Η Εθνική Ελλάδας οριστικοποίησε τη συμμετοχή της στα playoffs του Μαρτίου με στόχο την πρόκριση στο Euro 2024. Η απευθείας πρόκριση της Ολλανδίας άφησε τη “γαλανόλευκη” στον δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας, σε ένα μονοπάτι που μόνο στρωμένο με ροδοπέταλα δεν είναι.

Η χώρα μας μαζί με τη Γεωργία και το Λουξεμβούργο έχουν εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στα playoffs που προέκυψαν από τη League C του Nations League και απομένει άλλη μία θέση για το άτυπο Final Four. Αυτήν τη στιγμή την καταλαμβάνει το Καζακστάν και είναι αντίπαλος της Ελλάδας, όμως όλα θα κριθούν τη Δευτέρα.

Πώς παίζει με το Καζακστάν

Οι Καζάκοι θα τα δώσουν όλα για όλα την προσεχή Δευτέρα απέναντι στη Σλοβενία, σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε τελικό του 8ου προκριματικού ομίλου, ύστερα από τα αποτελέσματα της Παρασκευής. Η Δανία επικράτησε των Σλοβένων στο ντέρμπι κορυφής κι εξασφάλισε το πρώτο από τα δύο εισιτήρια που προσφέρει ο όμιλος, με συνέπεια να απομένει μία θέση για τα γήπεδα της Γερμανίας από τον συγκεκριμένο όμιλο.

Αυτή θα απονεμηθεί στη Λιουμπλιάνα μεταξύ Σλοβενίας και Καζακστάν, που αυτήν τη στιγμή απέχουν έναν βαθμό. Οι Σλοβένοι έχουν το προβάδισμα και με νίκη ή ισοπαλία στην έδρα τους θα προκριθούν κι αυτοί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στέλνοντας το Καζακστάν στα playoffs.

Πώς παίζει με το Λουξεμβούργο

Αν το Καζακστάν καταφέρει να κάνει την ανατροπή στο φινάλε των προκριματικών και να κλέψει το εισιτήριο από τη Σλοβενία, τότε αφήνει ένα κενό ως προς τον αντίπαλο της Εθνικής Ελλάδας στα ημιτελικά των playoffs.

Για να μη συμβεί αυτό, προβλέπεται ανακατάταξη που προβιβάζει την 4η ομάδα των playoffs στην 3η θέση και την τετράδα συμπληρώνει η πρώτη επιλαχούσα. Η ομάδα που προβιβάζεται είναι το Λουξεμβούργο, που σε αυτό το σενάριο θα αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο της χώρας μας για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2024.

Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν συμπληρώνει την 4η θέση των playoffs και θα αποτελέσει την αντίπαλο της Γεωργίας στον έτερο ημιτελικό.

Βάσει των τωρινών δεδομένων -που μπορούν να αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών- τα δεδομένα των playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής:

  1. 21/03/2024 Γεωργία – Λουξεμβούργο (εντός έδρας η Γεωργία)
  2. 21/03/2024 Ελλάδα – Καζακστάν (εντός έδρας η Ελλάδα)
  • Τελικός (26/03/2024) Γεωργία ή Λουξεμβούργο – Ελλάδα ή Καζακστάν (η έδρα θα αποφασιστεί κατόπιν κλήρωσης)
  • Επιλαχούσες: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο
  • Απευθείας πρόκριση από τη League C έως τώρα: Τουρκία, Σλοβακία