Πρωτεργάτης του αθλητικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα. Εκείνος που άλλαξε μια για πάντα το τοπίο στον ελληνικό Τύπο, στον τομέα του αθλητισμού. Πριν από όλα αυτά όμως, Χάρης Λυμπερόπουλος πρόλαβε να σκοράρει τρεις φορές σε ένα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό, με τη φανέλα του Πανιωνίου, στις 19 Δεκεμβρίου του 1943. Ο πρώτος που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο, απέναντι στους Πειραιώτες!

Ο χρόνος γυρνά οκτώ ολόκληρες δεκαετίες πίσω. Μια εποχή, ολότελα διαφορετική. O Χάρης Λυμπερόπουλος επρόκειτο να αποτελέσει τον πρωτεργάτη της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Τότε, όμως, ήταν ακόμα αθλητής και αγωνιζόταν στον Πανιώνιο.

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1943, έμελλε να φτάσει σε ένα πραγματικά σπάνιο επίτευγμα. Κατάφερε να σημειώσει χατ-τρικ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό! Ήταν μόλις ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πραγματοποιούσε κάτι τέτοιο, κόντρα στον σύλλογο του Πειραιά.

Ο «Ιστορικός», χάρη σε αυτά τα τρία γκολ του 21χρονου, τότε, Λυμπερόπουλου, εξασφάλιζε ταυτόχρονα και μία μεγάλη νίκη απέναντι στους «ερυθρολεύκους». Επικράτησε με 3-2, με τους Βάζο και Βαγιακάκο, να είναι οι σκόρερ του Ολυμπιακού.

ομαδα_πανιωνιου.png

Η ομάδα του Πανιωνίου που κέρδισε τον Ολυμπιακό στις 19/12/1943 (από αριστερά προς τα δεξιά): Κοτρώτσης, Χάρης Λυμπερόπουλος, Γιαννακάκος, Τσολιάς, Ζαρκάδης, Σκιαδάς, Στάικος, Ευαγγελίδης, Ρουσσόπουλος, Κερδεμελίδης και κάτω οι Μπιστούρας, Λέκκας.

Στο βιβλίο για τη ζωή του σπουδαίου αθλητή και δημοσιογράφου, με τίτλο «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου», που έχει γράψει η κόρη του, Κατερίνα, μπορούμε να βρούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, σχετικά με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι πως τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, σ’ εκείνο το παιχνίδι, ήταν ο Αριστείδης Λούβαρης – πατέρας του Γιώργου Λούβαρη, ο οποίος υπήρξε διοικητικός παράγοντας του Ολυμπιακού για είκοσι χρόνια.

Αν και νέος παίκτης τότε εγώ, πέτυχα όλα τα γκολ, και τα τρία, εναντίον του Ολυμπιακού. Η επίδοση αυτή είναι καταγεγραμμένη. Όταν συζητώ αυτό το θέμα με όσους με συναντούν, αδυνατούν να με πιστέψουν! Διότι ήμουν αθλητής κι όχι ποδοσφαιριστής».

ενθ_λυμπερο.jpg

Ο Χάρης Λυμπερόπουλος, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν περιοριζόταν στο ποδόσφαιρο. Ήταν αθλητής στίβου και μάλιστα πρωταθλητής Ελλάδας στο άλμα εις μήκος και το πένταθλο. Ακόμη, αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, ενώ αργότερα έγινε και οδηγός αγώνων στο Ράλι Ακρόπολις, κερδίζοντας ορισμένα βραβεία!

Ήταν πάντοτε άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αθλητισμό. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση η επιλογή του να ασχοληθεί με το αθλητικό ρεπορτάζ. Τομέας στον οποίο έζησε επίσης πολύ σημαντικές στιγμές. Κάλυψε έξι διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου, αλλά και πολλά άλλα σπουδαία αθλητικά γεγονότα.

Για χρόνια ήταν επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Από τον συγκεκριμένο ρόλο, προέβη σε μία καινοτομία το 1968, με την τοποθέτηση ενός τετρασέλιδου αθλητικού ένθετου, μέσα στην πολιτική εφημερίδα, που άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο στον ελληνικό Τύπο.

λεμπε.jpg

Πέρα από ρηξικέλευθη κίνηση, ήταν δίχως αμφιβολία και ένα ορόσημο στην καριέρα του. Άλλωστε, έως τότε, το αθλητικό ρεπορτάζ δεν κατείχε αξιόλογη θέση στον χώρο της δημοσιογραφίας. Αυτή η πρωτοβουλία, όμως, ήταν αρκετή για να διαφοροποιηθούν πολλά και να μπει για τα καλά στον «χάρτη».

Σε ηλικία 98 ετών, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΑΤ, έφυγε από τη ζωή, την 1η Ιουνίου του 2020. Αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητικούς συντάκτες. Ενώ τα επιτεύγματά του ως αθλητής, ήταν επίσης αξιοσημείωτα. Μεταξύ των οποίων, τα τρία αλησμόνητα γκολ που πέτυχε με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, πριν από 80 χρόνια.