Το ωράριο των καταστημάτων δημιουργεί για μια ακόμη φορά εστία αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για χάος και αταξία στο λιανικό εμπόριο κάνουν λόγο οι συντεχνίες, ενώ αντίθετα οι εργοδότες σημειώνουν ότι η αγορά έχει αυτορυθμιστεί και λειτουργεί ομαλά.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Χαράλαμπος Πράτσης, ΓΓ της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ έκανε λόγο για αταξία στο θέμα του ωραρίου στο λιανικό εμπόριο. Από το 2013 που έχει φιλελευθεροποιηθεί έχουν διαλυθεί τα πάντα ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν διαβρωθεί και τα εργασιακά κεκτημένα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε νέες μορφές απασχόλησης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο χώρο με σπαστά και ελαστικά ωράρια όπως είπε.

Ο κ. Πράτσης αναφέρθηκε περαιτέρω στην ανάγκη σύναψης κλαδικής συλλογικής σύμβασης με αφορμή όπως είπε και τη σύσταση της ΕΕ για κάλυψη του 80% των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις. Έκανε λόγο για αδυναμία του αρμόδιου υπουργείου να ελέγξει την κατάσταση με αποτέλεσμα όπως επανέλαβε να ισοπεδωθούν τα πάντα. Παράλληλα, ο κ. Πράτσης έθιξε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο της πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Απαντώντας στο τελευταίο, ο ΓΓ του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Κύπριοι που να μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό στον κλάδο και αναγκαστικά οι επιχειρήσεις στρέφονται σε τρίτες χώρες. Βρείτε μας εργαζόμενους και πολύ ευχαρίστως θα τους προσλάβουμε ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου απευθυνόμενος στον εκπρόσωπος της ΠΕΟ. Άλλωστε πρόσθεσε, για μια επιχείρηση είναι μεγαλύτερο το κόστος σαν προσλάβει ένα ξένο εργαζόμενο σε σχέση με ένα Κύπριο.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα του ωραρίου, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ρύθμιση του ωραρίου αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Ως εκ τούτου, ρυθμίζεται με διάταγμα που εκδίδει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Από το 2015 λοιπόν, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, η αγορά έχει αυτορυθμιστεί. Αν η παρούσα κυβέρνηση θέλει να εκδώσει σχετικό διάταγμα τότε είναι στην ευχέρεια της να το πράξει, σημείωσε.

Σε σχέση τώρα με τις επιπτώσεις από την αυτορρύθμιση του ωραρίου, ο κ. Αντωνίου ζήτησε να κατατεθούν στοιχεία αναφορικά με το πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πόσα άτομα έχουν οδηγηθεί στην ανεργία εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Την ίδια ώρα πρέπει να αναφερθούν και τα οφέλη που προκύπτουν. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα στα οποία οι εργαζόμενοι δουλεύουν και Κυριακές και βάρδιες ανέφερε ο κ. Αντωνίου, δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο λιανεμπόριο. Όπου όμως παρατηρείται παρανομία και παραβιάσεις αυτές πρέπει να καταγγέλλονται, κατέληξε.