Νέο κανονισμό, στη βάση γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι το κράτος, δεν θα χάνει χρήματα από Αστυνομικούς που παραιτούνται από το Σώμα πριν συμπληρώσουν έξι χρόνια υπηρεσίας, υιοθέτησε η ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία ενημέρωσε τα μέλη της με διάταξη ημερομηνίας 24 Οκτωβρίου 2023.

Η νέα διάταξη που βασίστηκε σε Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2022, προνοεί ότι σε περίπτωση που μέλος της Αστυνομίας, αποφασίσει να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι ετών που υπηρετεί στο Σώμα, οφείλει πλέον να καταβάλει την αποζημίωση που του αναλογεί για έξοδα που υπέστη το κράτος κατά τη διάρκεια της εργοδότησής του. Στα έξοδα αποζημίωσης θα περιλαμβάνονται τα χρηματικά ποσά που χρειάστηκαν για την πρόσληψη, την επαγγελματική εκπαίδευση και το εξοπλισμό που του παραχωρήθηκε ως μέλος της.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η οφειλόμενη αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση του κόστους των εξετάσεων, των δοκιμασιών, των μετρήσεων, των ελέγχων και άλλων διαδικασιών που αναλογούν για την πρόσληψη μέλους στην Αστυνομία, καθώς επίσης και του κόστους της στολής και της εξάρτυσης που του χορηγήθηκε. Πέραν αυτών, στην αποζημίωση θα υπολογίζεται και το κόστος των εκπαιδεύσεων που του παραχωρήθηκαν ενόσω φοιτούσε κατά τη δοκιμαστική περίοδο στην Αστυνομική Ακαδημία, στη ΜΜΑΔ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή και αλλού.

Μάλιστα, για την σταδιακή απόσβεση της επένδυσης τους κράτους προς το επηρεαζόμενο μέλος, το ποσό της αποζημίωσης που του αναλογεί θα μειώνεται ανάλογα με το χρόνο που θα συνεχίσει να υπηρετεί μετά την συμπλήρωση του τρίτου έτους υπηρεσίας του. Δηλαδή, από την ημερομηνία συμπλήρωσης του τρίτου έτους υπηρεσίας ενός μέλος θα μειώνεται αναλογικά για κάθε επιπρόσθετο συμπληρωμένο μήνα υπηρεσίας του μέχρι τη συμπλήρωση του έκτου έτους της παρουσίας τους στη Δύναμης (σ.σ. μείωση 1/36 για κάθε συμπληρωμένο μήνα).

Πάντως, από τη νέα διάταξη θα εξαιρούνται από την καταβολή αποζημίωσης μέλη της Αστυνομίας που παραιτούνται τον πρώτο μήνα διορισμού τους, μέλη που παραιτούνται γιατί διορίστηκαν σε άλλη θέση από την Αστυνομία και μέλη που σταματούν να εργοδοτούνται για λόγους υγείας.

Παράλληλα στην διάταξη, πέραν των προνοιών, περιλαμβάνεται ο τρόπος υπολογισμού τους κόστους αποζημίωσης και η σύνθεση και τα καθήκοντα της Επιτροπής Αποζημιώσεων. Επίσης, γίνεται αναφορά στους τρόπους και τις διαδικασίες είσπραξης της αποζημίωσης, τις διαδικασίες είσπραξης όταν ένα μέλος αδυνατεί να καταβάλει το ποσό ή εάν κάποιο μέλος παραλείπει να καταβάλει την αποζημίωση, όπως και η σχετική αποζημίωση που θα καταβάλλεται από Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς .