Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε κρίση. Οι «μπλαουγκράνα» είναι στο -9 από την κορυφή και την ομάδα-έκπληξη της φετινής La Liga, Τζιρόνα, και στο -7 από την «μισητή» αντίπαλό τους, Ρεάλ Μαδρίτης.
Συμπεριλαμβανομένης της ήττας με 2-1 στο Clasico στα τέλη Οκτωβρίου, οι Καταλανοί έχουν κερδίσει μόλις τέσσερις από τους τελευταίους 10 αγώνες τους σε όλες τις διοργανώσεις – ένα σερί που περιελάμβανε ντροπιαστικές ήττες στο Champions League από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και την Αντβέρπ, καθώς και μια σειρά από μη πειστικές εμφανίσεις.
Ίσως όμως ο αγώνας με την Τζιρόνα στις 10 Δεκεμβρίου να έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά. Αυτή η ήττα με 4-2 άναψε τα «αίματα» εντός του οργανισμού, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο πρόεδρος του συλλόγου Ζοάν Λαπόρτα παρενέβη στην αποστολή που είχε αποφασίσει ο Τσάβι για το ταξίδι στην Αμβέρσα. Μια κίνηση που αποδυνάμωσε αρκετά την «εξουσία» του Ισπανού προπονητή εντός των αποδυτηρίων.
Δημόσια, ο Λαπόρτα συνέχισε να προσφέρει υποστήριξη στον τεχνικό της Μπάρτσα, όπως και ο αθλητικός διευθυντής Ντέκο, αλλά παρ ‘όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι ο Τσάβι, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα τον Νοέμβριο του 2021, βρίσκεται υπό πίεση όπως ποτέ άλλοτε.

Η σύγκριση με την περασμένη σεζόν
Την περασμένη σεζόν η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στον θρόνο της La Liga μετά από τέσσερα χρόνια. Το κύριο χαρακτηριστικό των «Μπλαουγκράνα» ήταν η σκληρή άμυνα τους, καθώς σε 38 παιχνίδια πρωταθλήματος δέχτηκαν μόλις 20 τέρματα. Ο τίτλος γιορτάστηκε αρκετά, όμως οι Καταλανοί δεν ήταν τόσο εντυπωσιακοί στην επίθεση και η βελτίωση σε αυτό το κομμάτι ήταν προτεραιότητα.
Οι μεταγραφές των Ζοάο Κανσέλο και Ζοάο Φέλιξ έγιναν με σκοπό να βοηθήσουν την Μπάρτσα στο επιθετικό κομμάτι, αλλά η ομάδα αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ πιο ανισόρροπη σε σύγκριση με πέρυσι.  Οι Καταλανοί έχουν χάσει την αμυντική τους σταθερότητα (έχουν δεχθεί ήδη19 γκολ στη La Liga) και δεν έχουν κερδίσει παιχνίδι με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ από τον Σεπτέμβριο.
Με απλά λόγια, ο Τσάβι δεν έχει προσφέρει αυτό που περίμενε ο σύλλογος στην αρχή του καλοκαιριού. Η πρόοδος στα νοκ άουτ στάδια του Champions League έχει εξασφαλιστεί, αλλά το να μείνει επτά βαθμούς πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν από τη χειμερινή διακοπή τα λέει όλα, ενώ και στο Champions League, υπήρξαν κάποιες κακές εμφανίσεις. Μετά από δύο ολόκληρα καλοκαίρια στο τιμόνι του συλλόγου, έχοντας εμπιστευτεί και υποστηριχθεί οικονομικά στο μεταγραφικό παράθυρο, πολλοί στην Μπαρτσελόνα περίμεναν περισσότερα.

Τι φταίει για το γεγονός ότι ο Τσάβι βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση
Κυρίως τα αποτελέσματα είναι αυτά που έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη πίεση στον Τσάβι, ωστόσο ορισμένες ήττες έχουν εκθέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ο Καταλανός τεχνικός παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ήττες στο Clasico και από τη Τζιρόνα ήταν τα πιο σκληρά χτυπήματα που έχει περάσει η ομάδα του αυτή τη σεζόν. Και είχε δίκιο, με τα δύο αποτελέσματα να έχουν σημαντικές περαιτέρω συνέπειες. Η ήττα από τη Ρεάλ οδήγησε τον Ιλκάι Γκιντογκάν να επικρίνει το πνεύμα μέσα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα.
Πηγές του εκτελεστικού και προπονητικού επιτελείου προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο που είχε στην ομάδα, αλλά η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε να βρει τη φόρμα της μετά από αυτό.
Στη συνέχεια ήρθε η ήττα από την Τζιρόνα, η οποία ήταν ίσως η πιο ταπεινωτική μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν. Ο Τσάβι δήλωσε ότι η ομάδα του «έπαιξε καλά» και ότι «ήταν καλύτερη από τη Τζιρόνα σε πολλές στιγμές». Το διοικητικό συμβούλιο δεν έβλεπε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Λίγες μέρες αργότερα, είδαμε πώς ο Λαπόρτα και ο Ντέκο παρενέβησαν στην επιλογή της αποστολής του Τσάβι για τον αγώνα με την Αντβέρπ στο Champions League, αφήνοντας το κύρος του προπονητή υπονομευμένο και προσθέτοντας περισσότερη ένταση σε μια ήδη κατεστραμμένη ατμόσφαιρα.

Πάνε όλα τόσο άσχημα όσο δείχνουν;
Φυσικά και δεν είναι τα πράγματα όσο άσχημα δείχνουν αυτήν την περίοδο. Υπήρξαν κάποιες θετικές εμφανίσεις – η νίκη με 1-0 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στις 3 Δεκεμβρίου ξεχωρίζει – και οι νέες προσθήκες στην ομάδα μπορεί να οδηγήσουν τους οπαδούς να πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Η La Masia έχει αναμφισβήτητα προσφέρει τα καλύτερα νέα της Μπαρτσελόνα αυτή τη σεζόν. Η επιβεβαίωση πως ο 16χρονος, Λαμίν Γιαμάλ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και οι εμφανίσεις του Φερμίν Λόπεθ, ο οποίος ήταν δανεικός στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας την περασμένη σεζόν, είναι ίσως τα πιο λαμπρά παραδείγματα.
Έχουμε δει επίσης τον 17χρονο επιθετικό Μαρκ Γκίου να σκοράρει στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα και τον φουλ μπακ Έκτορ Φορτ να κάνει το ντεμπούτο του στο Champions League. Ο Τσάβι έχει δεχθεί αρκετή κριτική καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της σεζόν, όμως  πίστη του στα ταλέντα του συλλόγου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Τι θα θεωρηθεί επιτυχία από εδώ και πέρα
Μια σημαντική βελτίωση στη La Liga είναι απαραίτητη. Αλλά τη νέα χρονιά, θα δούμε επίσης την Μπαρτσελόνα να επικεντρώνεται σε άλλες διοργανώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής στη σεζόν.
Το πρώτο θα είναι το ισπανικό Super Cup στις αρχές Ιανουαρίου. Μια κυριαρχική εμφάνιση στον τελικό της περασμένης σεζόν εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης,  ώθησε τους «Μπλαουγκράνα» προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όλοι στο σύλλογο ελπίζουν σε κάτι παρόμοιο και φέτος.
Ο Τσάβι έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στο Champions League – με την Μπάρτσα να φτάνει στη φάση νοκ-άουτ για πρώτη φορά από το 2021 – αλλά ένας αποκλεισμός από τη Νάπολι στην φάση των «16» θα θεωρηθεί μεγάλη αποτυχία. Με την ομάδα να χάνει έδαφος στη La Liga, η ευρωπαϊκή επιτυχία αισθάνεται τώρα πιο αναγκαία από ποτέ.
Τέλος, υπάρχει το Copa del Rey, στο οποίο οι «Μπλαουγκράνα» ξεκινούν το ταξίδι τους στις 7 Ιανουαρίου εναντίον της Μπαρμπάστρο(ομάδα 4ης κατηγορίας), αλλά το κύπελλο δεν τείνει να είναι ένας τίτλος που μπορεί να σώσει μια σεζόν στην Μπάρτσα. Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Τσάβι να μένει στο σύλλογο το επόμενο καλοκαίρι αν, παρά την κατάκτηση του κυπέλλου, η ομάδα αποτύγχανε στη La Liga και το Champions League.

Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Τσάβι
Το μοναδικό όνομα που ακούγεται για αντικαταστάτη του Τσάβι μέχρι στιγμής είναι ο προπονητής νέων της Μπαρτσελόνα και άλλοτε ποδοσφαιριστής του συλλόγου, Ράφα Μάρκες.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Μεξικανός διατηρεί πολύ ισχυρό δεσμό με τον πρόεδρο Λαπόρτα, καθώς και με τον αθλητικό διευθυντή Ντέκο. Θεωρείται ως άνθρωπος του συλλόγου και την περασμένη σεζόν κατάφερε να οδηγήσει την Μπάρτσα Β’  στα πλέι οφ για την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.
Το προφίλ του Μάρκες θα ταίριαζε επίσης με τα οικονομικά του συλλόγου. Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά έναν ελίτ προπονητή – πόσο μάλλον να πληρώσει οποιαδήποτε ρήτρα αποδέσμευσης εάν θέλει να κυνηγήσει έναν ο οποίος προπονεί ήδη άλλη ομάδα. Με όλα αυτά κατά νου, είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο σχέδιο διαδοχής μέχρι στιγμής, κάτι που είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο ο Λαπόρτα επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στον Τσάβι.

Τι είναι πιθανό να συμβεί στη συνέχεια
Ο Λαπόρτα και το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσουν να παραμείνουν με τον Τσάβι όσο μπορούν. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι απίθανο ο σύλλογος να απολύσει τον προπονητή του βραχυπρόθεσμα. Τον Σεπτέμβριο, ο Τσάβι υπέγραψε επέκταση συμβολαίου που του έδωσε αναβάθμιση μισθού και τον δέσμευσε με τον σύλλογο μέχρι το 2025, με έναν επιπλέον χρόνο να ενεργοποιείται εάν ο σύλλογος το θέλει. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εγγύηση αυτή τη στιγμή ότι θα είναι στο σύλλογο το 2024-25, παρά τα όσα είναι υπογεγραμμένα.
Το σχέδιο που έχει στο μυαλό της η Μπαρτσελόνα περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη στον Τσάβι όλη τη σεζόν πριν κάνει μια αξιολόγηση το καλοκαίρι. Από εκεί, θα ληφθεί η απόφαση για το αν ο Ισπανός προπονητής θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας και την επόμενη σεζόν.