Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη εβδομάδα επισκίασε για άλλη μια φορά στα διεθνή πρωτοσέλιδα τις υπόλοιπες κρίσεις, συρράξεις και εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό. Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας και οι Άραβες αναλυτές, με παρεμβάσεις τους στα διεθνή μέσα, εξέπεμψαν το μήνυμα ότι η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο βρετανικός Τύπος ασχολήθηκε με τον μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό στην Βρετανία. Η Times πρότεινε μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική, η οποία θα τοποθετεί τη Βρετανία στην πρώτη γραμμή των δημοκρατιών που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Η Le Monde έγραψε ότι η ασυνεπής στάση του Μακρόν στην σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας και η απροθυμία του να συμμετάσχει σε εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού έχουν προκαλέσει σύγχυση και απογοήτευση στους υποστηρικτές του. Ο δε αμερικανικός, καναδικός και κινέζικος Τύπος ασχολήθηκε με την συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος εξακολούθησε να έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στο συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τύπος της Δύσης

Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Βασιλιάς της Ιορδανίας: Η λύση των δύο κρατών θα ήταν μια νίκη για την ανθρωπότητα», για την Washington Post, που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου, ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ υποστηρίζει ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα, που χαρακτηρίζεται από την εμβάθυνση των διαιρέσεων και την δολοφονία χιλιάδων αμάχων, αποτελεί πρόκληση για τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας. Επικρίνει τις μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ που υπονόμευσαν την ειρηνευτική διαδικασία και παραβίασαν τις συμφωνίες του Όσλο και δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι, όπως και οι Ισραηλινοί, έχουν δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό καθώς και σε ένα κυρίαρχο κράτος. Υποστηρίζει επίσης ότι το status quo, που χαρακτηρίζεται από έναν «πόλεμο αφηγήσεων» και την εκμετάλλευση της θρησκείας, θα εμβαθύνει μόνο τον εξτρεμισμό παγκοσμίως. Ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ καλεί σε συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας περιφερειακής αρχιτεκτονικής ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, η οποία θα βασίζεται στην παλαιστινιακή-ισραηλινή ειρήνη και στη λύση των δύο κρατών. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει νίκη στην συνεχιζόμενη σφαγή και ότι μόνο όταν οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν τα δικαιώματά τους και το κράτος τους θα υπάρξει πραγματική νίκη για την ειρήνη και την κοινή μας ανθρωπιά.

Το ρεπορτάζ της 14ης Νοεμβρίου 2023 των Michael Martina και David Brunnstrom για την Global News με τίτλο «Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας στην επιφάνεια καθώς ο Σι φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο για τη σύνοδο κορυφής του Μπάιντεν» περιγράφει λεπτομερώς τις τελευταίες εξελίξεις στον άξονα Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Ο πρόεδρος Σι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο, μια συνάντηση που θεωρείται ως μια πιθανή ευκαιρία για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Η συνάντηση αυτή έρχεται εν μέσω των κατηγοριών των ΗΠΑ ότι η Κίνα εκφοβίζει τις μικρότερες χώρες του Ινδο-Ειρηνικού και υπονομεύει την υπάρχουσα τάξη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ελπίζει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κίνα μετά από μια περίοδο τεταμένων σχέσεων και επιδιώκει να επανέλθει η κανονική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επαφών. Τα οικονομικά ζητήματα θα βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την «αποδέσμευση» ορισμένων κρίσιμων αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα λόγω του αυξανόμενου οικονομικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού, οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν επιδιώκουν τον πλήρη οικονομικό διαχωρισμό.

Στο κύριο άρθρο με τίτλο «Η άποψη των Times για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας: Ενεργός διπλωματία», που δημοσιεύθηκε από τους Times στις 14 Νοεμβρίου, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η διστακτική εξωτερική πολιτική της Βρετανίας έχει υπονομεύσει τη διεθνή επιρροή της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak καταδίκασε την εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά επέμεινε ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τους αμάχους και να περιορίσει την εξτρεμιστική βία. Ζήτησε επίσης ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος ως λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Το κύριο άρθρο επικρίνει την ασάφεια στη διπλωματία, αναφέροντάς την ως επιβλαβή και αποδίδοντάς την στην ακυβέρνητη κατάσταση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής από το 2013. Κατηγορεί επίσης το Brexit για την απομάκρυνση από τον στόχο της ενσωμάτωσης με την Ευρώπη. Αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Βρετανίας να κατευθύνει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, υπονόμευσε την επιρροή της στην Ουάσιγκτον. Το κύριο άρθρο προτείνει μια ενεργή εξωτερική πολιτική, τοποθετώντας τη Βρετανία στην πρώτη γραμμή των δημοκρατιών που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση της δημοκρατίας εκεί όπου απειλείται περισσότερο, όπως στην Ουκρανία και την Ταιβάν, και όχι την αναμονή άλλων δυνάμεων, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Σε άρθρο των Claire Gatinois και Nathalie Segaunes στην εφημερίδα Le Monde με τίτλο «Από την διπλωματία στην εσωτερική πολιτική, η τρικυμία του Μακρόν μπερδεύει τους συμμάχους του», που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου, επικρίνεται η προσέγγιση του Εμμανουήλ Μακρόν τόσο στα εσωτερικά όσο και στα διεθνή ζητήματα. Η ασυνεπής στάση του Μακρόν στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας και η απροθυμία του να συμμετάσχει σε εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού έχουν προκαλέσει σύγχυση και απογοήτευση στους υποστηρικτές του. Η κυμαινόμενη στάση του, η οποία προσπαθούσε να κατευνάσει τόσο τους Γάλλους Εβραίους όσο και τους Μουσουλμάνους, έχει επιτείνει την ασάφεια. Η απόφαση του Μακρόν να υποστηρίξει έναν «διεθνή συνασπισμό» κατά του ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, παρόμοιο με τον συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, οδηγώντας σε διπλωματικό πισωγύρισμα. Η επιρροή του στη Γαλλία και διεθνώς φαίνεται να μειώνεται, καθώς αγωνίζεται να δώσει κατεύθυνση στην δεύτερη θητεία του. Οι προσπάθειες του Μακρόν να εμπλέξει τους ηγέτες των κομμάτων σε συναντήσεις έχουν συναντήσει χλιαρή. Στο εσωτερικό, η προσπάθεια του Μακρόν να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως οι χαμηλοί μισθοί και η μετανάστευση μέσω ενός πιθανού δημοψηφίσματος και αλλαγών στο γαλλικό Σύνταγμα έχει οδηγήσει σε περαιτέρω σύγχυση μεταξύ του συνασπισμού του. Η χρήση του Άρθρου 49.3 του Συντάγματος για την ψήφιση νομοσχεδίων του προϋπολογισμού χωρίς ψηφοφορία έχει επίσης, επικριθεί.

Το άρθρο με τίτλο «Αλαζονεία της εξουσίας: Υποτιμώντας τον εχθρό» του Dan Ehrlich στους Times of Israel στις 15 Νοεμβρίου ανέλυσε την τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Ehrlich ασκεί κριτική στο πώς ένα τεράστιο τρομοκρατικό στρατιωτικό συγκρότημα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε απόσταση αναπνοής από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό του Ισραήλ. Ο Ehrlich αποδίδει την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και τη συνακόλουθη ανθρώπινη τραγωδία στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ο συγγραφέας διερωτάται πώς οι υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός του Ισραήλ θα μπορούσαν να μην είχαν πληροφορηθεί για την επιχείρηση της Χαμάς που σχεδιάζονταν επί δύο χρόνια. Παρά τις υποτιθέμενες προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, δεν εκδόθηκε κανένας συναγερμός από το Ισραήλ. Ο Ehrlich προτείνει ότι αυτή η αβλεψία μπορεί να οφείλεται στην υποτίμηση των δυνατοτήτων της Χαμάς, που τροφοδοτείται από την περιφρόνηση προς τους Άραβες. Ο συγγραφέας εντοπίζει τα λάθη του Ισραήλ πίσω στην απόφαση του Ισραήλ να παραχωρήσει τον έλεγχο της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Ο Ehrlich πιστεύει ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς θα τελειώσει πιθανότατα με το Ισραήλ να έχει και πάλι τον έλεγχο της Γάζας. Προτείνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει την λωρίδα στην Παλαιστινιακή Αρχή με μέτρα ασφαλείας που θα αποτρέπουν τους Ιρανούς πληρεξουσίους να αποκτήσουν ερείσματα. Προτρέπει επίσης, το Ισραήλ να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση της βομβαρδισμένης πόλης της Γάζας, με την ελπίδα να μετατραπεί σε μια εμπορικά ακμάζουσα οικονομική ζώνη.

Σε άρθρο του Abderahman Salaheldin στην Al Ahram με τίτλο «Μια αιγυπτιακή πρόταση για να σταματήσει ο πόλεμος και να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», ο Salaheldin περιγράφει την επείγουσα ανάγκη παρέμβασης της Αιγύπτου στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Σημειώνει το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και ότι η δυτική κοινή γνώμη μεταβάλλεται και απαιτεί άμεσο τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις διστάζουν να σταματήσουν τον πόλεμο πριν το Ισραήλ εξαλείψει όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα. Ο Salaheldin προτείνει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών φατριών στη Γάζα, ακολουθούμενη από την συγκρότηση μιας διεθνούς δύναμης για τη διατήρηση της ασφάλειας στη Γάζα και τη βοήθεια στην ανοικοδόμησή της. Το Ισραήλ θα συμφωνούσε επίσης να επεκτείνει τη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργήσει μια σήραγγα που θα συνέδεε τη Γάζα με τη Δυτική Όχθη. Στη συνέχεια, θα διεξαγόταν διεθνής διάσκεψη για να εγκριθούν τα μέτρα αυτά και να ξεκινήσουν οι παλαιστινο-ισραηλινές διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασιζόταν στη λύση των δύο κρατών και στην ανταλλαγή γης για την ειρήνη.

Ο ασιατικός Τύπος

«Η υπόθεση της συμπαράστασης στην Παλαιστίνη» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου γνώμης της Hindustan Timesπου δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου. «Η ψήφος της Ινδίας υπέρ πέντε ψηφισμάτων στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που αντιτίθενται στις ισραηλινές εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα εδάφη και στην παροχή στήριξης στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) ήταν σύμφωνη με τη διακηρυγμένη θέση της χώρας να υποστηρίξει τις άμεσες διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε λύση δύο κρατών», αναφέρει το άρθρο γνώμης. Στη συνέχεια επισημαίνονται τα εξής: «Η αποχή του Νέου Δελχί σε ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με μια ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των ισραηλινών πρακτικών που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων ήταν επίσης σύμφωνη με τη στάση του να αντιτίθεται σε τέτοιου είδους διερευνήσεις των εσωτερικών υποθέσεων των χωρών». Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα, η συνολική θέση της Ινδίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αντανακλά τη λεπτή ισορροπία στην εξωτερική πολιτική της χώρας, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. «Καθώς δεν υπάρχουν σημάδια άμεσης διακοπής της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και ο ανθρώπινος απολογισμός του πολέμου αυξάνεται, η Ινδία θα αναγκαστεί να συνεχίσει να εξισορροπεί την αυξανόμενη σχέση της με το Ισραήλ, διατηρώντας παράλληλα μακροχρόνιους δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», τονίζει καταληκτικά η εφημερίδα.

Σε άρθρο με τίτλο «Η κοινή δράση ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα επανέρχεται σε τροχιά, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Σι-Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο», που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα South East Morning Post στις 15 Νοεμβρίου, ο Shi Jiangtao περιγράφει την ανανεωμένη δέσμευση της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν για τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η υπόσχεση δόθηκε λίγες ώρες πριν από μια σύνοδο κορυφής ηγεσίας υψηλού επιπέδου, πυροδοτώντας την ελπίδα ότι οι αντίπαλες υπερδυνάμεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε συνεργασία τις παγκόσμιες προκλήσεις. Τα δύο έθνη συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου μια ομάδα εργασίας για τη συνεργασία στον τομέα του κλίματος, να στοχεύσουν σε τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και να επιταχύνουν τη μετάβαση από την παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για πρώτη φορά, η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να ενσωματώσει το μεθάνιο στα σχέδια μείωσης των εκπομπών της για το 2035.  Παρά την απουσία δέσμευσης από την Κίνα να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα ή να σταματήσει την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, οι ειδικοί σε θέματα κλίματος χαιρέτισαν τις συμφωνίες. Οι ανακοινώσεις έγιναν σε χρόνο που συνέπεσε με την άφιξη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο για την πρώτη προσωπική συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εδώ και ένα χρόνο.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Το άρθρο της Ekaterina Khamova με τίτλο «Ένα shutdown στις ΗΠΑ μπορεί να αφήσει την Ουκρανία χωρίς χρήματα», που δημοσιεύθηκε από τη Izvestia στις 16 Νοεμβρίου, διερευνά πώς ένα πιθανό shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η τρέχουσα προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ λήγει στις 17 Νοεμβρίου και αν δεν εγκριθεί νέα, η εργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών θα σταματήσει, επηρεάζοντας περίπου 4 εκατομμύρια υπαλλήλους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο που επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων για τη γεωργία, την ενέργεια, τις στρατιωτικές κατασκευές, τις μεταφορές και τη στέγαση, αλλά δεν αναφέρει την Ουκρανία ή το Ισραήλ. Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία και το Ισραήλ μέχρι τις αρχές του 2024. Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό shutdown λόγω της αδυναμίας να συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό, ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί 21 φορές από το 1976. Επί του παρόντος, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαθέτει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για μάχη αυτόν τον χειμώνα. Από τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για να βοηθηθεί η Ουκρανία από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης, έχει δαπανηθεί περίπου το 96%. Παρά τις πιθανές δυσκολίες, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα βρουν τρόπο να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, καθώς η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Στο άρθρο του «Ανάμεσα στο μέτωπο και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι εγγυάται τη διαρκή ειρήνη;» που δημοσιεύθηκε από την Gazeta.ua στις 15 Νοεμβρίου, ο Peter Dickinson συζητά τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Καθώς ο πόλεμος φτάνει σε αδιέξοδο, η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στις πιέσεις των συμμάχων να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έχει αποκλείσει κάθε απευθείας διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι η διπλωματία θα ξεκινήσει μόνο όταν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, η τακτική της Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν σταθερά “να σκοτώνει, να αιχμαλωτίζει, να λέει ψέματα και να αρνείται”. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι που αμφισβητούν την ειλικρίνεια της ρωσικής διπλωματίας. Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν δεν δείχνει σημάδια ετοιμότητας για διαπραγματεύσεις, προετοιμάζοντας αντίθετα έναν παρατεταμένο πόλεμο. Οι Ουκρανοί κατανοούν ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, εξ ου και η έντονη αντίθεσή τους στις πρόωρες ειρηνευτικές συνομιλίες. Πιστεύουν ότι οι παραχωρήσεις στο Κρεμλίνο θα παρατείνουν μόνο την αγωνία της χώρας τους. Ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να φαίνεται ως ο ταχύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία, αλλά είναι μόνο μια ψευδαίσθηση- για μια διαρκή ειρήνη, η Ουκρανία πρέπει να νικήσει.