Ο Παναθηναϊκός, μετά την ολοκληρωτική εμφάνιση απέναντι στον ΟΦΗ, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο γύρο, κατακτώντας τον άτυπο τίτλο πρωταθλητή χειμώνα για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Γιόβανοβιτς. Αυτό δείχνει συνέπεια στον πρωταθλητισμό που πραγματοποιεί ο Παναθηναϊκός, ενώ με τον παράγοντα Ευρώπη, φέτος, κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός παντού και να επιτύχει όλους τους στόχους του.

Ασφαλώς ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα δεν είναι… χειροπιαστός, ούτε προσφέρει κάποιο τρόπαιο. Ωστόσο ιστορικά έχει αποδειχτεί πως η ομάδα που τερματίζει πρώτη στον πρώτο γύρο, συνήθως κατακτά και το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν. Ειδικότερα, από καταβολής της Α’ Εθνικής την περίοδο 1959/60, ο πρωταθλητής χειμώνα έχει κατακτήσει τον τίτλο στο τέλος της σεζόν στις 49 από τις 63 περιπτώσεις.

Αυτή είναι η 17η φορά που ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής χειμώνα. Στις προηγούμενες 16 περιπτώσεις έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου στις 12!

Η προηγούμενη φορά που το «τριφύλλι» τερμάτισε πρώτο στο φινάλε του πρώτου γύρου ήταν τη περασμένη σεζόν και την προτελευταία φορά τη σεζόν 2009/10, όταν κατέκτησε και το τελευταίο του πρωτάθλημα, μέχρι σήμερα. Οι τρεις περιπτώσεις που ήταν πρωταθλητής χειμώνα, αλλά δεν πήρε το τρόπαιο στο φινάλε ήταν τις σεζόν 1965/661981/82 και 2002/03, όπου σε όλες τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός.

Επίσης, υπάρχουν δύο σεζόν που το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε τον Παναθηναϊκό ισόβαθμο με τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1962/63, όπου πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ και την αγωνιστική περίοδο 1968/69, όπου το «τριφύλλι» κατέκτησε τον τίτλο.