Όπως δήλωσε στο Economy Today ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ η τηλεργασία εμπίπτει στο πλαίσιο της ρύθμισης των ευέλικτων μορφών εργασίας στη δημόσια υπηρεσία.

Η επέκταση της τηλεργασίας και στο δημόσιο είναι κάτι που έχει τροχιοδρομηθεί, ωστόσο μέχρι την εφαρμογής της αναμένεται ότι θα χρειαστεί ένας τουλάχιστον χρόνος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε χθες Τρίτη ότι το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί το θέμα της εφαρμογής της τηλεργασίας και στον δημόσιο τομέα μετά από την έγκριση του νόμου για εφαρμογή της στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την ίδια ώρα, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου μιλώντας στο Economy Today δήλωσε ότι ήδη έχει τεθεί ένα χρονικό ορόσημο για την εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο κι αυτό είναι η 1.1.2025. Μάλιστα δήλωσε βέβαιος ότι το ορόσημο αυτό θα επιτευχθεί.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς χθες μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου για το που βρίσκεται το θέμα με την επέκταση του ζητήματος της τηλεργασίας και στον δημόσιο τομέα, ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ήδη συζητηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τροχιοδρομηθεί παράλληλα και αυτό ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων προς υλοποίηση». Χαιρέτισε το πρώτο βήμα που έχει γίνει με την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναφέροντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και αυτό θα ακολουθήσει και στον δημόσιο τομέα.

Ερωτηθείς γιατί παρατηρείται καθυστέρηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. «Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του δημόσιου τομέα και οι διαδικασίες που προνοούνται, ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στον δημόσιο τομέα, είναι κάτι που το Υπουργείο Οικονομικών έχει αξιολογήσει και αξιολογεί», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού προηγήθηκε, ήδη, η έγκριση από τη Βουλή, θα διευρυνθεί ή θα εξεταστεί η διεύρυνση του και στον δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Economy Today, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου επισήμανε ότι ήδη έχει επέλθει συμφωνία με το υπουργείο οικονομικών και το χρονικό ορόσημο που τέθηκε για την εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο είναι η 1.1.2025. Ο κ. Ματθαίου σημείωσε ότι υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει μέχρι την εφαρμογή ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ορόσημο θα επιτευχθεί.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ εξήγησε ότι το θέμα της τηλεργασίας εμπίπτει στο πλαίσιο της ρύθμισης των ευέλικτων μορφών εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, το οποίο εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με ορίζοντα υλοποίησης τις αρχές του 2025. Παράλληλα, ο κ. Ματθαίου σημείωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εμπίπτει στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026. Ο κ. Ματθαίου διευκρίνισε ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα, στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης εμπίπτει η λεγόμενη μεικτή τηλεργασία δηλαδή η δυνατότητα για τηλεργασία ορισμένες μέρες τη βδομάδα ή/και για κάποια συνεχόμενη περίοδο μέσα στο χρόνο, όταν αυτό μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένο υπηρεσιακό σκοπό. Ακόμα, η εφαρμογή μειωμένης απασχόλησης μέχρι δύο ώρες το μέγιστο, με ανάλογη μείωση απολαβών και η επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας από 1½ ώρα που είναι σήμερα σε 2 ώρες.