Η διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO 2024 K17 αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΚΟΠ όχι μόνο για το 2024 αλλά και γενικότερα, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργος Κούμας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Ο κ. Κούμας ανέφερε, παράλληλα, ότι το 2023 ήταν μια έντονη χρονιά για την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, μια χρονιά με πολλά γεγονότα τα οποία θα αποτελούν σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Σημείωσε ότι το 2024 φέρνει πλούσια αγωνιστική δράση για όλες τις κυπριακές Εθνικές Ομάδες «και ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια, που θα καταδείξουν την πρόοδο που θέλουμε να έχουμε ως κυπριακό ποδόσφαιρο και σε εθνικό επίπεδο, πέραν του σωματειακού».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών το 2023 δεν τους άφησαν ικανοποιημένους και αυτό ήταν κάτι που τους προβλημάτισε ιδιαίτερα.

«Φέραμε τον κόσμο στο γήπεδο στους αγώνες της Εθνικής και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να τον κρατήσουμε μέσω των θετικών αποτελεσμάτων στην επόμενη διοργάνωση που θα συμμετάσχουμε, το Nations League. Μας χαροποίησαν οι πρώτες νίκες της Εθνικής Γυναικών σε επίσημους αγώνες και ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι αφήνει πίσω του για την ΚΟΠ το 2023 ο Πρόεδρος της ΚΟΠ απάντησε ότι το 2023 ήταν μια έντονη χρονιά για την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, μια χρονιά με πολλά γεγονότα τα οποία θα αποτελούν σημείο αναφοράς για το μέλλον.

«Είχαμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας με τον Άρη Λεμεσού να παίρνει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του, είχαμε τη μαζική επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα με τις 552.000 εισιτήρια που διατέθηκαν να αποτελούν ρεκόρ προσέλευσης από το 2010. Η συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου προς την Ομοσπονδία μας», πρόσθεσε.

Επίσης, συνέχισε ο κ. Κούμας, τον περασμένο Νοέμβριο η UEFA επέλεξε την Κύπρο για να φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο «Club Licensing and Financial Sustainability» (Αδειοδότηση Συλλόγων και οικονομική βιωσιμότητα) και ήταν άλλη μια πρόκληση την οποία φέραμε σε πέρας με επιτυχία.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το 2023 βραβευτήκαμε από την UEFA με το ανώτατο της βραβείο για το έργο που επιτελούμε στο ποδόσφαιρο βάσης, το Grassroots. To UEFA Golden Grassroots Award που μας απονεμήθηκε, αυξάνει τις υποχρεώσεις μας έναντι των χιλιάδων αγοριών και κοριτσιών που ασχολούνται καθημερινά με το αγαπημένο τους άθλημα στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι ιδιαίτερα σημαντική για το 2023 ήταν η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της ΚΟΠ με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για να για να διδάσκεται το ποδόσφαιρο στα δημοτικά σχολεία, μέσω της επιμόρφωσης δασκάλων από την Σχολή Ποδοσφαίρου της ΚΟΠ.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «τα αποτελέσματα της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών το 2023 δεν μας άφησαν ικανοποιημένους και αυτό ήταν κάτι που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα».

«Φέραμε τον κόσμο στο γήπεδο στους αγώνες της Εθνικής και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να τον κρατήσουμε μέσω των θετικών αποτελεσμάτων στην επόμενη διοργάνωση που θα συμμετάσχουμε, το Nations League. Μας χαροποίησαν οι πρώτες νίκες της Εθνικής Γυναικών σε επίσημους αγώνες και ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερη συνέχεια», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε ο κ. Κούμας, «το 2023 συνεχίσαμε το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της ΚΟΠ με την υλοποίηση του προγράμματος «Πάσα στη Ζωή» σε συνεργασία με την UEFA και την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου».

«Η υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων προς όφελος της κοινωνίας θα συνεχιστεί ασφαλώς και το 2024», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι αναμένεται για την ΚΟΠ το 2024 και ποιες προκλήσεις ή εκκρεμότητες θα έχει ενώπιον της, την νέα χρονιά, ο κ. Κούμας είπε ότι η διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO 2024 K17 αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΚΟΠ όχι μόνο για το 2024 αλλά και γενικότερα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση που έγινε ποτέ στη χώρα μας. Από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου,  θα είμαστε στο επίκεντρο της ποδοσφαιρική Ευρώπης. Οργανωτικά, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να φέρουμε εις πέρας αυτή τη μεγάλη διοργάνωση που μας εμπιστεύτηκε η UEFA και ήδη όλοι στην Ομοσπονδία εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και μήνες», συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμα, ότι το EURO K17 2024 αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην Κύπρο με όλες τις θετικές συνέπειες που συνεπάγονται, οικονομικές και άλλες.

«Όλοι οι αγώνες θα μεταδίδονται ζωντανά τηλεοπτικά σε όλη την Ευρώπη από το EUROSPORT, κάτι που συνεπάγεται με τεράστια προβολή για τη χώρα μας. Στο διάστημα που ακολουθεί και όσο θα πλησιάζουμε στην έναρξη της διοργάνωσης, η ΚΟΠ θα προβάλλει το νησί μας με διάφορους τρόπους σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες τόσο ως τουριστικός όσο και ως ποδοσφαιρικός προορισμός. Είμαστε περήφανοι που σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε συνοδοιπόρους ως Πρεσβευτές της διοργάνωσης του Ολυμπιονίκες μας Παύλο Κοντίδη και Καρόλινα Πελενδρίτου τους οποίους με την ευκαιρία, ευχαριστώ ξανά», σημείωσε.

Πέραν του EURO 2024, είπε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, σημαντική εκκρεμότητα παραμένει η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για το Αθλητικό Κέντρο στον Κόρνο.

«Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε εμάς και ελπίζω πως το 2024 θα είναι η χρονιά που αυτό το μεγάλο έργο θα αρχίσει να υλοποιείται και πρακτικά. Από εκεί και πέρα, το 2024 φέρνει πλούσια αγωνιστική δράση για όλες τις Εθνικές μας ομάδες και ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια, που θα καταδείξουν την πρόοδο που θέλουμε να έχουμε ως Κυπριακό ποδόσφαιρο και σε Εθνικό επίπεδο, πέραν του σωματειακού», πρόσθεσε.

Σε μήνυμα για τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ευχήθηκε καλή ποδοσφαιρική χρονιά σε όλους τους φιλάθλους και σε όλο τον κόσμο.

«Να έχουμε όλοι υγεία και πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το ποδόσφαιρο είναι χαρά, είναι παιχνίδι. Οι φίλαθλοι να συνεχίζουν να στηρίζουν τις ομάδες τους και να δείχνουν την αγάπη τους και την αφοσίωση τους, μακριά από ακρότητες και φανατισμούς. Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο χώρο. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, χαρακτηριστικά που διαθέτουμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κούμας σημείωσε επίσης ότι «είμαστε συνηθισμένοι στις δυσκολίες, έχουμε μάθει να τις ξεπερνούμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και το 2024, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε πως, το ποδόσφαιρο δεν μας ανήκει αλλά απλά έχουμε κληθεί για να το υπηρετήσουμε».

Πηγή: KΥΠΕ