Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Antony J. Blinken.  

Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, και ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.  Μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο.  Θεσμοθετείται επίσης, η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επίπεδο, στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.

Επιπρόσθετα, τους Υπουργούς απασχόλησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Blinken ευχαρίστησε τον κ. Κόμπο για τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην υλοποίηση του Σχεδίου Αμάλθεια.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει τη βούληση και δέσμευση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της χώρας μας στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Την συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Ευάγγελος Σάββα, και εκ μέρους των ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Πρέσβης στην Λευκωσία κα Julie Fischer, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου και του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις, κ. James O’Brien.

Πηγή: Sigmalive