετικά έγγραφα προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την εισήγηση για ποινική δίωξη του.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο δικηγόρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, κύριος Μόδεστος Πογιατζής, ο οποίος αφού χαιρέτισε την απόφαση της Αρχής να επισφραγίσει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ύπαρξης διαφθοράς του πελάτη του, σημειώνει:

«Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο πελάτης μας συμμορφώθηκε πλήρως με τις σχετικές πρόνοιες του Περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμου του 2022 (19(I)/2022).

Περαιτέρω είχε τοποθετηθεί εμπεριστατωμένα για όσα γνώριζε, υπό την μορφή γραπτής δήλωσης «απόρρητου περιεχομένου», την οποία και παρέδωσε στα πλαίσια της διαδικασίας που διεξήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου 2023».

Για να προσθέσει ότι «με πίστη στην διαδικασία και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, θα αναμένουμε με πλήρη σεβασμό την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα».

Παρέμβαση Πέτρας Αργυρού

«Πάντως όλη αυτή η κατάσταση σύγκρουσης θεσμών, αξιωματούχων δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Ειδικά μετά τη σημερινή ανακοίνωση και το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, που δεν διαπιστώνει ούτε πράξη διαφθοράς εκ μέρους του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ούτε σύγκρουση συμφέροντος. Εάν σε πολιτικό επίπεδο, οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι πρέπει να αρθεί το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα να το πράξουν, να το προωθήσουν και να το νομοθετήσουν. Όπως επίσης και το κενό που εντοπίζει το πόρισμα των Βρετανών που μετακλήθηκαν από την Αρχή για να διερευνήσουν τις καταγγελίες εις βάρος Σάββα Αγγελίδη. Τι εντόπισαν; Εντόπισαν ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για να διαπιστώνονται περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος. Αυτό το κενό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Να έρθει η εκτελεστική εξουσία, να έρθουν τα πολιτικά κόμματα και να νομοθετήσουν, να θεσμοθετήσουν διαδικασία. Όχι μόνο φανφάρες, να έρθουν να κλείσουν μαύρες τρύπες να ξεκαθαρίζουν τα αρνιά από τα ερίφια.

Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί να διασύρεται ένας θεσμός, αυτός του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα επί οχτώ μήνες και μάλιστα σε μια συγκυρία που ο υπόκοσμος είναι ανεξέλεγκτος, μέρα – μεσημέρι συντελούνται σοβαρά εγκλήματα, η εμπορία ναρκωτικών έχει θέσει υπό ομηρία μια ολόκληρη χώρα. Οι Φυλακές αφέθηκαν επί σειρά ετών να είναι το ενορχηστρωτήριο διάπραξης δολοφονιών και κοντραμπάντων ναρκωτικών. Μα που πάμε; Δίνουμε χώρο στους εγκληματίες να αποθρασύνονται αποδομώντας τους θεσμούς της Δικαιοσύνης.

Έπειτα είναι η ώρα, η πολιτική και οι πολιτικοί αλλά και όλοι αυτοί που κόπτονται να παταχθεί η διαφθορά και η μαφία των “χρυσών” διαβατηρίων να αποκτήσουν μαγκιά. Τί σημαίνει ανώνυμες καταγγελίες; Τι σημαίνει ατεκμηρίωτη δολοφονία χαρακτήρων; Υπάρχουν στοιχεία; Τότε ναι να υποβάλλονται και δεν πάει να είναι ο Εισαγγελέας, δεν πάει να είναι ο Πρόεδρος να οδηγούνται στο σκαμνί. Φτάνει πια όλη αυτή η υποκρισία. Φτάνει».

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE