Δολοφονία πληρωμένη μέσω Κύπρου αποκαλύπτεται μέσα από τα αρχεία «Cyprus Confidential». Τα αρχεία ξεσκεπάζουν 15 χρόνια μετά, τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του δημοσιογράφου και εκδότη Ιβο Πουκάνιτσ, ο οποίος ξεσκέπαζε πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Σε σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ομάδας δημοσιογράφων OCCPR, προκύπτει ότι από τη διαρρορή των email της κυπριακής Merit Servus η πληρωμή των δολοφόνων του Πουκάνιτς έγινε μέσω Κύπριου παρόχου.

Τον Οκτώβριο του 2008, στην Κροατία έξω από το γραφείο ενός εβδομαδιαίου περιοδικού, δολοφονείται ο Ιβο Πουκάνιτς. Πρόκειται για τον εκδότη του περιοδικού, ο οποίος αποκάλυπτε πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα και για 15 χρόνια ο ηθικός αυτουργός ήταν άγνωστος.

Η υπόθεση είχε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και το Δικαστήριο της Κροατία απεφάνθη ότι ενορχηστρωτής της δολοφονίας ήταν ο Σλόμποταν Ντούροβιτς, ο οποίος ενήργησε και ως μεσάζων για την πληρωμή των δολοφόνων.

Καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης, αλλά ποτέ δεν είχε διαπιστωθεί ποιος διέταξε και πλήρωσε για τη δολοφονία.

Οι εισαγγελείς είχαν ισχυριστεί ότι είχε διαπιστωθεί ένα μυστηριώδες έμβασμα προς τον προσωπικό λογαριασμό του Ντούροβιτς στο Μαυροβούνιο, ύψους 780,000 ευρώ.

Η διαδρομή των χρημάτων έδειχνε να καταλήγει στον εν λόγω λογαριασμό.

Θέση των εισαγγελέων ήταν ότι τα χρήματα αυτά, είχαν χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν οι δολοφόνοι.

Η πληρωμή προήλθε από μια εταιρεία που ονομάζεται General Pioneer, η οποία ήταν εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου οι κανόνες εταιρικού απορρήτου είναι αυστηροί και είναι σχεδόν αδύνατο να διαπιστωθεί ο μέτοχος.

Το πρόσωπο πίσω από το General Pioneer, παρέμενε για χρόνια μυστήριο. 15 χρόνια μετά, μέσα από τα έγγραφα, που διέρρευσαν από την κυπριακή εταιρεία Merit Servus, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν ν’ αναγνωρίσουν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για έναν Βούλγαρο επιχειρηματία με το όνομα Ognian Μποζάροφ. Ο δολοφόνος ήταν γενικός Διευθυντής της εταιρείας του Βούλγαρου επιχειρηματία Karizia.

Ένα μήνα πριν από την δολοφονία, δηλαδή Σεπτέμβριο του 2008, υπήρξε αίτημα για πληρωμή 780.000 ευρώ στον λογαρισμο, που αφορούσε τη σύμβαση που είχαν οι Ντούροβιτς και η εταιρεία του Μποζάροφ General Pioneer.

Η αλληλογραφία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποδηλώνει ότι η πληρωμή των 780.000 ευρώ έγινε βιαστικά.

Και εδώ ακριβώς εμφανίζεται η Κύπρος, ως κρίκος της αλυσίδας του στυγερού εγκλήματος.

Σε ένα email που απευθυνόταν σε Κύπριο πάροχο υπηρεσιών, που στάλθηκε μια ημέρα πριν την μεταφορά, η κόρη του Μποζάροφ έγραψε ότι η πληρωμή στον Ντούροβιτς ήταν «εξαιρετικά επείγουσα και έπρεπε να σταλεί.

Στη συνέχεια, τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο Ντούροβιτς παραιτήθηκε από διευθυντής της Karizia και αποχώρησε από την εταιρεία, η ιδιοκτησία της οποίας μεταβιβάστηκε ταυτόχρονα σε κυπριακή εταιρεία.

Συνεπώς, η Κύπρος είχε διακομιστικό ρόλο, για την μεταφορά χρημάτων για εγκληματική ενέργεια. Στην ουσία ήταν το κενό στην αλυσίδα του ξεπλύματος.

Την ίδια ώρα τα αρχεία που διέρρευσαν, κάρφωσαν δύο από τα παιδιά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ότι έχουν Λιθουανικό διαβατήριο.  Περιελάμβαναν μια σαρωμένη εικόνα του λιθουανικού διαβατηρίου του Άρκαντι και πληροφορίες για το διαβατήριο της Άννας.

Γι’ αυτό το λόγο η Λιθουανία αναζητά νέες εξουσίες, για να αφαιρέσει την υπηκοότητα των παιδιών του Roman Abramovich.