Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1994), τον οποίο οι Γάλλοι αποκαλούσαν «σοφό οραματιστή» της Ευρώπης.

Ως πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ντελόρ υπήρξε ένας ηγέτης με μεγάλη επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, καθώς με επιμονή εφάρμοσε πολιτικές που προωθούσαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συνδέοντας τα κράτη-μέλη μεταξύ τους.

Υπήρξε ένας ηγέτης με μεγάλη επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, που με επιμονή εφάρμοσε πολιτικές που προωθούσαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, που κατέστησε δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).

Υπήρξε επικεφαλής της «επιτροπής Ντελόρ», η οποία πρότεινε τη δημιουργία του ευρώ, του ενιαίου νομίσματος που αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα.

Αυτό επιτεύχθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992.

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ-1

Σταθμοί στη ζωή και την καριέρα του:

  • Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1925 στο Παρίσι.
  • Από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1960, κατείχε μια σειρά από θέσεις στον γαλλικό τραπεζικό και κρατικό σχεδιασμό στην Τράπεζα της Γαλλίας.
  • Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
  • Ως μέλος της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Χριστιανών Εργατών, συμμετείχε στην εκκοσμίκευσή της και στην ίδρυση της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργατών
  • Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς.
  • Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
  • Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν.
  • Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 έως το 1981.
  • Μέσα από τη διαδρομή του, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ-2

Οι προειδοποιήσεις για το ευρώ

Στα ενενηκοστά γενέθλιά του, το 2015, ο Ζακ Ντελόρ είχε προειδοποιήσει ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται ανάμεσα στην επιβίωση και στην παρακμή».

Εξ άλλου, από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξής του πάνω σε δύο πυλώνες: τον οικονομικό και τον νομισματικό. «Μόνο έτσι θα είχε κατορθώσει να προχωρήσει ισορροπημένα η ευρωζώνη».

Από το 1997 εξηγούσε, ότι ήταν απαραίτητο ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά δεδομένα. Ο Ντελόρ, μέσα από την εμπειρία των 90 του χρόνων είχε δηλώσει τότε: «Αυτό το σύστημα της ευρωζώνης, είναι μη κυβερνήσιμο και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο. Θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ-3

«Δεν μετανιώνω για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ»

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στις 2 Φεβρουαρίου του 2014, ο Ζακ Ντελόρ είχε δηλώσει ότι δεν μετανιώνει για την ένταξη της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ, αν και θα εισηγείτο την ένταξη της χώρας δύο με τρία χρόνια αργότερα. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να αρχίσει να ενισχύει την οικονομική της παρουσία σε όρους ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να μπορέσει να προβάλει αντίσταση στον έντονο ανταγωνισμό εντός της Ευρωζώνης», είχε πει.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, είχε υπογραμμίσει πως «η ΟΝΕ πρέπει να σταθεί στα δυο της πόδια, την οικονομία και το νόμισμα, ώστε να επιδιορθώσει τη δυσλειτουργία του αρχικού σχήματος και να χρίσει μια πραγματική οικονομική και νομισματική διακυβέρνηση».

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα, και με αφορμή την προεδρία της στην ΕΕ, διαθέτει αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο Ζακ Ντελόρ δήλωσε «θύμα» -όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι- «των στατιστικών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε να αναθεωρηθούν τα οικονομικά δεδομένα των ετών 2004 και 2009».

Το 2015, με την η ελληνική οικονομική κρίση στο ζενίθ της, ο Ντελόρ είχε επισημάνει -στα λατινικά- την έλλειψη αλληλεγγύης: «Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη “affectio societatis” (κοινωνικής στοργής), στην Ευρώπη του σήμερα». Και συμπλήρωνε: «Για την ώρα, αποφεύχθηκε το χειρότερο. Η Ευρώπη όμως δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτήν της πτώσης του τείχους του Βερολίνου».

Κοινές δηλώσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα